Fuzûlî’nin Su Kasidesini Hadikatü’s-Süedâ ile Yeniden Okumak –II-

Fuzûli’nin Su Kasidesi klasik edebiyat geleneği içinde yazılan en güzel naat örneklerinden biriyken Hadikatü’s-Süedâ adlı eseri ise maktel türünün en güzel örneği kabul edilmektedir. Kendi türlerinin en güzel örnekleri olan iki eser arasında ifade ve anlam bakımından büyük benzerlikler olduğu düşünülmektedir. Fuzûli’nin inanç dünyası üzerindeki en etkili hususlardan biri ehlibeyt sevgisi ile Kerbela hadisesinden dolayı duyduğu üzüntüdür. Su Kasidesi’nde de Hz. Pegmaber sevgisine ilaveten bu sevgi ve üzüntünün izlerini bulmak mümkündür. Bu sebeple Su Kasidesi, Hadikatü’s-Süedâ üzerinden okunarak şiirdeki farklı anlam katmanları ortaya konulmaya çalışılacaktır. Ancak kasidenin beyit sayısının fazla oluşu ve yayın şartlarının sınırlılığı çalışmanın bölümler halinde yayınlamasını zaruri kılmıştır. Bu sebepten makale bölümler halinde yayınlanacaktır. Çalışmada 9. beyitin açıklaması ile başlanmış ve 16. Beyit ile sonlandırılmıştır. Esas alınan beyitlerde Hz. Hüseyin’in yaşadıkları hatırlatılmış ve yaşanan acı bir kez daha canlandırılmıştır.

___

  • El-Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmail (1422). el-Câmiu’s-Sahîh (Muhammed Züheyr b. Nasr, Ed.). Dâru Tavki’n-Necât.
  • Güngör, Şeyma. (1985). Fuzûli’nin Hadikatu’s-Suada’sı Tanıtılması, Değerlendirimesi ve Metnin Edisyon Kritiği. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi.
  • M. Asım Köksal. (1979). İslam Tarihi Hz. Hüseyin ve Kerbela Faciası. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Meclisî, Muhammed Bakır. (1983/1403). Biharül-Envar. Beyrut: Müessesetü’l-Vefâ, Müslim, Ebü’l-Hüseyn Müslim b. el-Haccâc. (1991). El-Câmiu’s-Sahîh (M. F. Abdülbâkî, Ed.). Dâru’l-Hadîs.
  • Onay, Ahmet Talat. (2013). Açıklamalı Divan Şiiri Sözlüğü Eski Türk Edebiyatında Mazmunlar ve İzahı. Ankara: Berikan Yayınevi.
  • Tarlan, Ali Nihat (1998). Fuzuli Divanı Şerhi. Ankara: Akçağ Yayınları