Mobilya endüstrisinde kullanılan bilgisayar destekli makinelerde point to point makinesi kullanıcı görüşlerinin belirlenmesi

Bu çalışmada, mobilya endüstrisinde faaliyet gösteren firmalar için önemli bir ihtiyaç olan CNC (Computer Numeric Control) makinelerinden point to point makinesinin satın alınmasında göz önünde bulundurulması gereken tercih kriterlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için, bu makineyi kullanan toplam 50 firmaya anket uygulanmıştır. Sonuç olarak, bu makineyi satın alan işletmelerin verimliliklerinde ve kapasitelerinde artış olduğu, imalat süreçlerinin ve sürelerinin kısaldığı, firelerin azaldığı, maliyetlerinin düştüğü ve fabrika alanlarının ilerleyen zaman içerisinde genişlediği ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra, endüstride bu makineler hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip yetişmiş nitelikli makine operatörlerinin olmadığı, mevcut operatörlerin de makineyi tam kapasiteyle kullanamadıkları ve bakım-onarımdan kaynaklı aksaklıklar ve bunun sonucunda işletmelerde zaman kayıpları ve zararlar oluştuğu tespit edilmiştir.

The determination of user feedback of point to point machine at computer aided machines used in furniture ındustry

In this study, it is aim to determine the criteria of choice when purchasing point to point machinery from CNC (Computer Numeric Control) machineries which has an important use and demand in furniture industry. For this purpose, the questionnaire was applied to user a total of 50 firms of this machine. As a result, businesses who have purchased this machine have increased their productivity and capacities, their manufacturing processes and periods were shortened, their loss was decreased their costs were decreased and their production areas were expanded. Additionally it is determined that there aren’t adequately trained well-qualified machinery operators for these machineries in the sector. The operators available in the industry on the other hand are detected not to have been able to make the most of the machine at its full capacity and as a matter of fact these inconveniences were resulted in an increase in the costs resulted fr om the inadequacies in maintenance and repair which caused unexpected problems. As a result, loss of time and damages occurred in companies.

___

  • Anonim., 1997. İmalat Sanayide İşletmeler Profili, KOSGEB, 1-19, Ankara.
  • Bensghir, T.K., (1996). Bilgi Teknolojileri ve Örgütsel Değişim, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, 274: 81-83, Ankara.
  • Burdurlu E., Güçbilmez M. 1999. Mobilya endüstrisi için teknoloji seçiminde temel yaklaşımlar, 1. Uluslararası Mobilya Kongresi, (Ekim 1999) 435-447, İstanbul, Türkiye. Demirci S., 2004. Türkiye mobilya endüstrisinin yapısı sorunları ve çözüm önerileri. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Çalık C., 2002. Mobilya endüstrisinde meydana gelen iş kazalarının ergonomik (çevresel etkenler) olarak incelenmesi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Ocak), 11-21, Ankara.
  • Gültekin O., 2000. Panel mobilya üretim hatalarının optimizasyonunu gerçekleştirmeye yönelik yeni bir seçim modeli ile bilgisayar destekli (CNC) makinelerin belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Gürleyen L., 2005. Kutu mobilya ve masif sandalye üretiminde fabrika planlama sorunları ve çözüm önerileri, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Pirecioğlu T., Koç K.H. 2001. Toplam kalite yönetimine geçiş sürecinde türkiye mobilya endüstrisinin kalite alt yapısı, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, A51(2), 117-130. Resmi Gazete, 2006. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik, 18.11.2006 tarih ve 997 sayılı Resmi Gazete.
  • Süer İ. 2000. Avrupa birliği ülkeleri ve türkiye’deki mobilya sanayinin yapısal özellikleri, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 8, 75-92.
  • Üner Ö., 1998. Türkiye mobilya endüstrisinde bilgisayar destekli makinelere geçiş sürecinin incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Yalçınkaya, S., Balkı, E. 2001. Modern üretimde sayısal kontrollü (NC-CNC) takım tezgahları, endüstriyel üretimde kullanımının avantajları ve çözüm bekleyen sorunlar, Makine & Metal Teknolojisi Dergisi, (18), 63- 70. 9. Kalkınma Planı., 2006. Ağaç Ürünleri ve Mobilya Özel İhtisas Komisyonu, s.95, Ankara.
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-2399
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi