Mustafa Kutlu'nun "bu böyledir" adlı hikaye kitabında bilinç akışı ve iç monolog tekniği

Edebi eserlerde duygu ve düşünceler farklı anlatım teknikleriyle okura ulaştırılır. Her anlatım yöntemi sanatçıya değişik ifade imkanları sunar. Bilinç akışı ve iç monolog tekniği ile yazar, söylemek istediklerini roman veya hikaye kişileri vasıtasıyla ifade eder. Bu tekniklerle yapılan anlatımlarda, okuyucu aracısız bir şekilde olay kişilerini izlediği için daha inandırıcı bir edebi metinle iç içe olduğunu düşünür. Hikaye yazarı, bu yöntemlerle okurun metin üzerinde düşünmesini, çağrışımlarla meşgul olmasını, metni tamamlama sürecine dahil olmasını sağlar. Anlatıcının aradan çekildiği, anlatıma çok az müdahil olduğu bu anlatım tekniklerinde az sözle çok şey ifade etme hedefi vardır. Okuyucu, yazarın anlatmak istediklerini şiirsel bir anlatım içinden alarak kavramaya çalışır. Sembollerle imgelerle ve çağrışımlarla zenginleştirilmiş bir anlatım elde etmek için bu tür tekniklerin kullanıldığı anlaşılır. Bu makalede anlatım tekniklerinden bilinç akışı ve iç monolog tekniklerinin anlatıma kattığı özellikler ve yazarın bu teknikleri seçme sebeplerinin neler olabileceği üzerinde durulmuştur.

The technique of influx of consciousness and internal monologue in the story book "bu böyledir" (this is so) of Mustafa Kutlu

In literary works, feelings and thoughts are conveyed to readers in different techniques of expression, each of which provides an artist with the possibility of different statements. With the technique of stream of conscience and internal monologue, the author expresses whatever he or she wants to say through the characters in his/her book. In expressions with such a technique, the reader comes to think that he or she is faced with a more convincing literary work, because the reader follows the characters without an intermediary help. The story writer enables the reader to ponder about the text, be busy with associations as well as to get involved in the process of the completion of the text. Such techniques of expression in which the story-teller plays very little intermediary role in expression and leave the reader all by himself aim to express much with few words. The reader tries to comprehend whatever the writer wishes to say from within a poetical expression. It becomes clear that such techniques are used to produce an expression made rich with symbols, images and associations. This article deals with what characteristics are provided by such techniques as the stream of conscience and internal monologue, techniques of expression, for the expression as well as with the reasons why the writer has chosen these techniques.

___

  • AYTÜR, Ünal (2008), Henry James ve Roman Sanatı, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
  • BALDIRAN, Galip (2002), Alain Robbe-Grillet ve Yeni Roman, Çizgi Kitabevi, Konya.
  • BOYNUKARA, Hasan (1997), Modern Eleştiri Terimleri, Boğaziçi Yayınları, İstanbul.
  • KUTLU, Mustafa (2000),Türk Öykücülüğü Özel Sayısı, Hece, Aylık Edebiyat Dergisi, Yıl:4, Ekim – Kasım, S.46 – 47, Ankara.
  • KUTLU, Mustafa (1991), Bu Böyledir, Dergah Yayınları II. Baskı, İstanbul.
  • MORAN, Berna (2004), Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, İletişim Yayınları 4. Baskı İstanbul.
  • POSPELOV, Gennadiy N. (1995).Edebiyat Bilimi, (Çeviren: Yılmaz Onay), Evrensel Kültür Kitaplığı, İstanbul.
  • TEKİN, Mehmet (2004), Roman Sanatı, Ötüken Neşriyat 4. Baskı. İstanbul.
  • Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı (1994),Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları, Ankara.
  • TOSUN, Necip (2004),Türk Öykücülüğünde Mustafa Kutlu, Dergâh Yayınları, İstanbul .
  • UÇ, Himmet (2006), Ansiklopedik Roman Eleştiri Terimleri, Bizim Büro Basımevi, Ankara.