Mevcut Tekdüzen Hesap Planı ve Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Tarafından Yayımlanan Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Örnek Hesap Planında Yer Alan Karşılık Hesaplarının Karşılaştırılması

İşletmelerin Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) / Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) ve Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standartları’na (BOBİ FRS) göre finansal tablolarını hazırlayabilmeleri için mevcut tekdüzen hesap planı yetersiz kalmıştır. Bu sebeple, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) bu ihtiyacı gidermek için Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Örnek Hesap Planı yayımlamıştır. Bu çalışmada mevcut tekdüzen hesap planı (THP) ile KGK tarafından yayımlanan Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Örnek Hesap Planında yer alan karşılık hesapları ve karşılıkların iptal edilmesi ile ilgili diğer hesaplar ele alınmıştır. Ayrıca, KGK tarafından yayımlanan hesap planında yer alan karşılık hesaplarının işleyişi gösterilmeye çalışılmış ve mevcut THP’deki karşılık hesaplarıyla karşılaştırma yapılarak farklılıkların belirlenmesi amaçlanmıştır.

___

  • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu. (2021). “Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Örnek Hesap Planı” https://www.kgk.gov.tr/DynamicContentDetail/9187/Tu%CC%88rkiye-Muhasebe-Standartlar%C4%B1na-I%CC%87lis%CC%A7kin-Sunum-ve-Dig%CC%86er-Ac%CC%A7%C4%B1klay%C4%B1c%C4%B1-Materyaller/25.07.2021.
  • Karacan, Sami (2015). Muhasebede Dönem Sonu İşlemleri. Kocaeli:Umuttepe Yayınları.
  • Karacan, Sami (2016). Muhasebede Dönem İçi İşlemleri. Kocaeli:Umuttepe Yayınları.
  • Karacan, Sami, Rahmi Uygun (2017). Finansal Tabloların TMS/TFRS’ye Uyumlu Hale Getirilmesi. Kocaeli:Umuttepe Yayınları.
  • Lazol, İbrahim (2018). Genel Muhasebe. Bursa:Ekin Yayınevi.
  • Sevilengül, Orhan (2005). Genel Muhasebe. Ankara:Gazi Kitabevi.
  • Yükçü, Süleyman (2014). Yeni TTK Uyumlu TMS ve UFRS Örnekli Genel Muhasebe. İzmir:Altın Nokta.