Odun Esaslı Levha Sektörünün Dış Ticaret Analizi ve Tahmini

Orman ürünleri sanayi sektörü sahip olduğu üretim büyüklüğü ve dış ticaret hacmi nedeni ile ulusal ve uluslararası ticarette önemli bir yere sahiptir. Ormanlardan elde edilen yuvarlak odunu işleyerek farklı özellikte ürünler elde eden orman ürünleri sanayi sektörü içerisinde odun esaslı levhalar ürün grubu gelişen ve değişen üretim ve ekonomik şartlar nedeni ile ön plana çıkmaktadır.Ülkemizin dünya levha ürünleri ticaretinden almakta olduğu pay ve bu payda oluşabilecek değişimlerin irdelenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma ile Türkiye odun esaslı levha tüketim miktarı ve dış ticaret değerleri geçmiş verilere dayanılarak 2023 yılına kadar çoklu regresyon analizi yöntemi kullanılarak tahmin edilmiştir. Tahmin amacıyla kullanılan veriler 1995-2014 yıllarını kapsayacak şekilde FAOSTAT ve TÜİK verileri yardımıyla elde edilmiştir. Çalışma sonucunda dünya levha ihracat değerinde Türkiye’nin payı %1.22, ithalat değerinde ise %1.8 olarak hesaplanmıştır. AB’nin toplam ihracattaki payı %37.7,  ithalattaki payı ise %34.9 olarak hesaplanmıştır. Türkiye odun esaslı levha tüketimi ve dış ticaretinin gelecek 9 yıl için artacağı öngörülmüştür.

The Analysis and Estimate of Wood-Based Panel Foreign Trade

___

  • Akgül, M., Çamlıbel, O., Gedik, T., 2013. Türkiye ve Dünyadaki MDF Endüstrisine Genel Bir Bakış, Ormancılık Dergisi 9(2) (2013) 117-125
  • Akyüz, İ., 2004. Avrupa Birliği’ne Giriş Sürecinde Türkiye İle Avrupa Birliği Üye Ülkelerin Yonga Levha Dış Ticareti, Kafkas Üniversitesi, Artvin Orman Fakültesi Dergisi, 3-4,124-134.
  • Atar, M., 2006. Melamin Reçineli Kâğıtla Kaplanmış Yonga Levhanın Çeşitli Malzeme ve Tutkallarla Yüz Yüze Yapışma Direnci. Politeknik Dergisi Cilt: 9 Sayı:4 s.319- 324, Ankara.
  • Çabuk, Y., 2006. Türkiye ahşap levha endüstrisinin mevcut durumunun Avrupa Birliği süreci ve Gümrük Birliği Antlaşması çerçevesinde değerlendirilmesi, dış ticaret analizi ve projeksiyonu, Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon
  • FAOSTAT, 2015. http://faostat3.fao.org/download/F/FO/E
  • TOBB, 2011. Türkiye Orman Ürünleri Meclisi Sektör Raporu, TOBB yayınları, s. 49.
  • TÜİK, 2015. http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist
  • Yıldırım, İ., Akyüz, K. C., Gedik, T., Balaban, Y. ve Çabuk, Y., 2008. Türkiye AhşapLevha Endüstrisinin Avrupa Birliği Ülkeleri ile Rekabet Edebilirliği, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 10, 13, 11-22.