Üniversite Öğrencilerinin Okuma Materyali Seçimi ve Bunların Ana Dil ve Yabancı Dil Kavrama Seviyeleri

Okuma kavramı çağlar boyu değişimler göstererek ekran okuma olarak adlandırılan yeni bir şekle büründü. Korelasyon tasarımı ile desteklenmiş bu inceleme tasarımlı araştırma, okumanın ve bu yeni tür okuma şeklinin önemini dikkate alarak, öğrencilerin genel, ana dil ve yabancı dil okuma materyal seçimlerini ve basılı ya da elektronik materyaller okuyan öğrencilerin ana dil ve yabancı dil kavrama seviyelerini bulmaya ve karşılaştırmaya çalışmıştır. Bilgi toplamak amacı ile bir anket ve kavrama testi uygulanmıştır. Araştırma sonuçları öğrencilerin basılı materyallere göre elektronik materyalleri daha çok okuduklarını göstermiştir. Özellikle, sosyal ağlar ve internet sayfalarının (internet günlüklerinin) yüksek bir okunma oranı olduğu ve farklı türde materyaller okuyan öğrenciler arasında kavrama farkı olmadığı gözlemlenmiştir. Öğrencilerin elektronik materyalleri daha çok okudukları ve bu tür materyalleri okuyan öğrencilerde kavrama düşüklüğü gözlemlenmediği dikkate alındığında, bu tür materyallerin sınıflarda ders kaynağı olarak kullanımının dil eğitiminde öğrenci motivasyonunu artırarak başarıyı destekleyeceği ve, bu yüzden, özellikle yabancı dil öğretmenlerinin özgün elektronik materyalleri derslerinde kullanmalarının yararlı olacağı düşünülmektedir.

___

  • Ackerman, R. & Lauterman, T. (2012). Taking reading comprehension exams on screen or on paper? A metacognitive analysis of learn-ing texts under time pressure. Computers in Human Behavior, 28(5) 1-13. Retrieved from http://dx.doi.org/10.1016/j.chb.2012.04.023
  • Alderson, J. C. (2000). Assessing reading. United Kingdom: Cambridge.
  • Allerson, S., & Grabe, W. (1986). Reading assessment. In F. Dubin, D. E. Eskey, & W. Grabe(Eds), Teaching second language reading for academic purposes (pp. 161-181). USA: Addison-Wesley Publishing.
  • Alsanie, S. İ. (2015). Social media (facebook, twitter, whatsapp) used and its relationship with the university students contact with their families in Saudi Arabia. Universal Journal of Psychology, 3(3), 69-72. Doi: 10.13189/UJP.2015.030302
  • Aydemir, Z., & Öztürk, E. (2012). The effects of reading from the screen on the reading motivation levels of elementary 5th graders. TOJET, 11(3), 357-365.
  • Balnaves, M., & Caputi, P. (2001). Introduction to quantitative research methods. Great Britain: Sage Publication.
  • Baron, D. (2009). A better pencil: Readers, writers, and the digital revolution. New York: Oxford.