Kastamonu Kentiçi Karayolu Bitkilendirmelerinin Kullanıcılar Tarafından Değerlendirilmesi ve Tür Tespiti

Planlı gelişen kentlerde yollar şehrin iskeletidir ve şehirlerin gelişim yönünü belirler. Kentsel açıkyeşil alan sistemi içinde, kent içi yollar, refüjler ve yaya yolları önemli bir yer tutmaktadır. Bu alanlar,tüm kent insanına hizmet verecek şekilde en yakın ve yaygın olarak yararlanılan açık-yeşil alanlar olupözellikle kentin vitrini sayılabilecek bir konuma sahiptir. Kentiçi yollar, refüjler ve yaya yollarındayapılan bitkilendirme faaliyetleri kentliye görsel ve işlevsel açıdan da birçok katkı sağlamaktadır.Bu çalışma kapsamında Kastamonu kent içi karayolu güzergahları değerlendirilerek 5 farklı şablonoluşturulmuş ve bu güzergahlardaki bitki türleri yol kenarı,refüj ve kavşak olmak üzere ayrı ayrıdeğerlendirilerek bu alanlarda kullanılan bitki türleri ortaya konulmuştur. Çalışma kapsamındaKastamonu’da kullanılan bu 5 farklı şablonu fotoğrafları ve oluşturulan görselleştirmeleri yardımıylayayaların ve taşıt kullanıcıların ayrı ayrı olmak üzere güvenlik-konfor açısından, estetik açıdan ve bitkiseldüzenleme açısından değerlendirmeleri istenmiş ve hangi şablonun kullanıcılar tarafından hangi kriterleregöre daha çok tercih edildiği ortaya konulmuştur.

Evaluation of Kastamonu Urban Road Planting by Users and Determination Species

The roads are skeletons of planned development cities and determine developing direction of cities. Urban roads,refuge and pedestrian paths have important roles in urban open green space systems. These areas are open-greenareas that are served to all the city people and utilized as the most closely and widely and especially, these areas havea position which can be considered the city’ s showcase. Planting activities that are made in urban roads, refuge andpedestrian paths provides many contribution to urban people in terms of visual and functional.This scope of study, Kastamonu urban highway routes are evaluated in five different templates. Moreover, plantspecies are separately evaluated as roadside, refuge and junction in these routes, and then the plant species that areused in this area are proved. Finally, by photograghy of five different templates which are used in Kastamonu,evaluations in terms of safety-comfort, aesthetic and planting arrangment are desired from pedestrian and driver andit is reported that the which template is more preferred by user according to which criteria.

___

  • Asakawa, S.,Yoshida, K., ve Yabe, K., 2004. Perceptions of urban stream corridors within the greenway system of Sapporo, Japan, Landscapeand Urban Planning, 68: 167-182.
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-2399
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye'de Ormancılık Hakkında Yayınlanan İlk Osmanlıca Makale

BİLAL YURTOĞLU

Orta Tabakada Atık Yongalevha ve Planya Artıkları Kullanımının Yongalevhanın Fiziksel ve Mekanik Özellikleri Üzerine Etkisi

HÜSNÜ YEL, AYFER DÖNMEZ ÇAVDAR, HÜLYA KALAYCIOĞLU, UĞUR ARAS

Borik Asit İlave Edilen Bazı Tutkalların Kayın Odununun Yanma Özelliklerine Etkisinin Belirlenmesi

Bilal YUCA, Şeref KURT, MUSTAFA KORKMAZ, SEMA AYSAL KESKİN

Jiri VIEWEGH, Antonin MARTINIK, Karel MATEJKA, Vilem PODRAZSKY

Kastamonu Kentiçi Karayolu Bitkilendirmelerinin Kullanıcılar Tarafından Değerlendirilmesi ve Tür Tespiti

ÇİĞDEM SAKICI, ELİF AYAN, Özkan KAPUCU, HİLAL TÜRKDOĞDU

Yüksek Dağ Ormanı Kavramının Farklı Bir Bakış Açısıyla Analizi: Fırtına Vadisi Örneği

ZAFER YÜCESAN, Ali Ömer ÜÇLER, ERCAN OKTAN

Douglas-fir (Pseudotsuga menziesii) stands and its herb layer in a Czech commercial forests

Jiri VIEWEGH, Karel MATEJKA, Vilem PODRAZSKY, Antonin MARTINIK

Türkiye’de Ormancılık Hakkında Yayınlanan İlk Osmanlıca Makale

Bilal YURTOĞLU

Isparta Kenti Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Bazı Bitkilerin Kurakçıl Peyzaj Tasarımı Açısından Değerlendirilmesi

NİLÜFER YAZICI, ŞİRİN DÖNMEZ, CANDAN KUŞ ŞAHİN

Üniversite Yerleşkelerinde Açık ve Yeşil Alan Sisteminin Planlanması ve Yönetimi: Bartın Üniversitesi Kutlubey-Yazıcılar Yerleşkesi

SEBAHAT AÇIKSÖZ, BÜLENT CENGİZ, Banu BEKÇİ, CANAN CENGİZ, GİZEM CENGİZ GÖKÇE