Halkla İlişkiler Eğitiminde Lisans Müfredatları: Türkiye ve Kanada Örneği

Çağımızın koşullarının sürekli değişimi ve her geçen gün iletişim alanında meydana gelen yenilikler iletişimin dinamikliği ve evrenselliğinden dolayı halkla ilişkilerin günümüz şartlarına uyum sağlamasını gerektirmektedir. Halkla ilişkiler sektöründe görev alacak ve uzmanlaşacak kişilerin eğitim süreçlerinde önemli bir aşama olan halkla ilişkiler lisans eğitiminin kaliteli olması gelişmiş bir müfredata sahip olmasıyla doğru orantılıdır. Eğitim müfredatlarının çağın koşullarını yakalaması için güncel tutularak teorik bilgiden nasıl faydalanılacağı ve yeni iletişim teknolojilerinin uygulamalı olarak halkla ilişkilerde nasıl kullanılacağının öğretilmesi meslekte başarılı olunması için önem taşıyan gereksinimler olarak nitelendirilmektedir. Halkla ilişkiler uzmanının yer alacağı sektöre göre farklı becerilere sahip olması ilgili konular hakkında dersler almış olmasıyla bağlantılıdır. Bir ülke içerisinde bulunan üniversitelerin halkla ilişkiler müfredatlarında farklılıklar olabileceği gibi diğer ülkelerin müfredatlarında da farklılıkların bulanacağından hareketle kuruluş yılları temel alınarak Türkiye ve Kanada’dan 16 halkla ilişkiler lisans programının 2017-2018 eğitim müfredatlarına içerik analizi uygulanmıştır. Her ülkede verilen dersler teorik ve uygulamalı olarak detaylı bir biçimde incelenmiş daha sonrasında her iki ülkenin müfredatları karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda Türkiye’deki halkla ilişkiler lisans müfredatlarının Kanada’ya göre öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı dersler bakımından daha geniş ve ayrıntılı bir ders katalogu sunduğu tespit edilmiştir. Bir ülke içerisinde bulunan üniversitelerin halkla ilişkiler müfredatlarında farklılıklar olabileceği gibi diğer ülkelerin müfredatlarında da farklılıkların bulanacağı amacıyla kuruluş yılları temel alınarak Türkiye ve Kanada’dan 16 halkla ilişkiler lisans programının 2017-2018 eğitim müfredatlarına içerik analizi uygulanmıştır. Her ülkede verilen dersler teorik ve uygulamalı olarak detaylı bir biçimde incelenmiş daha sonrasında her iki ülkenin müfredatları karşılaştırılmış. Elde edilen bulgular sonucunda Türkiye halkla ilişkiler lisans müfredatlarının Kanada’ya göre öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı dersler bakımından daha geniş ve ayrıntılı bir ders katalogu sunduğu tespit edilmiştir.

Undergraduate Curriculum in Publıc Relatıons Educatıon: The Case of Turkey and Canada

The constant change of the conditions of our age and the innovations occuring day by day in the communication field are required to adapt to the current conditions of public relations because of the dynamics and universality of communication. The quality of public relations undergraduate education, an important stage in the educational processes of specialists who will be involved in the public relations sector, is directly proportionate to having an advanced curriculum. Teaching the lessons in the curriculum to catch up with the conditions of the age, how to take advantage of theoretical knowledge and how to use new communication technologies in public relations are considered essential requirements for success in the profession. The fact that the public relations expert has different skills according to the business in which he will work is related to the fact that he has taken lessons on related topics. Considering that there may be differences in the public relations curriculum of universities in a country, as well as differences in the curriculum of other countries, content analysis was applied to the 2017-2018 curriculum of 16 public relations undergraduate programs from Turkey and Canada. The lessons given in each country were examined in detail, theoretically and practically, and then the curriculum of both countries were compared. As a result of the findings, it has been determined that the public relations undergraduate curriculum in Turkey offer a comprehensive and more specific lesson catalog to the students in terms of both theoretical and applied lessons compared to Canada. Bir ülke içerisinde bulunan üniversitelerin halkla ilişkiler müfredatlarında farklılıklar olabileceği gibi diğer ülkelerin müfredatlarında da farklılıkların bulanacağı amacıyla kuruluş yılları temel alınarak Türkiye ve Kanada’dan 16 halkla ilişkiler lisans programının 2017-2018 eğitim müfredatlarına içerik analizi uygulanmıştır. Her ülkede verilen dersler teorik ve uygulamalı olarak detaylı bir biçimde incelenmiş daha sonrasında her iki ülkenin müfredatları karşılaştırılmış. Elde edilen bulgular sonucunda Türkiye halkla ilişkiler lisans müfredatlarının Kanada’ya göre öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı dersler bakımından daha geniş ve ayrıntılı bir ders katalogu sunduğu tespit edilmiştir.

___

  • Arık, M. B., & Bayram, F. (2011). "İletişim Eğitimi ve İletişim Akademisyenleri: Veriler Işığında Genel Bir Değerlendirme." Akdeniz İletişim, 15, 81-98.
  • Coombs, W. T., Rybacki, K. (1999). Public relations education: Where is pedagogy? Public Relations Review, 25(1), 55-63.
  • Çakmak, O. (2003). Bilgi Çağında Eğitim ve Üniversite, İstanbul: Nesil Yayınları.
  • Erdoğan, İ. (2006). Teori ve Pratikte Halkla İlişkiler, Ankara: Erk Yayınları.
  • Fidan, N. & Erden, M. (2001). Eğitime Giriş, İstanbul: Alkım Yayınları.
  • Grunig, J. E. (2005). “İletişim, Halkla İlişkiler ve Etkin Örgütler: Kitaba Genel Bir Bakış” (ed.) James, E. Grunig, Halkla İlişkiler ve İletişim Yönetiminde Mükemmellik (s. 11-39). (Çev: Elif Özsayar). İstanbul: Rota Yayınları. Gülsünler, M. E. (2008). "Türkiye ve Almanya'daki Halkla İlişkiler Eğitiminin Karşılaştırılması Ve Türkiye için Yeni Bir Model Önerisi", Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Konya.
  • Gür, M. T. (2003). "Araştırma ve Eğitimde Disiplinler Arasılık", (ed.) Oğuz N. Babüroğlu. Eğitimin Geleceği (s. 181-209). İstanbul: Sabancı Üniversitesi Yayınları.
  • Güz, H. (2006). “Halkla İlişkiler Eğitimi: Halkla İlişkiler Eğitiminin Algılanması Üzerine Bir Araştırma ve Model Önerisi” (s. 293-304) II. Ulusal Halkla İlişkiler Sempozyumu, Kocaeli.
  • Jugo, D., Ciboci, L., Alavanja, M. (2017). Trends in education of communication professionals: The perspective of educators and employers in Croatia. Public Relations Review, 43(5), 998-1006.
  • Lowe, G. I. (2002). Outcomes-based Guidelines for the Curriculation of Technikon Level Public Relations Education in South Africa. (Doctoral dissertation). Retrieved from Retrieved from: http://ujcontent.uj.ac.za8080/10210/381348
  • Peltekoğlu, F. (2007). Halkla İlişkiler Nedir?, İstanbul: Beta Yayım Dağıtım.
  • Solmaz, B., Taştekin, H., Yüksek, Ö., Akpınar, K., Bakmaz, Y. E. (2017). "Halkla İlişkiler Eğitiminde Uluslararasılaşmanın Önemi: İngiltere ve Türkiye Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma" Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 37, 271-288.
  • Tavşancıl, E. & Aslan, E. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri. İstanbul: Epsilon Yayınları.
  • Tokgöz, O. (2003). ‘‘Türkiye’de İletişim Eğitimi: Elli Yıllık Bir Geçmişin Değerlendirilmesi’’, Kültür ve İletişim, 6 (2), 7-32.
  • Toth, L. E. (1999). “Models for Instruction and Curriculum”. Public Relations Review. 25 (1), 45-53. Uzun, R. (2007). ‘‘İstihdam Sorunu Bağlamında Türkiye’de İletişim Eğitimi ve Öğrenci Yerleştirme’’, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 25, 117-134.
  • Varol, A. & Alemdar, K. (2007). ‘‘İletişim Fakültelerine Öğrenci Yerleştirmede Karşılaşılan Çelişkiler ve Çözüm Önerileri’’, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 24, 1-12.
  • Vural, B. A & Yurdakul, N. B. (2004). “Halkla İlişkiler Eğitiminde Müfredat ve Uygulamalar: Türk ve Amerikan Üniversitelerine Yönelik Kıyaslamalı Bir Çalışma” (s.253-267) 2nd International Symposium Communication in the Millennium: A Dialogue Between Turkish and American Scholars. İstanbul.
  • White, J. (1991). How to Understand and Manage Public Relation, London : Business Books.
  • Wright K. D. & Flynn, T. (2017). North American Perspectives on the Development of Public Relations. National Perspectives on the Development of Public Relations. Watson T. (eds) "Public Relations Education and the Development of Professionalization in Canada and the USA." (pp 51-64) London: Palgrave Macmillan.