Talas Amerikan Koleji: Uygur Kocabaşoğlu'nun Deyimiyle Bir Tür Arz-ı Mev'ud

Bu yazı özlemini duyduğumuz bir diyarda, 1956 ile 1961 yılları arasında 11-16 yaşlarında çocuklar olarak okuduğumuz Talas Amerikan Koleji'nde kısa bir gezinti yapmak için hazırlanmıştır. Orada yaşadığımız günler artık uzak mazide kalmış olmasına rağmen, canlılığını asla kaybetmiyor. Talas'ı ülkemizdeki ortaokullar arasında farklı kılan şeyler nelerdi? Bu okulda idarenin gözetimi altında Öğrenci Konseyi, Tenkit Saati ve Öğrenci Mahkemesi gibi kurumlar vasıtasıyla öz-yönetim uygulayabiliyor, bir tür demokrasi eğitimi görüyorduk. Öte yandan, yemekhanede masaları kurmak, temizlemek, çamaşırhanede çamaşırlarımızı tasnif etmek, okulun postasını Aşağı Talas'taki postaneye taşımak gibi yükümlülüklerimiz bulunuyordu. Konak'ta yapılan Cumartesi Gecesi Programları da bu çerçevede kaydetmeliyim. Bu programlarda öğrenciler ve hatta öğretmenler tarafından sahneye konulan tiyatro eserleri vardı, musiki vardı, güreş müsabakaları vardı, çeşitli bilgi yarışmaları ve daha neler vardı. Bu okul bizlere ömür boyu sürecek tecrübeler kazandırdı, yabancı dil öğretmesinin ötesinde öğrenmeyi de öğretti. Sevgili sınıf arkadaşım Uygur Kocabaşoğlu'nun okulumuz için kullandığı ifadeyi başka kelimelerle tekrarlarsam, Talas artık yetmişli yaşlarında olan mezunlarının hatıralarında bir tür "arz-ı mev'ud" olarak yer almaktadır.

Talas Amerikan Koleji: Uygur Kocabaşoğlu'nun Deyimiyle Bir Tür Arz-ı Mev'ud

This article reports a brief journey to a "nostalgic land" (!), Talas American College, where we studied between 1956 - 1961 as young boys of 11 to 16 years old. Many unforgettable and pleasant memories are still fresh and living vividly in our minds even today after so many years. So, what made this school so special for us and different from other schools in Turkey at the time? Firstly, as part of a democratic education, it was a selfgoverning school by the students through a Student Council, Student Assembly Critique /Criticism Hour/Session? Internetten baktım, adamlar okul yönetimini eleştriyorlarmış bu saatte! and the Student Court under supervision of the school administration, while the students assumed responsibilities in setting and cleaning the tables in the dining hall, sorting out the laundry in the laundry room, fetching the post on foot from the post Office in Lower Talas and seeing it through its delivery, organising the weekend social programs in Konak Basement?, when teachers also participated and performed in activities such as music and drama evenings, spelling contests, wrestling matches, student fairs and many more alike. We acquired many valuable life-long skills and experiences at Talas, first and foremost learning English and above all, learning how to learn. In the words of my dear classmate Uygur Kocabaşoğlu, Talas is a longed-for land (promised land?), with such memories of the past for its graduates now in their seventies.

___

Atamer, Metin, Talas'ta Zaman, İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi, 2011.

Birge, John Kingley, The Bektashi Order of Dervishes, Revised edition, London: Luzac, 1996.

Demir, Cenk, "Amerikan Board Belgelerine Göre Talas Amerikan Kız ve Erkek Kolejleri", Turkish Studies-International Periodical for the languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Cilt 7/4 (Güz 2012): 1405-1420.

Edmonds, Anna G., Anatolia and its Biblical Visionaries, Archeology and Art Publications, 2002.

Edmonds, Anna G., Turkey's Religious Sites, Damko, 1997.

Goodrich, Thomas D., Supplemental Maps in the Kitab-ı Bahriye of Piri Reis, Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 1994.

Griswold, William J., Anadolu'da Büyük İsyan 1591-1611, Çev. Ülkün Tansel, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2000.

Griswold, William J., The Great Anatolian Rebellion, 1591-1611, Berlin: Klaus Schwarz Verlag, 1983.

Kocabaşoğlu, Uygur, "Bir Varmış Bir Yokmuş: Talas Amerikan Koleji", Kebikeç 36, 2013: 105-120.

Kocabaşoğlu, Uygur, 19. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Amerikan Misyoner Okulları, İstanbul: Arba Yayınları,1989.

Stone, Frank A., Sömürgeciliğin Hasat Mevsimi: Anadolu'da Amerikan Misyoner Okulları, Çev. Ayşe Aksu, İstanbul: Dergah Yayınları, 2011.

Stone, Frank A., The Rub of Cultures in Modern Turkey, Bloomington: Indiana University Publications, 1973.

Swift, Lloyd B., A Reference Grammar of Modern Turkish, Bloomington: Indiana University Publications, 1963.