Turizm Öğrencilerinin Mesleki Beklenti, Mesleki Bağlılık ve Meslek Değiştirme Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma

Geçmişten bugüne turizm endüstrisinde yaşanan gelişmelerle birlikte, turizm eğitimi veren kurumlarda da artışlar meydana gelmiştir.  Ancak bu eğitim kurumlarını tercih eden öğrenciler zamanla bölüm veya meslek değiştirmeye yönelmektedir. Bu çalışmada, turizm öğrencilerinin mesleki beklenti, mesleki bağlılık ve meslek değiştirme eğilimlerinin belirlenmesi, bu kavramları belirleyen betimleyici değişkenlerin ortaya konması ve kavramların ilişki düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Nicel araştırma tekniklerinin kullanıldığı mevcut çalışmada, veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Sakarya Üniversitesi turizm işletmeciliği bölümü öğrencilerinden elde edilen 320 anket analize tabi tutulmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre cinsiyet, yaş, ailede turizm eğitimi alan bireylerin olup olmaması ve ebeveynlerin meslekleri öğrencilerin turizm öğrencilerinin meslekleri ile ilgili beklenti bağımlılık ve değiştirme eğilimlerinde belirleyici olabilmektedir. Ayrıca bu üç kavram arasında belli düzeylerde korelasyonlar da tespit edilmiştir.  

___

  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2012), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, Sakarya Kitabevi, Sakarya
  • Avcı, N. (2011), Turizm Eğitimi Alan Lisans Öğrencilerinin İş Değerleri: Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Örneği, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 22(1): 7-18
  • Baltacı, F., Üngüren, E., Avsallı, H. ve Demirel O. N. (2012), Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Eğitim Memnuniyetlerinin ve Geleceğe Yönelik Bakış Açılarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 4(1): 17-25
  • Dawson, M., Abbott, J, ve Shoemaker, S. (2011). The Hospitality Culture Scale: A Measure Organizational Culture and Personal Attributes, International Journal of Hospitality Management, 30: 290-300.
  • Eren, D., Özgül, E. ve Kaygısız, N. Ç. (2013), Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Eğitim Memnuniyetlerinin Belirlenmesi: Nevşehir Üniversitesi Örneği, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35(2): 15-27
  • Eser, Z. (2002). Turizm Eğitimine Üç Açılı Yaklaşım: Profesyonel Eğitim, Mesleki Beceri Eğitimi ve Girişimcilik Eğitimi, Turizm Bakanlığı II. Turizm Şurası Bildirileri, II. Cilt, Ankara: 144.
  • Hergüner, G., Arslan, S. ve Dündar, H. (2002). Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Okul Deneyimi Dersini Algılama Düzeyleri, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 11:44-58.
  • Mısırlı, İ. (2002), Turizm Sektöründe Meslek Standartları ve Mesleki Belgelendirme Sistemi (Sertifikasyon), Anatolia Turizm Araştırma Dergisi, 13(1): 39-55.
  • Seçer, H. Ş. (2007), Mesleki Yaşam Modelinin Oluşturulması ve Mesleki Analizlerde Kullanımı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir
  • Şahin, İ. ve Fındık, T. (2008). “Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitim: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(3): 65-86.
  • Teng, C. C. (2008). The Effects of Personality Traits and Attitudes on Student Uptake in Hospitality Employment, International Journal of Hospitality Management, 27: 76-86.
  • Ünlüönen, K. ve Boylu, Y. (2005), Türkiye’de Yüksek Öğretim Düzeyinde Turizm Eğitimindeki Gelişmelerin Değerlendirilmesi, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 3(12): 11-32.