Yalın Metodolojinin Hastane Laboratuvar Süreçlerinin İyileştirilmesinde Kullanılması (Toyota Üretim Sistemi- Spaghetti Diyagramı)

Amaç: Mühendislik alanında süreç iyileştirmede yaygın olarak kullanılan yalınmetotlar, hizmet sektöründe de kullanılmaya başlanılmıştır. Değer ve israf kavramlarıyalın metodolojide yaygın olarak kullanılmaktadır. Biz bu çalışmada süreç akışşeması çizmeden önce, yalın araçlardan spagetti (makarna) diyagramı çizerek israfkavramına odaklandık ve daha ergonomik iş ortamı geliştirmeyi hedefledik.Metot: Çalışma İzmir Aliağa Devlet Hastanesinde Şubat 2015 ve Eylül 2015 tarihleriarasında yapılmıştır. Ölçümlerde kaizen kartları ve timer, çizimlerde Microsoft officekullanıldı. 13 adet ana süreç ve 37 adet işlem aşaması adımları ölçüldü ve çizimlerigerçekleştirildi. Kaizen kartları ve beyin fırtınası yöntemi kullanılarak yenidentasarlama ve tekrar düzeltmeler yapılarak, ölçümler yeniden gerçekleştirildi. Bu işlemüç kez tekrar edildi. İlk ve son durum arasındaki farklar karşılaştırıldı.Bulgular: Başlangıçta 283 metre olarak hesaplanan toplam süreç adımları 165metreye düştü. Toplamda %41.5 bir azalma kaydedilirken daha ergonomik bir işortamına ulaşıldı.Sonuç: Elde ettiğimiz veriler, bize yalın metotların laboratuar ortamında kullanılmasıve bu metodolojiye, spagetti diyagramı gibi basit kolay öğrenilebilir görsel yönetimteknikleri ile başlanmasının uygun olacağını düşündürmüştür.

The Improvement of Hospital Laboratory Processes Using the Principles of Lean Methodology (Toyota Production System-Spaghetti Diagram)

Aim: Lean methods are widely used in engineering for improving processes. Thesemethods have also been begun to be used in the service sector. Value and waste arethe most common parameters in the lean methodology. In this study, we focused onwaste in laboratory with spaghetti diagrams to improve our processes before drawingthe process flow map in order to create more ergonomic laboratory.Methods: This process improvement study was practiced between February andSeptember in Izmir Aliaga State Hospital. We used kaizen chart, timer andbrainstorming for Microsoft office in measurements. 13 main processes weremeasured and redesigned. 37 steps were investigated and discussed. This procedurewas repeated three times. We compared the first and last results.Results: Our total walks were 283 meters at the beginning of the study. After theimprovement this figures decreased to165 meters. We observed totally 41.5% savingin processes.Conclusion: These findings suggested that using principles of lean methodologies inhospital laboratory are useful tools to improve process. The spaghetti diagram seemsto be the basic tool for beginning to draw the process map and become moreergonomic for the laboratory environment. 

___

  • 1. Nakamuro J. Morale Exercise: Actions to Foster Your Mindset https://www.linkedin.com/pulse/morale-exercise-actions-foster-your-mindset-jun-nakamuro trk=hp-feed-article-title-comment (Erişim Tarihi: 24.11.2015).
  • 2. Liker K J, Houses M. Toyata Kültürü Optimist yayın Dağ. 2008: 24.
  • 3. Graban M. Lean Hospitals. 1th Edition. Newyork: CRC Pres, 2009:19.
KONURALP TIP DERGİSİ-Cover
  • ISSN: 1309-3878
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD adına Yrd.Doç.Dr.Cemil Işık Sönmez
Sayıdaki Diğer Makaleler

Psikiyatrik Hastalıklarda Nikotin Bağımlılığının Değerlendirilmesi

HÜLYA ERTEKİN, YUSUF HAYDAR ERTEKİN

Kocaeli İlindeki Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanlarının Anne Sütü ve Emzirme İle İlgili Bilgi Düzeyleri

DUYGU AYHAN BAŞER, CEMİL IŞIK SÖNMEZ, Merve ARSLAN

Akne Vulgarisli Hastalarda İzotretinoin Tedavisinin Uyku ve Yaşam Kalitesine Etkisi

EMİN ÖZLÜ, Ragıp ERTAŞ, Kemal ÖZYURT, İsmail KARAATLI, AYŞE SERAP KARADAĞ

Proton Pompa İnhibitörü Kullanımının Blastocystis sp.’ in Görülme Sıklığı Üzerine Etkisi

Etem HIZALER, Vesile ŞENOL, Ülfet ÇETİNKAYA, İzzet ŞAHİN

Proton Pompa İnhibitörü Kullanımının Blastocystis sp.’ nin Görülme Sıklığı Üzerine Etkisi

ETEM HIZALER, VESİLE ŞENOL, ÜLFET ÇETİNKAYA, İzzet ŞAHİN

Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Eğitim Dönemi Öğrencilerinin Staj Kurulları ile İlgili Görüşleri, Öğrenci Merkezli Tıp Eğitimi Metotlarına İlişkin Bilgi Düzeyi ve Yaklaşımları

SELÇUK AKTURAN, MUKADDER SUNAR

Yalın Metodolojinin Hastane Laboratuvar Süreçlerinin İyileştirilmesinde Kullanılması (Toyota Üretim Sistemi- Spaghetti Diyagramı)

Muhterem YALÇIN, Cahit ELYAS, Serdar YILDIZ, Canan ALPŞEN, Gülşen YALÇIN

Gebelikte Depresyon ve Anksiyete Artar mı?

Ferda KAYA ZAMAN, Nurşah ÖZKAN, Dilek TOPRAK

Ankara İli Akyurt Bölgesindeki Gebelerde Demir Eksikliği Anemisi Prevalansı ve Demir Eksikliğine Sebep Olan Faktörler

HATİCE KÜÇÜKCERAN, DUYGU AYHAN BAŞER, EZGİ AĞADAYI, Aybüke DEMİR ALSANCAK, Rabia KAHVECİ

Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencilerinde Hepatit A ve Hepatit B Seroprevalansının Değerlendirilmesi

RUHUŞEN KUTLU, ARSLAN TERLEMEZ, Medine Merve KARADEMİRCİ