CEZA EHLİYETİ, UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILIĞI, FARİK VE MÜMEYYİZLİK TESPİTİ İSTENEN OLGULARLA İLGİLİ İSTATİSTİKSEL BİR ÇALIŞMA

1989-1991 yılları arasında, değişik mahkemeler tarafından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne gönderilerek ceza ehliyeti, uyuşturucu madde bağımlılığı veya farik ve mümeyyizlik sorulan 1087 olgu hakkında düzenlenen Sağlık Kurulu raporları incelenerek; haklarında verilen kararların dağılımı, tanı dağılımları, genel suç dağılımları ile ceza ehliyeti tamdır şeklinde karar verilenlerin ve bir psikiyatrik bozukluk saptananların suç dağılımları verilmiştir. Suç işleyen psikotik hastalar arasında birinci sırayı şizofreni, ikinci sırayı bipolar affektif bozukluk manik hecme, üçüncü sırayı paranoid bozukluk, dördüncü sırayı atipik psikoz almıştır. Madde bağımlıları arasında birinci sırayı opiat bağımlılığı, mental retardlar arasında ise birinci sırayı debiller almıştır. Antisosyal kişilik tanısının da önemli bir yer tuttuğu saptanmıştır. 406 olguda ise herhangi bir psikiyatrik bozukluk tanısı konulamamış, ancak bu olguların bir kısmının özgeçmişlerinde antisosyal özellikler olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

CEZA EHLİYETİ, UYUŞTURUCU, MADDE

___

  • 1) Aykaç, M Adlı Tıp, istanbul, 292-302 (1993)
  • 2) Gıovannonı, J M , Gürel, L Socıalty dısruptıve behavıor of mental patıent Arch Gen Psychıatry 17146(1967)
  • 3) Grunberg, G , Kunger, B, Gromet, B Homocıde and deınstıtutıonalızatıon of the mentaly American Journal Psychıatry 134(6) 685-7(1977)
  • 4) Hagner H , Boker W Crımes of vıolence by mentally abormal offenders Cambrtdge Unıv Pres 1973(1982)
  • 5) Henry, T, Chuang, M D , Rıchard, VVillam, M D , Dalby, J T Crımınal behavıour among schızophrenıcs Canadıan Journal of Psychıatry 32 4(1987)