TRABZON’UN TANINMIŞ KEMENÇECİLERİNDEN BAHATTİN ÇAMURALİ

Trabzon’a bağlı Sürmene kazasının Dirlik köyünde 1931 yılında dünyaya gelen Bahattin Çamurali, çocukluğundaki hevesi nedeniyle, aile bireylerinin isteği ve gayreti ile dönemin büyük ustalarından olan Hüseyin Dilaver’den Kemençe dersleri alarak, daha çocuk yaşlarında kemençe çalmaya başladı. Çocuk olduğu için köy düğünlerinde, kına gecelerinde genellikle kadınlara kemence çalarak sanatını geliştirdi. Kısa süre sonra tüm sürmene köyleri ve çevre ilçelerde aranan bir yerel sanatçı oldu. Hayat çizgisi gurbette devam etti. İstanbul’da düğün ve hemşehri toplantılarında, birçok ünlü sanatçıya eşlik ederek sanat hayatını devam ettirdi. Daha sonra kendi adına plaklar çıkardı. Kemençe sanatçısı olarak radyo ve tv programları yaptı. Yurt dışında ve yurt içinde birçok konser verdi. Birçok folklor ekibine kemençe çalarak sanatını icra etti. 1991 yılında İstanbul’da vefat eden Çamurali’nin mezarı Karacaahmet mezarlığındadır.

BAHATTİN ÇAMURALİ: A WELL-KNOWN MASTER OF KEMENÇE IN TRABZON FOLK HISTORY

Bahattin Çamurali was born in Dirlik, a village in Sürmene, Trabzon, in 1931. He took Kemençe lessons from Hüseyin Dilaver, one of the greatest Kemençe players at the time. He was an enthusiastic boy and started playing kemençe at a very young age. He developed his art by playing kemençe to female audiences in the local wedding ceremonies in the countryside, being accepted as a child instrument player at special female entertainment called henna nights. Soon he became a local artist sought in all villages of Surmene and the surrounding districts. His national art career continued in İstanbul, where he accompanied many famous artists playing kemençe at special ceremonies and organisations in Istanbul. Then he released his first albums on his behalf. He joined radio and TV programs as a performer. He was involved in many national organisations and appeared at many concerts abroad. He performed his art by kemençe with a wide variety of folk bands. Çamurali died in Istanbul in 1991 and buried in Karacaahmet.

___

  • KAYNAKLAR
  • BARLOK, İsmet, “Genç Bir Sanatçıyı Kaybettik: Sihirli Kaval Çalıcısı Sadık Karadeniz Öldü”, Türk Folklor Araştırmaları, C: 15, S: 297, Nisan 1974.
  • BAYINDIR GOULARAS, Gökçe, “1923 Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi ve Günümüzde Mübadil Kimlik ve Kültürlerin Yaşatılması”, Alternatif Politika, C: 4, S: 2, Temmuz 2012, ss. 129-146.
  • BİLGİN, Mehmet, Doğu Karadeniz Tarih Kültür İnsan, Ötüken Neşriyat, İstanbul 2017.
  • BİLGİN, Mehmet, Post Modern Pontosculuk, İstanbul 2014, ss.105-106.
  • BİLGİN, Mehmet, Sürmene Tarihi, İstanbul 1990, ss. 398-399.
  • BOZDAĞLI, Yücel, “Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi ve Sonuçları”, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, S: 180, Ocak 2014, ss. 9-32.
  • DİZMAN, İbrahim-PALA, Hikmet, Yay. Haz., Ordu-Perşembeli Bir Muhacir Çocuğu Babinoğlu Halis Gürel’in Anıları, Ordu 2019.
  • GENÇ, Aclan Sezer, Soldoy Bir Horon Efsanesi Dünden Bugüne Maçka Horonu, Artıkel Yayıncılık, İstanbul 2018, ss. 27-28.