Avrupa Birliği (AB) Talepleri Doğrultusunda Çek ve Romanya Cumhuriyetleri’nin Demokratikleşme Reformları

Küreselleşme ve Soğuk Savaş sonrasında meydana gelen gelişmeler sonrasında Avrupa Birliği (AB)’nin genişleme politikalarında da önemli değişiklikler gözlenmektedir. AB, Soğuk Savaş sonrasında merkezi ve doğu Avrupa’da bağımsızlıklarını elde eden ülkeleri kendi bünyesine sorunsuzca katabilmek için modern siyasal demokrasiye dayalı reform taleplerinde bulunmaya başlamıştır. Bu reform talepleri ile AB, kendi bünyesine katılacak olan ülkelerin demokrasi kalitesini yükseltmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda makalede öncelikle demokrasi kavramına ve AB’nin demokratikleşme taleplerine değinilmektedir. Daha sonra Avrupa Birliği’ne beşinci (2004) ve altıncı (2007) genişleme dalgasıyla dahil olan Çek ve Romanya Cumhuriyeti’nin, AB’nin talepleri doğrultusunda ne gibi demokratik reformlar gerçekleştirdiği incelenmektedir.

Czech Republic and Romania's Democratization Reforms in Line With the European Union's Demands

After the developments in Globalization and post cold war; significant changes can be seen from the European Union's enlargement policy. EU has demanded reforms based on modern and political democracy to incorporate the countires which gained their independences in the Eastern Europe after the cold war. Within the demands of these reform requests; EU aims to improve the quality of the democracy of the countries that will be incorporated. In this context; firstly it is referred (mentioned) the concept of democracy and EU's democratization requests. Afterwards; Czech Republic and Romania's which were participated to the European Union to its fifth (2004) and sixth (2007) expansion wave, what kind of democratic reforms were carried out in accordance with the EU's demans are examined.

___

  • AB Bakanlığı, “Temel AB Metinleri”, İnternet Adresi: http://www. abgs.gov. tr/files/rehber/10_rehber.pdf, Erişim Tarihi: 07.01.2013.
  • AKÇAY Belgin (2008), “Avrupa Birliği’nin Ekonomik Kriterleri ve Türkiye”, Maliye Dergisi, 155: 11-38.
  • AKDOĞAN A. Argun (2008), Türk Kamu Yönetimi ve Avrupa Birliği: Karşılaştırmalı Eleştirel Bir İnceleme, Ankara: TODAİE Yayın No: 342. BATUR Erdi (1998), “Türkiye Avrasya İlişkileri Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri”, Amme İdaresi Dergisi, 31(4): 105-123.
  • BAYRAKCI Erdal (2002), “Demokratik Yerel Yönetimin Temel İlkeleri”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7: 89-110.
  • BEKTAŞOĞLU Songül (2011), Çek Cumhuriyeti Ülke Raporu, Ankara: Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi. BİÇERLİ Kemal (2011), “Ekonomik Dönüşümü Düşük İşsizlikle Sağlamada Çek Cumhuriyeti Tecrübesinin Değerlendirilmesi”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, İnternet Adresi: dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/ 42/471 /54pdf, Erişim Tarihi: 29.12.2011.
  • ÇAĞLAN Dündar (2002), “AB/Kopenhag Kriterleri Üzerine Bir Yaklaşım”, Görüş, 3-4: 67-72.