UYANIK FİBEROPTİK ENTÜBASYON: BEKLENEN ZOR HAVA YOLU

Zor hava yolu anestezistler tarafından zor yüz maske ventilasyonu ve zor trakeal entübasyonu kapsayan bir durum olarak tanımlanır. Entübasyon girişimlerinin %0.5-2.5’inde zorlukla karşılaşılır. Başarısız girişimler perioperatif dönemde morbidite ve mortaliteyi etkilemektedir. Beklenen zor hava yolu vakalarında ayrıntılı bir preoperatif değerlendirme ve ekipman hazırlığı önemlidir. Zor hava yolunu öngörebilecek çeşitli anatomik ve antropometrik özellikler saptanan hastalarda yaygın fiberoptik entübasyon ihtiyacı olmaktadır. Fiberoptik entübasyon için ideal sedasyon tekniği sağlanmalıdır. Bu teknik hastanın anksiyetesini azaltan, konforunu bozmayan ve hemodinamik stabilitesini bozmayan bir teknik olmalıdır. İşlem süresinde hastaların uyumlu ve koopere olması da çok önemlidir. Biz bu yazımızda beklenen zor hava yolu vakasındaki anestezi yaklaşımımızı literatürler eşliğinde sunmayı amaçladık.

Awake Fiberoptic Intubation: Anticipated Difficult Airway

Difficult airway is defined as a situation which involves difficult face mask, ventilation and difficult endotracheal intubation by anesthesiologists. The incidence of difficult intubation is 0.5-2.5%. Unsuccessful attempts effects the perioperative morbidity and mortality. A detailed preoperative evaluation and equipment preparation is important in anticipated difficult airway cases. In the patients which have anatomical and anthropometric features which leads to difficult airway, it’s often to need fiberoptic intubation. It should be considered to provide the ideal sedation technique for fiberoptic intubation. This technique should decrease the patient’s anxiety and preserve the comfort and the hemodynamic stability. The patient's compatibility and cooperation is also important during the procedure. Our goal in this report is to represent the anesthesic approach in anticipated difficult airway with literatures. 

___

  • 1. Popovici SE, Mitre C. Difficult airway management- a constant challenge. Rom J Anaesth Intensive Care. 2018;25(2):93-4.
  • 2. Law JA, Morris IR, Brousseau PA, de la Ronde S, Milne AD. The incidence, success rate, and complications of awake tracheal intubation in 1,554 patients over 12 years: an historical cohort study. Can J Anaesth. 2015;62(7):736-44.
  • 3. Schäuble JC, Heidegger T. Erratum to: Management of the difficult airway: Overview of the current guidelines. Anaesthesist. 2019;68(1):29.
  • 4. Uzun Ş, Şahin A, Köse EA, Aypar Ü. Beklenmeyen zor entübasyonla karşılaşılan bir olguda larengeal mask airway yoluyla fiberoptik entübasyon. Türkiye Klinikleri J Anest Reanim. 2008;6(1):28-32.
  • 5. Collins SR, Blank RS. Fiberoptic intubation: an overview and update. Respir Care. 2014;59(6):865-78.
  • 6. Tsukamoto M, Hitosugi T, Yokoyama T. Awake fiberoptic nasotracheal intubation for patients with difficult airway. J Dent Anesth Pain Med. 2018;18(5):301-4.
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-9645
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON BAŞKANLIĞI
Sayıdaki Diğer Makaleler

LİTYUM İNTOKSİKASYONU: TEK İLAÇ-ÜÇ KOMPLİKASYON

Gülçin AYDIN, Murat ALPARSLAN, Işın GENÇAY

SEKONDER GÖZ İÇİ LENS İMPLANTASYONU NEDENLERİ VE CERRAHİ SONUÇLARIMIZ

Reyhan OĞUREL, Nesrin GÖKÇINAR, Yaprak AKBULUT, Fatma ÖZKAL, Nurgül ÖRNEK, Zafer ONARAN

ORTA SEREBRAL ARTER ANEVRİZMASINA İKİNCİL SUBARAKNOİD KANAMASI OLAN HASTALARDA ERKEN DÖNEM PROGNOZUN ÖNGÖRÜLMESİNDE RUTİN BİYOKİMYASAL TETKİKLERİN ROLÜ

Mustafa ÖĞDEN

ROZASE HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER HASTALIK RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Tuba Betül KARADENİZ, Muhammed KARADENİ, Tijen ŞAHİN, Hatice Meral EKŞİOĞLU

Progesteron Serebral İskemi Yapılan Erkek Ratlarda İskemik Hasarı Artırır

Mustafa ÖĞDEN, BÜLENT BAKAR, Canan ALTUNKAYA, Ahmet Turan DAĞLI, Alemiddin ÖZDEMİR, Mehmet Faik ÖZVEREN

EŞ ZAMANLI PCT VE CRP İSTENEN TOPLUM KÖKENLİ PNÖMONİ VE KOAH ALEVLENMESİ OLAN HASTALARDA BU PARAMETRELERİN KORELASYONU VE MALİYET ETKİLİLİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMES

Nermin DİNDAR BADEM, Seydi Ali PEKER, Sedat KAYGUSUZ

İYATROJENİK FEMORAL ARTER PSÖDOANEVRİZMALARINDA ULTRASON EŞLİĞİNDE PERKÜTAN TROMBİN ENJEKSİYONU: TEK MERKEZ DENEYİMİ

Hasanali DURMAZ, Onur ERGUN, Kürşat GÜREŞCİ, Erdem BİRGİ, Azad HEKİMOĞLU, BAKİ HEKİMOĞLU

UYANIK FİBEROPTİK ENTÜBASYON: BEKLENEN ZOR HAVA YOLU

Gülçin AYDIN, Ayşe Gizem SARAÇOĞLU, Ahmet Tuğrul ŞAHİN, Murat ALPARSLAN, Seydi GÜNDOĞAN, Yahya Fatih KOÇAK, Ela CÖMERT

DİSTAL HİPOSPADİAS ONARIMINDA TIPU TEKNİĞİ: 8 YILLIK DENEYİMİMİZ

Tunç OZAN, AHMET KARAKEÇİ

FONKSİYONEL DİSPEPSİLİ HASTALARDA HELICOBAKTER PYLORI ERADİKASYONUNUN EPİGASTRİK AĞRI SKORU İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Eylem KARATAY, Özlem GÜL UTKU