VERDE el-YAZICI: HAYATI ve EDEBÎ KİŞİLİĞİ

Osmanlı yönetimi altındaki Lübnan’da edebiyat ve ilim camiasının önde gelen ailelerinden birinde yetişmiş Verde el-Yazıcı, o dönemin şartları göz önüne alındığında sadece Ortadoğu’daki değil, Dünya genelindeki diğer kadınlara göre şanslı sayılacağı ayrıcalıklara sahip olmuştur. Erken yaşta şiir yazmaya başlayan el-Yazıcı, yaşadığı dönemde Arap şiir geleneğini yeniden canlandırması ve çağdaşı kadın şairlere öncülük etmesi bakımından önemlidir. Ne var ki edebiyat tarihi araştırmaları onun çalışmalarını ve katkılarını göz ardı etmiştir. Bu makalede hakkında çok az kaynağa ulaşılan Verde el-Yazıcı’nın yetiştiği ortam, hayatı ve edebî kişiliği ile çalışmaları hakkında bilgi verilerek şairin Arap edebiyatıyla ilgilenenlere tanıtılması amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Verde el-Yazıcı, Kadın şair

___

  • Akis, M. (2015). “İ. Hakkı Konyalı Armağanına Katkı: Kilis Sancağında Canbolatoğulları Ailesinin Yönetimi”, Selçuk Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yayınları:7, Konya.
  • Bağlıoğlu, A. (2008). “Lübnan’ın Tarihsel Dokusu ve Yönetim Anlayışındaki Mezhebi Etkiler”, Fırat Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, 13:1, Elazığ.
  • Demirayak, K. (2015). Arap Edebiyatı Tarihi – Osmanlı Dönemi (Mısır ve Bilâdu’ş-Şam Bölgesi), Fenomen Yayıncılık, Erzurum.
  • al-‘Id, Y. (2008). Arab Women Writers: A Critical Reference Guide 1873-1999. R. Ashour, F. J. Ghazoul, ve H. Reda-Mekdashi (Ed.), Lebanon (s.13-60) içinde. Çev. M. McClure, Cairo, New York: The American University in Cairo Press.
  • Raif, İ. (18-19 Mayıs 2017). “150 Âmen alâ Hadîkati’l-Verd li Verde el-Yâzıcî bi Uyûni Ahatanhel Krymsky ve Mey Ziyâde”, The 3rd International Conference on The History of Arabic Literature, Kiev.
  • Yazıcı, H. (2002). Göç Edebiyatı: Doğuyu Batıya Taşıyanlar, Kaknüs Yayınları, Birinci baskı, İstanbul.
  • el-Yazıcı, V. (t.y.). Hadîkatu’l-Verd, Matba‘atu’l-Hindiyye, 3. Baskı, Mısır.
  • Ziyâde, M. (1980). Verde el-Yâzıcî fî Ziyâret, Muessesetu’l-Nûfel, 2. Baskı, Beyrut.