HUZUREVİNDE YAŞAYAN SAKİNLERİN KURUMA YÖNELİK DÜŞÜNCE VE BEKLENTİLERİ: NİTELİKSEL BİR ÇALIŞMA

Amaç: Bu çalışmada huzurevinde yaşayan sakinlerin kuruma ve kurumda çalışan ekibe yönelik düşüncelerinin ve beklentilerinin genel anlamda niteliksel olarak araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu amaç doğrultusunda Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir huzurevinde yaşayan sakinler arasından rasgele seçilen 8 kişiye 7 açık uçlu soru yöneltilmiştir. Sakinlerin kurumu ve kurumda çalışan ekibi ne ölçüde tanıdıkları, nasıl bir ekip talep ettikleri, ekibin yaş ortalamasına yönelik isteklerini, genel olarak beklentileri, memnuniyetleri ve memnuniyetsizlikleri gibi bilgilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Bulgular: Görüşmeler sırasında sakinler sıklıkla Otelcilik ile Sağlık ve Sosyal Servis hizmetlerinin önemini vurgulamışlardır. Görüşmeler sonrasında yapılan değerlendirmelere göre, sakinler çoğunlukla ekibi ve görevleri tanımakta, temel ihtiyaçlarının iyi bir şekilde karşılanmasının yanı sıra bu ihtiyaçlarını karşılayan ekip ile sıcak, samimi ve onların düşüncelerine önem verilen ilişkiler içinde olmayı istemektedirler.

A Oualitative Study Purued with Residents of a Rest Home

Aîm: The present study aimed at investigating general thoughts and expectations of people living in a rest home, tovvards the institution and its personnel, through a qualitative study. Method: For this purpose 7 open-ended questions were raised to 8 randomly selected people from a rest home. Information were gathered about how much they knew about the institution and its personnel, what kind of vvorkforce they would request, their desires about work force's age average, their general expectations, and their satisfaction and dissatisfaction about the institution. Results: Throughout the interviews participants frequently emphasized Hotel Management, and Health and Social Services. The intervievvs indicated that participants generally knew the personnel and their role definitions; and besides satisfaction of their basic needs they require to have warm and genuine relationships with the personnel and they also want their thoughts to be considered.

___

  • Bir Dünya Bankası Araştırma Raporu (1997) "Yaşlılık Krizinden Kaçınmak", Yaşlıları Koruma ve Büyümeyi Teşvik Politikaları. Washington D. C. Ho SC, Woo J, Lau J (1995) Life Satisfaction and Associated Factors in Older Hong Kong Chinese. J Am Geriatr Soc, 43(3): 252-255.
  • Medicana Genel Sağlık Ansiklopedisi: Milliyet (1993) "Yaşlılık", Cilt: 11. İstanbul, Ana Yayıncılık A.Ş., s. 7-8.
  • Özer M, Karabulut Ö (2003) Yaşlılarda Yaşam Doyumu. Geriatri, 6(2): 72-74.
  • SHÇEK (2001) Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri Mevzuatı. Ankara. SHÇEK (2004) Bir Sosyal Hizmet Alanı Olarak Yaşlılık. 28 02 2004 tarihinde http://www.shcek.gov.tr/web/hizmetler/yasli-- _hizm/yasliliga_genel_bakis.htm... adresinden indirilmiştir.
  • Tatar M (2002) Geriatri Merkezlerinin Örgütlenmesi, Geriatri, Turgut Yayıncılık ve Ticaret A.Ş, s. 281-287.
  • T.C. Anayasası (1989) Yeni anayasa 1982. Serhat Kitap Yayın Dağıtım, İstanbul.
  • Tomambay İ (1999) Sosyal Çalışma Sözlüğü, Ankara: Selvi.
  • Tomambay İ (2002) Sosyal RehabilitasyonSosyal Geriatri, Geriatri, Turgut Yayıncılık ve Ticaret A.Ş, s. 248-259