Yüksek Dağ Ormanı Kavramının Farklı Bir Bakış Açısıyla Analizi: Fırtına Vadisi Örneği

Yüksek dağ ormanlarının planlamasına öncelikli olarak alansal olarak nerede çalışılacağı sorusunacevap vermekle başlanmalıdır. Yüksek dağ ormanı için doğal sınırların ve sınırlar arasındaki geçişlerin iyiörneklenmesi gerekmektedir. Özellikle subalpin basamakta yer alan orman sınırı, ağaç sınırı ve kötürümağaç sınırı pratikte oldukça kolay ve net bir şekilde ayırt edilebilir. Ancak yüksek dağ ormanı sadecesubalpin basamaktan ibaret değildir. Yüksek montan basamağını da içermektedir. Dolayısıyla yüksekmontan basamaktan subalpin basamağa geçişin de tespit edilmesi gerekir. Bu kapsamda çalışmada, 29örnekleme ünitesi belirlenmiş ve her örnekleme ünitesi içerisinde, yapısal değişimler gözlenerekbelirlenen, yüksek montan, orman sınırı ve savaş zonu noktaları için meşcerelerin yükselti değişimleritespit edilmiştir. Her örnek alanda ortalama göğüs yüzeyi (G), ortalama hektardaki ağaç sayısı (N),ortalama ağaç boyu (h), ortalama göğüs çapı (d) ve yaş (t) gibi dendrometrik parametreler istatistikseldenetime tabi tutularak karşılaştırılmıştır. Bu şekilde yüksek dağ ormanı basamağı neresidir sorusuna birbakış açısı getirilmeye çalışılmıştır. İncelenen parametreler bakımından yapılan varyans analizisonucunda anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Student Newman Keuls testi sonrasında Fırtına Vadisiyüksek dağlık alanlardaki ormanlar için, orman ve ağaç sınırına bağlı kalınacak şekilde, yaklaşık 300metrelik yükselti kuşağının yüksek dağ ormanı zonu olarak değerlendirebileceği kanaatine varılmıştır.

Analysis of High Mountain Forest Concept by Different Perspective: Case Study of Fırtına Valley

Planning of the high mountain forests should start with the decision of where is the high mountain forest area.Natural forest borders and transition between borders should be well sampled. Especially timberline and treeline canbe easily demonstrated in practice. However, high mountain forest does not include only subalpine step. Highmontane step is also part of the high mountain forest. So, it is important to determine the transition from highmontane step to subalpine step. In this study, 29 sample units were set and in each sample unit changes of thealtitudes of the high montane, timberline and treeline stands were determined. On the other hand, some dendrometricparameters as average basal area (G), average number of trees per hectare (N), average tree height (h), average breastheight diameter (d) and age were statistically compared in order make a decision that where is the high mountainforest step. As a result of ANOVA Test significant differences were found. Obtained Student Newman Keuls Resultsshowed that, approximately about 300 meters elevation belt can be regarded as a step of high mountain forest zone inFırtına Valley deal with the timberline and treeline altitudes.

___

  • Aksoy, H., 1978, Karabük-Büyükdüz Araştırma Ormanındaki Orman Toplumları ve Bunların Silvikültürel özellikleri Üzerine Araştırmalar, İÜ Orman Fakültesi Yayınları No: 2332/237, İstanbul.
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-2399
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Borik Asit İlave Edilen Bazı Tutkalların Kayın Odununun Yanma Özelliklerine Etkisinin Belirlenmesi

Bilal YUCA, Şeref KURT, MUSTAFA KORKMAZ, SEMA AYSAL KESKİN

Orta Tabakada Atık Yongalevha ve Planya Artıkları Kullanımının Yongalevhanın Fiziksel ve Mekanik Özellikleri Üzerine Etkisi

HÜSNÜ YEL, AYFER DÖNMEZ ÇAVDAR, HÜLYA KALAYCIOĞLU, UĞUR ARAS

Türkiye’de Ormancılık Hakkında Yayınlanan İlk Osmanlıca Makale

Bilal YURTOĞLU

Douglas-fir (Pseudotsuga menziesii) stands and its herb layer in a Czech commercial forests

Jiri VIEWEGH, Karel MATEJKA, Vilem PODRAZSKY, Antonin MARTINIK

Kastamonu Kentiçi Karayolu Bitkilendirmelerinin Kullanıcılar Tarafından Değerlendirilmesi ve Tür Tespiti

ÇİĞDEM SAKICI, ELİF AYAN, Özkan KAPUCU, HİLAL TÜRKDOĞDU

Üniversite Yerleşkelerinde Açık ve Yeşil Alan Sisteminin Planlanması ve Yönetimi: Bartın Üniversitesi Kutlubey-Yazıcılar Yerleşkesi

SEBAHAT AÇIKSÖZ, BÜLENT CENGİZ, Banu BEKÇİ, CANAN CENGİZ, GİZEM CENGİZ GÖKÇE

Isparta Kenti Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Bazı Bitkilerin Kurakçıl Peyzaj Tasarımı Açısından Değerlendirilmesi

NİLÜFER YAZICI, ŞİRİN DÖNMEZ, CANDAN KUŞ ŞAHİN

Türkiye'de Ormancılık Hakkında Yayınlanan İlk Osmanlıca Makale

BİLAL YURTOĞLU

Jiri VIEWEGH, Antonin MARTINIK, Karel MATEJKA, Vilem PODRAZSKY

Yüksek Dağ Ormanı Kavramının Farklı Bir Bakış Açısıyla Analizi: Fırtına Vadisi Örneği

ZAFER YÜCESAN, Ali Ömer ÜÇLER, ERCAN OKTAN