GÖSTERİ ÇAĞI'NDA TELEVİZYON HABERCİLİĞİ

Fransız teorisyen Guy Debord'un gösteri toplumu kavramı medyanın arka planı ve stratejik yapılanmasını açıklayan kavramların başında gelmektedir. Ona göre toplum her yönden gösteri ·tarafından kuşatılmakta ve güç sahipleri medya aracılığıyla yükselen bu kültür sayesinde egemenliklerini pekiştirmektedir. Medya günümüzde gösteri toplumunu inşa eden en önemli iktidardır. Günümüzde televizyon etkisi ve yaygınlığı göz önünde bulundurulduğunda, gösteri kültürünün en önemli üretim ve kontrol merkezidir. Televizyon, gerçeği değil. kendi karakteristik yapısı doğrultUsunda yeniden ürettiği gerçekliğin aktar;mını sağlamakta ve ele aldığı her veriyi kendi dolayımından geçirerek "gösteriye uygun hale getirmektedir." Günümüzde televizyon kuruluşları rating ve kar odaklı olduğu için haber bültenleri de bU ticari anlayış çerçevesinde yapılandırılmakta ve sansasyonel bir yayıncılık anlayışı pek çok bülten için öncelikli bir hedef haline gelmektedir. Kar amacı bütün amaçların önüne geçmiş ve gerçeğin aktarıcısı konumundaki haber bültenleri, belli işlemlerden geçirilerek izleyicilere sunulmaktadır. Tüm televizyon kuruluşları için çok önemli olan ana haber bültenleri eğlenceli, dramatik, aksiyonel, güçlü karakterlerin ön planda olduğu, teknolojinin kullanıldığı, metin, ses, ışık ve görüntünün etkin · bir şekilde planlandığı bir gösteriye dönüşmektedir.

___

Adaklı, Gülseren (2001). "Televizyon Türlerinde Dönüşüm." A.Ü. İletişim Fakültesi Yıllık 1999. Ankara: A.Ü. İletişim Fakültesi Yayınları.

Arık, M. Bilal (2004). Top Ekranda. İstanbul: Salyangoz Yayınevi.

Baudrilliard, Jean (1991). Sessiz Yığınların Gölgesinde ya da Toplumsalın Sonu. Çev: Oğuz Adanır, İzmir: Dokuz Eylül Yayınları.

Poyraz, Bedriye (2002) .. Haber ve Haber Programlarında İdeoloji ve Gerçeklik. Ankara: Ütopya Yayınevi.

Çaplı, Bülent ( 1995). Televizyon ve Siyasal Sistem. Ankara: İmge Kitabevi

Debord, Guy (1996). Gösteri Toplumu ve Yorumlar. Çev: Ayşen Ekmekçi, Okşan Taşkent. İstanbul: Ayrınh Yayınları.

Kellner, Douglas (2010). Medya Gösterisi. Çev: Zeynep Paşalı. İstanbııl: Açılım Kitap.

Matelski, Marilyn (1996). TV Haberciliğinde Etik. Çev: Bahar Öcal Düzgören. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Ritzer, George (2000). Büyiisü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek. Çev: Şen Süer Kaya. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Silvia, Tony (Ed.) (2001). Global News: Perspectives On Information Age. Ames: Iowa State University Press.

Şeker, Mustafa (1999). Televizyon Haberciliği. Konya: Selçuk Üniversitesi Yayınları.

Şeker, Mustafa (2007). "Film Tadında Haber." İletişim ve Ötesi. Editör: M. Bilal Arık, Mustafa Şeker. Konya: Tablet Yayınevi.