T-Tipi Mobilya Birleştirmelerinde Çeşitli Birleştirme Yöntemlerinin Çekme Mukavemetine Etkileri

et Bu çalışmada, farklı ağaç malzemelerden, çeşitli bağlantı teknikleri uygulanarak hazırlanmış T—tipi mobilya birleştirmelerinin çekme mukavemetleri karşılaştırılmıştır. Deney örnekleri, Doğu kaymı (Fagus orientalis L.), Sarıçam (Pinus sylvestris L.), Sapsız meşe (Quercus petraea Liebl), Anadolu kestanesi (Castanea sativa Mill) ve Adi ceviz (Juglans regia L.), odunlarından hazırlanmıştır. Birleştirme yöntemi olarak; tutkallı birleştirmelerden zıvanalı ve kavelalı birleştirme, tutkalsız birleştirmelerden de vidalı, minifıksli ve maksifıksli birleştirmeler seçilmiştir. Tutkallı birleştirmelerde yapıştırıcı olarak polivinilasetat (PVAc) ve poliüretan (Pü) tutkalları kullanılmıştır. 5 ağaç türü, 7 birleştirme yöntemi ve her örnekten 10 adet olmak üzere toplam 350 deney örneği hazırlanmış ve statik yük altında boyuna çekme deneyine tabi tutulmuştur. Deneyler sonucunda, en yüksek çekme mukavemeti Sapsız meşede, en düşük çekme mukavemeti ise sarıçam ve Anadolu kestanesi'nde elde edihniştir. Birleştirme yöntemlerinden en iyi zıvanalı birleştirme, en düşük sonuçlar ise maksifıks ve minifıksli birleştirmeler elde edilmiştir. Tutkallı birleştirmelerde, PVAc tutkalı, Pü tutkalına göre, zıvanalı birleştirme de kavelalı birleştirmeye göre daha yüksek değerler göstermiştir

Effects of Different Joint Techniques on Withdrawal Strength of T-Type Furniture Joints

Keywords:

-,

___

  • Altınok, M., Söğütlü, C., Döngel, N., “Şerit Testerede Açılmış Zıvanalı Birleşmenin Çekme Direncini Etkileyen Temel Faktörlerin Analizi”,
  • Z.KÜ. Karabük Teknik Eğitim Fakültesi, Teknoloji Dergisi, 3 (2—3): 195—203 (2000).
  • Eckelman, C., A., “The Strength Design of Furniture”, Forest Product Journal, (16) 3: 21—24 (1966).
  • Duppont, W., “Rationalization of Glue Joints in the Woodworking Industry”, Department of Forestry, Forest Products Laboratory, Canada, 1- 8 (1963).
  • Efe, H., “Mobilya Endüstrisinde Kullanılan Ahşap Levhaların Soket—Vida Tutma Yetenekleri”, Yüksek Lisans Tezi, G. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 12-16 (1992).
  • Efe, H., “Çerçeve Konstrüksiyonlu Mobilya “T” Birleştirmelerinin Mekanik Davranış Özellikleri”, G.Ü, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(6): 113-131 (1998).
  • Efe, H., Imirzi, H.O., “Çerçeve Konstrüksiyonlu Masif Mobilya “T” Birleştirmelerde Çekme Dirençleri Karşılaştırmaları”, G. Ü. T. E. F., Politeknik Dergisi, 4 (4): 905—101 (2001).
  • Efe, H., Demirci, S., Gürleyen, L,.“ Kavelalı Boy Birleştirmelerde Ağaç Malzeme Rutubet Oranınm Kavela Çekme Direncine Etkisi”, G. U E. S. Eğitim Fakültesi Dergisi, 10 (11) : 137-146 (2002)
  • Efe, H., Kasal, A., “Çerçeve Konstrüksiyonlu Mobilya “T” Tipi Kavelalı Birleştirmelerde Köşe Destek Elemanı Boyutunun Çekme Direncine Etkisi”, G.Ü., Fen Bilimleri Dergisi, 16 (2): 339- 350, 2003.
  • Kasal, A., “Masif ve Kompozit Agaç Malzemelerden Üretilmiş Çerçeve Konstrüksiyonlu Koltukların Performansları”, G.Ü. Fen Bil. Ens. Doktora Tezi, Ankara, 1—4, (2004).
  • Polisan, Üretici Firma, ht_tp://www.polisan.com.tr, Bolu, 1996.
  • Tokgöz, H.,Özçiftçi, A., Atar M., Uysal , B., “Shear and Bending Strength of some End to End Grained Joints Prepared from Scotch Pine”, Turkish Jornal of Agriculture and Forestry, 23 (6): 621—626, 1999.
  • Uysal, B., “Ağaç Türü ve Zıvana Uzunluğunun Zıvanalı Boy Birleştirmede Eğilme Direncine Etkileri”, G. U. T. E. F., Politeknik Dergisi, 1 (3—4): 13-18 (1998).
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-2399
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İnegöl Dağı (Gümüşhacıköy-Amasya-Türkiye) Bozuk Orman Vejetasyonu Üzerine Fitososyolojik Bir Araştırma

CENGİZ YILDIRIM

Masif Ağaç ve Plastik Kavela ile Birleştirilmiş H-Tipi Kutu Mobilya Birleştirmelerinin Kesme Kuvveti Kapasitelerinin Karşılaştırılması

ALİ KASAL, HACI HASAN EFE, Ekrem DENİZ, TOLGA KUŞKUN

Multifunctional Forests - A Case Study of Windbreak System Regeneration

Lubomír SALEK, Lubomír TIPMANN, Hedvika PSOTOVA

Döşemelik Süngerlerin Statik Yorma Performanslarının Belirlenmesi

Ayşe GÖK, FATİH YAPICI, SEZGİN KORAY GÜLSOY, Şeref KURT, SUAT ALTUN, İzham KILINÇ, MUSTAFA KORKMAZ

Involvement of Rural Women in Local Development And Preservation of Natural Resources- Case of The Rural Municipality Sehoul- Morocco

Alaoui ASSMAA, Gınira NAJIB, Laaribya SAID, Faiçal BENCHEKROUN

Etude floristique et ethnobotanique des plantes médicinales de la ville d’El Ouatia (Maroc saharien)

Mohamed Ghourri, Lahcen Zidane, El Yacoubi HOUDA, Atmane ROCHDİ, Mohamed Fadli, Allal DOUİRA

Etude Ethnobotanique Des Plantes Medicinales Dans La Province De Settat (Maroc)

Nabila TAHRI, Abdulkerim EL BASTI, Lahcen ZIDANE, Atmane ROCHDI, Allal DOUIRA

A Research on The Application of A Harmony Between Personal Space and Architectural Space into A Case Study Like Park

Banu BEKÇİ, Ali ÖZBİLEN

Kapak ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Herbaryumu’ndaki (ANK) Iridaceae Familyasının Revizyonu ve Veri tabanının Hazırlanması

Ebru ÖZDENİZ, Latif KURT

Panel Mobilya İmalatında Kullanılan Bazı Makinelerde OWAS Yöntemi ile Eylemsel Duruş Analizi

ONUR ÜLKER, Erol BURDURLU