Nadir Bir Olgu: Ektazik ve Yüksek Yerleşimli Brakiosefalik Arterin Neden Olduğu Sol Brakiosefalik Ven Kompresyonu ve Eşlik Eden Venöz Kollateraller

Sol brakiosefalik venin basılanması nadirdir. Olgumuzda izlenen yüksek yerleşimli ve ektazik brakiosefalik arterin neden olduğu sol brakiosefalik ven basılanması bu özelliklere sahip ender görülen bir vakadır. Bu olgu ile biz çok kesitli bilgisayarlı tomografide mediastinal kitlesi ve venöz kateterizasyon öyküsü olmayan hastada gelişen SBV basısının ve venöz kollaterallerin tanısını sunmayı amaçladık. Mediastende SBV ile inferior vena kava arasında çok sayıda venöz kollateral bulunmaktaydı. Ektazik ve yüksek yerleşimli brakiosefalik arterin neden olduğu SBV basısı ve venöz kollateraller yayınlanmamıştır.

Unusual Case of Left Brachiocephalic Vein Compression by Ectatic and High Situated Brachiocephalic Artery with Venous Collaterals

Left brachiocephalic vein compression is unusual. This is a rare first case that left brachiocephalic vein compression due to ectatic and high situated brachiocephalic artery. Herein, we aimed to describe the case who had a compression of the LBV and systemic venous collateralls on MDCT without medistinal mass, and history of venous catheterisation. There were numeorus venous collaterals in the mediastinum which connecting LBV to inferior vena cava. LBV compression by ectatic and high situated brachiocephalic artery with venous collaterals has not been reported.

___

  • SF Ko, CC Huang, SH Ng, MJ Hsieh, CC Lee, YL Wan, CD Liang. Imaging of the Brachiocephalic Vein. AJR 2008; 191:897-907.
  • Esteban C, Andre´s O, Pe´rez P, Lisbona C, Martorell A, Callejas JM. Compression of the Left Innominated Vein between the Brachiocephalic Trunk and Left Carotid Artery. EJVES Extra (2011) 22, e4-5.
  • Takada Y, Narimatsu A, Kohno A, et al. Anomalous left brachiocephalic vein: CT findings. J Comput Assist Tomogr 1992;16: 893-6.
  • Sonographic findings of physiologic left brachiocephalic vein compression in a case initially misdiagnosed as a left internal jugular vein thrombus. Y Yakushiji, T Nakazono, S Mitsutake, T Ogata, M Yasaka. J Ultrasound Med 2009; 28:253-8.
  • Engel IA, Auh YH, Rubenstein WA, Sniderman K, Whalen JP, Kazam E. CT diagnosis of mediastinal and thoracic inlet venous obstruction.AJR Am J Roentgenol 1983 Sep;141:521-6.
Kocaeli Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-0758
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Prostat Biyopsisi Yapılan Hastalarda Beden Kitle İndeksinin Ağrı Skorları Üzerine Olan Etkisi

Deniz BOLAT, Mehmet Erhan AYDIN, Tansu DEĞİRMENCİ, Yusuf Kadir TOPÇU, Özgü AYDOĞDU, İbrahim Halil BOZKURT, Tarık YONGUÇ

Sezaryen Sonrası Görülen İnsizyonel Endometriozis Olgusu

Ethem BİLGİÇ, Hedef ÖZGÜN, EYÜP MURAT YILMAZ

Serum RDW Düzeyinin Pulmoner Tromboemboli Tanılı Hastalarda Klinik Özellikler ve Mortalite Üzerine Etkisi

SERAP ARGUN BARIŞ, Tuğba ÖNYILMAZ, Esra KUŞLU UÇAR, Tuba ÇİFTÇİ, İlknur BAŞYİĞİT, HAŞİM BOYACI, Füsun YILDIZ

Nadir Bir Olgu: Ektazik ve Yüksek Yerleşimli Brakiosefalik Arterin Neden Olduğu Sol Brakiosefalik Ven Kompresyonu ve Eşlik Eden Venöz Kollateraller

Rana BEYOĞLU, Nilgün ÖZBÜLBÜL IŞIKSALAN, Rıza Sarper ÖKTEN, Mustafa ÖZDEMİR, Fahrettin KÜÇÜKAY, Muharrem TOLA

Posterior Kalça Çıkığının Eşlik Ettiği Asetabulum Kırıklarında Klinik ve Radyolojik Sonuçlar

ÖZGÜR SELEK

Radyolojik Bulgularla Tanı Konulan Bilateral Miçetoma: Olgu Sunumu

Nurşad ARSLAN ÇİFTÇİ, Orhan FINDIK, Tülay ÖZER, Sevda SOYDAN, Ahmet TUĞRUL ERUYAR

Nadir Bir Akut Karın Nedeni: Çekal Volvulus

BAYRAM ÇOLAK, SERDAR YORMAZ, İlhan ECE, Mehmet Ertuğrul KAFALI, Fahrettin ACAR, Sefer DURUCAN, MUSTAFA ŞAHİN

Datura Stramonium Zehirlenmesi: Olgu Sunumu

Semra YAVUZ, Sedef URAL GÜLÇİN, Elif ÇELTİK, Dilek YAZICIOĞLU

Pilonidal Sinüs Cerrahisi Sonrası Sekonder Yara İyileşmesinde Gümüş İçerikli Yara Bakım Örtüsü ile Geleneksel Tedavinin Etkinliğinin Karşılaştırılması

ZEKİ ÖZSOY, Ömer Faik ERSOY

Subaraknoid Kanamada Magnezyum Sülfat Tedavisinin Vazospazm Üzerine Etkisinin Araştırılması

Çağatay ÖZDÖL