Bilinç altına dayalı etnik küfürler

Türkiye, Asya ve Avrupa arasında ekonomik, siyasî, kültürel bir köprü, komşu ülkeleriyle devamlı etkileşim halinde olan bir ülkedir. Yunanistan, Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, Suriye, İran, Irak gibi komşularımızla olan ilişkilerimiz yüzyıllar boyunca sürmüş; sosyo‐kültürel alışverişlerimiz neticesinde halk kültüründeki söyleyişler hatta dilbilimsel söylemler de etkilenmiştir. Bu çalışmamızda, bölgelere göre halkın sınırdaşlarıyla geçmişte yaşamış oldukları savaş, göç, istila, gibi toplumsal çalkantılar karşısında içlerindeki acıyı, öfkeyi ve zulmü yaşatan ifadeler, “etnik” olarak adlandırmıştır. Örneğin, yıllarca Ermeni zulmüne uğrayan Doğu ve Güneydoğu Bölgesi halkı, olumsuz veya kötü bir davranış sergileyen kişiye “Ermeni” diye küfür eder; onun bu olumsuz veya kötü davranışını dile getirmeye çalışır. Yine Karadeniz Bölgesi’nde “Rum tohumu” diyerek küfür eden bir kişi, o bölgede Rum zulmünü gören, yaşayan, işiten daha doğrusu o zulümleri “Millî Bilinç Altı”na atan kişidir. Çalışmamızda buna benzer bölgesel etnik küfürler derlenmiş; bu küfürler dilbilimsel açıdan incelenmiştir

Turkey is a country which is economic, cultural and political bridge between Asia and Europe. Our country has permanent communication with its neighbours like Greece, Russia, Armenia, Azerbaijan, Syria, Iraq and as a result of this socio‐cultural interaction, way of speaking and linguistic expression is influenced in culture. In our study, the expressions related with the past experiences of people called ethnic.For example; the people of East and South‐east region who were tyrannizes by Armenians over years curse by saying “ Armenia” to people to behaves violently. In this study, regional ethnic swearwords are collected and examined linguistically.

___

ADLER Alfred, İnsanı Tanıma Sanatı (çev.Kamuran Şipal), İstanbul: Say Yay., 1997

ALTUN Hilal Oytun ,“Hakaret Anlamı Olmayan Kelimelerin Hakaret Amaçlı Kullanımı”, Acta Turcica: Çevrimiçi Tematik Türkoloji Dergisi, Online Thematic Journal of Turkic Studies, 1, 2/1, Temmuz 2009, s. 1‐16.

ATEŞ Toktamış, Osmanlı Toplumunun Siyasal Yapısı, Ümit Yay.,(3.Baskı), Ankara 1996

BAŞKAN Özcan, Bildirişim (İnsan‐Dili ve Ötesi), İstanbul: Multilingual Yay., 2003

BOZKURT Veysel, Değişen Dünyada Sosyoloji (Temeller/ Kavramlar/ Kuramlar), Bursa: Ekin Yay., 2009

COLE Stephen, Sosyolojik Düşünme Yöntemi (çev.Bekir Demirkol), Ankara: Vadi Yay., 1999.

GARAUDY Roger, Siyonizm Dosyası (çev.Nezih Uzel), İstanbul: Pınar Yay., 1983

GÖRKEM İsmail, Halk Hikâyeleri Araştırmaları, Ankara 2000

GÜRÜN Kamuran, Türkler ve Türk Devletleri Tarihi, Ankara: Bilgi Yay., 1984.

ÖKE Mim Kemal, Yüzyılın Kan Davası Ermeni Sorunu 1914‐1927, İstanbul: Aksoy Yay., 2001.

SEVER Mustafa, “Toplumsal Bellek ve Geleneksel Eylem Bağlamında Bir Sözel Tarih Metninin Değerlendirilmesi”, Millî Folklor, 2008, XX/77, s.61‐68.

TÜRKDOĞAN Orhan, Osmanlıdan Günümüze Türk Toplum Yapısı, İstanbul: Çamlıca Yay., 2004.

YÜCEL Yaşar‐Ali Sevim, Türkiye Tarihi I, Türk Tarih Kurumu Yay.,Ankara 1995. http://www.teori.org/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=173, 26.06.2008 http://www.historicalsense.com/Archive/Fener64_1.htm, 27.06.2008 http://www.mevsimsiz.net/kose_yazi.php?cy=194, 28.06.2008 http://www.tdk.gov.tr/TR/sozbul, 15.07.2008 http://tdkterim.gov.tr/bts/ ,04.10.2011 http:/sedefinkalemi.blogspot.com,03 Temmuz 2008