Giresun’da Düzensiz Kentleşmenin Teyyaredüzü ve Hacı Siyam Mahalleleri Örneğinde İncelenmesi

Kent; doğal faktörler ile beşeri faktörlerin karşılıklı etkileşiminin çok kompleks olarak gerçekleştiği ve buna bağlı olarak başta çarpık kentleşme olmak üzere, trafik yoğunluğu, gürültü kirliliği, atıkların çevreyi olumsuz etkilemeden ortadan kaldırılması ve hava kirliliği gibi çeşitli sorunların yaşandığı yerleşim birimidir. Kentin varlığı ve sağlıklı gelişimi doğal ve beşeri faktörlerin sağladığı olanaklara bağlı olduğu gibi bu unsurların dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ile yakından ilişkilidir.                 Çalışmamızda, Giresun’un kentleşme süreci üzerinde etkili olan ve kentin mekan organizasyonunu şekillendiren doğal ve beşeri faktörler üzerinde kısaca durulmuştur. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) içerisinde yer alan Arcgis10.1 paket programı ile daha detaylı verilerin analizi için kent ölçeğinde iki mahalle seçilmiştir. Bu mahalleler kentin en eski mahallelerinden biri olan Hacı Siyam Mahallesi ile kentin yeni gelişmekte olan Teyyaredüzü Mahallesidir. Doğal-beşeri faktörler ve kentleşme süreci arasındaki ilişkiler esas alınarak, mahalleler ölçeğinde ortaya çıkan veya çıkması muhtemel sorunlardan bahsedilmiş alınabilecek önlemler üzerinde durulmuştur. 

Discussing the Issue of Unplanned Urbanization in the Example of Teyyaredüzü and Hacı Siyam Districts in Giresun

A City is an accommodationunit where natural and human-related factors interact in high complexity and where, as a consequence, various problems such as traffic jam, noise, harmful undisposed waste, air pollution and urban sprawl arise. Not only the existence and healthy development of cities depend on the facilities that natural and human-related factors provide but also is related to these factors being assessed carefully.                This study gives brief information about the natural and human-related factors which play role in the urbanization of Giresun and give shape to the layout of the city. Geographic information systems (GIS) is located within the Arcgis 10.1 package program with more detailed data for the analysis of two neighborhoods in the city scale.These are "HacıSiyam" and "Teyyaredüzü" which are two of the oldest quarters of the city.                 It talks about the problems that arise or that might arise in quarters and emphasizes potential ways of preventing those problems, based on the relationship between natural & human-related factors and the urbanization process.

___

  • Aydemir, S.E., Sancar, C. ve Beyazlı, D.Ş., (2004). Türkiye’de İmar Kurumu, Kentsel Alanların Planlanması ve Tasarımı (Aydemir, Ş., Aydemir, S.E., Beyazlı, D.Ş., Ökten, N., Öksüz, A.M., Sancar, C., Özyaba, M. ve Türk, Y.A.), Akademi Kitapevi, s. 409-503, Trabzon.
  • Bekdemir, Ü., (2000). Giresun Kent Coğrafyası, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Doktora Tezi, Erzurum.
  • Giresun Belediyesi, (1985). Giresun İmar Planı Raporu, Giresun.
  • Giresun Belediyesi, (1998). Giresun Revizyon ve İlave İmar Planı Raporu, Samsun.
  • Giresun Belediyesi, (2001). İmar Planına Esas 1/5000 Jeoloji Haritası, Giresun.
  • Giresun Belediyesi, (2008). Giresun Revize İlave İmar Planı Raporu, Giresun.
  • Giresun Belediyesi, (2008). Giresun Revize İlave İmar Planı, Giresun.