Arama Kurtarma Faaliyetlerinde Optimal Takım Dağıtımının Sağlanması İçin 3 Boyutlu Yüzeylere Genetik Algoritma Yönteminin Uygulanması

Her yıl binlerce insan çeşitli afetlerde olay yerine ulaşılamadan hayatını kaybetmektedir. Arama kurtarma faaliyetlerinde; olay yerine hızlı ulaşım, anında müdahalenin yapılması ve hızlı kurtarım planlarının sağlanması durumlarında ölümler belirli oranda azaltılabilmektedir. Araştırmacılar arama kurtarma faaliyetlerini kolaylaştırmak ve daha verimli bir hale getirmek için sürekli iyileştirmeler yapmaktadır. Bu çalışmada; olası bir afette veya canlı hayatını tehlikeye düşüren durumlarda arama ve kurtarma ekiplerinin tehlikeye uğramış canlıların olduğu bölgeye en kısa sürede ulaşması problemi literatürde geniş yer bulan Gezgin Satıcı Problemine benzetilmiştir. Makalede, Genetik Algoritma Yönteminin 3 boyutlu küre yüzeyine uygulanması ile arama kurtarma çalışmalarında yeryüzündeki yükseklik ve derinlik hesaba katılarak daha gerçekçi sonuçların elde edilmesi hedeflenmiştir

Application of Genetic Algorithm Method for 3D Surface to Ensure Optimal Distribution of Tools at Search and Rescue Operations

Her yıl binlerce insan çeşitli afetlerde olay yerine ulaşılamadan hayatını kaybetmektedir. Arama kurtarma faaliyetlerinde; olay yerine hızlı ulaşım, anında müdahalenin yapılması ve hızlı kurtarım planlarının sağlanması durumlarında ölümler belirli oranda azaltılabilmektedir. Araştırmacılar arama kurtarma faaliyetlerini kolaylaştırmak ve daha verimli bir hale getirmek için sürekli iyileştirmeler yapmaktadır. Bu çalışmada; olası bir afette veya canlı hayatını tehlikeye düşüren durumlarda arama ve kurtarma ekiplerinin tehlikeye uğramış canlıların olduğu bölgeye en kısa sürede ulaşması problemi literatürde geniş yer bulan Gezgin Satıcı Problemine benzetilmiştir. Makalede, Genetik Algoritma Yönteminin 3 boyutlu küre yüzeyine uygulanması ile arama kurtarma çalışmalarında yeryüzündeki yükseklik ve derinlik hesaba katılarak daha gerçekçi sonuçların elde edilmesi hedeflenmiştir.

___

  • Alsalloum, OI., Rand, GK. 2006. Extension to Emergency Vehicle Location Models. Comp. and Oper. Res., 33: 2725- 2743.
  • Aytekin, MA., Kalaycı, TE. 2010. Gezgin Satıcı Probleminin İkili Kodlanmış Genetik Algoritmalarla Çözümünde Yeni Bir Yaklaşım. Muğla Ünv. Akad. Bil.Konf., Muğla, 10-12.
  • Shi, X.H., Liang, Y.c., Lee, HP., Lu, c., Wang, QX. 2007. Particle swarm optimization-based algorithms for TSP and generalized TSP, Inf. Process. Lett., 103 (5): 169-176.
  • Söylemez, E. 2007. Cbs - Destekli Arama Teorisi Uygulaması Ve Arama Kurtarma Planlaması. Yük. Lis. Tezi, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Tek. E.A.B.D., Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara, Türkiye.
  • Tarhan, c., coşkun, Z., Zülfikar, c. 2013. Deprem Bilgi Sistemi. 2. Türkiye Deprem Müh.ve Sismoloji Konf. Hatay, 1(9): 25-27.
  • Uğur A. 2008. Path Planning on a Cuboid Using Genetic Algorithms. Information. Sci., 178(16): 3275-3287.
  • Yang, J., Shi, X., Marchese, M., Liang Y. 2008. An ant colony optimization method for generalized TSP problem, Progress in Nat. Sci., 18 (11): 1417-1422.
  • Zeyveli, M. 2007. Genetik Algoritmalar Ve Mekanik Tasarım Problemleri Uygulamaları. Makine Tek. Elektronik Der. 2: 1-13.