Zonguldak ve Çevre Belediyelerde Geoteknik Hizmetlere Bakış

Yerel yönetimler; merkezi yönetim ile halk arasında köprü görevi gören; orada yaşayan halkın istek ve ihtiyaçlarını karşılamakla görevli olan kamu kurumlarıdır. Bu kurumların en önemli ödevi, sağlıklı ve yaşanabilir mekânlar sağlamaktır. Belediyelerin bulunduğu bölgelere ait zeminin özellikleri, belediye hizmeti olarak belirlenmiş olan tüm çalışmaları doğrudan etkilemektedir. Bu araştırmada, yerel yönetim çalışanlarının geoteknik verilere, belediye hizmeti olarak bakışı irdelenmiştir. Zonguldak ve çevresinde yer alan 10 adet belediyenin imar ve şehircilik bölümü çalışanlarından 119 adet katılımcıya anket uygulanmıştır. Katılımcıların genel olarak geoteknik verilerin önemini kabul ettiği ancak verilerin uygulamada kullanımında yetersizlikler olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucu, geoteknik bilinç düzeyinin arttırılması ve uygulamada aktif olarak kullanılması ile ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini göstermektedir

Geotechnical Services from Perspective of Employees in Zonguldak and Surrounding Municipalities

Yerel yönetimler; merkezi yönetim ile halk arasında köprü görevi gören; orada yaşayan halkın istek ve ihtiyaçlarını karşılamakla görevli olan kamu kurumlarıdır. Bu kurumların en önemli ödevi, sağlıklı ve yaşanabilir mekânlar sağlamaktır. Belediyelerin bulunduğu bölgelere ait zeminin özellikleri, belediye hizmeti olarak belirlenmiş olan tüm çalışmaları doğrudan etkilemektedir. Bu araştırmada, yerel yönetim çalışanlarının geoteknik verilere, belediye hizmeti olarak bakışı irdelenmiştir. Zonguldak ve çevresinde yer alan 10 adet belediyenin imar ve şehircilik bölümü çalışanlarından 119 adet katılımcıya anket uygulanmıştır. Katılımcıların genel olarak geoteknik verilerin önemini kabul ettiği ancak verilerin uygulamada kullanımında yetersizlikler olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucu, geoteknik bilinç düzeyinin arttırılması ve uygulamada aktif olarak kullanılması ile ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini göstermektedir.

___

  • Alkaya, D., Alkaya, K., Çobanoğlu, İ. 2011. Geoteknik Kent Bilgi Sistemi. Har. Tek. Elektr. Derg., 3 (1):1-6.
  • BAKKA, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2014. Zonguldak- Karabük-Bartın 2014-2023 Analizi. bakka.gov.tr/assets/ Planlama1/faaliyet_raporlari/MEVCUTDURUMANALiZi. pdf
  • Balyemez, S., Berköz, L. 2005. Hasar görebilirlik ve kentsel deprem davranışı, İTÜ dergisi/a mimarlık, planlama, tasarım, 4 (1):3-14.
  • Donald, K.F. 1998. Reinventing Government: A Fifth Year Report Card, Center for Public Management Report 98-1, Washington DC: Brookings.
  • Eren V. 2011. Belediye Yöneticilerinin Yerel Yönetim Reformları Hakkındaki Algıları. MKU Sos. Bil. Ens. Derg.. 8(16):89-111.
  • Karavul, C., Kurnaz, T.F., Kıyak, A. 2007. Gölcük İlçesi İzmit Sismik Hız Ve Mikro tremor Çalışmalarının Coğrafi Bilgi Sistemleri CBS İle Hazırlanan Haritalar Üzerinde İncelenmesi, Kocaeli Deprem Sempozyumu, 23-26 Ekim 2007, Kocaeli.
  • Siyahi; B., Çetin; K.Ö., Bilge H.T. 2015. Geoteknik Deprem Mühendisliği Açısından Zemin-Temel-Yapı Etkileşimine Kritik Bakış. TMH - 484 - 2015/1, pp: 41-50.
  • TBK, Türkiye Belediye Kanunu, 2005. Kanun madde-No: 14- 5393.
  • TMMOB 2008. Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Deprem ve Bursa Raporu.
  • TÜİK, Türkiye İstatistik Kurumu 2015. Türkiye’de nüfusun %93,3’ü belediye sınırları içinde yaşıyor. Basın Odası Haberleri. http://www.tuik.gov.tr/basinOdasi/basinOdasi.html
Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-4987
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ