BİLSEM Türkçe Öğretmenlerinin Oyun Temelli Öğretim Yöntemine Yönelik Görüşleri

Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Türkçe öğretmenlerinin oyun temelli öğretim yöntemi üzerine görüşlerinin değerlendirildiği bu araştırma nitel desende tasarlanmıştır. Görüşme tekniğinin kullanıldığı araştırmanın amacı, BİLSEM’lerde çalışan Türkçe öğretmenlerinin eğitsel oyunlara yönelik görüşlerini belirlemek ve bu görüşlerden hareketle Türkçe derslerinde eğitsel oyunun yeri ve derse katkısı ile ilgili değerlendirme yapmaktır. Araştırmanın katılımcıları, çalışmanın amacına uygun olarak eğitsel oyunları derslerinde kullanan, BİLSEM’lerde çalışan Türkçe öğretmenlerinden seçilmiştir. Araştırmanın verileri Türkiye’nin farklı illerinde görev yapan dört kadın, dört erkek Türkçe öğretmeninden toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi ile yorumlanarak sonuçlara ulaşılmıştır. Türkçe öğretmenleri, öğrencilerin bizzat öğrenme sürecinin içerisinde olduğu, öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenmelerine olanak sağlayan oyun temelli eğitim yönteminin Türkçe dersleri için en etkili yöntem olduğunu belirtmişlerdir. Buluş yoluyla öğrenme, gösterip yaptırma, beyin fırtınası, tartışma, problem çözme, soru cevap, oyunlaştırma Türkçe öğretmenlerince Türkçe derslerinde en sık kullanılan yöntemlerdir. Türkçe öğretmenleri eğitsel oyunları, oyunlarla iç içe olan öğrencilerde konuyu pekiştirmek, konuları güncel yaşamla ilişkilendirmek, kalıcı, etkili ve eğlenceli Türkçe öğretimi yapmak için kullandıklarını belirtmişlerdir. Türkçe öğretmenleri kelime oyunlarını, kart ve kutu oyunlarını, sözel zekâ oyunlarını, hikâye kartlarını, atasözü ve deyim kartlarını, hikâye küplerini, tabu oyununu ve pandomim gibi eğitsel oyunları derslerde kullandıklarını ifade etmişlerdir. Eğitsel oyunlar dört temel dil becerisinde de kullanılmakta ve gerekli görülmektedir. Eğitsel oyunların derslerde etkili olup olmaması; BİLSEM Türkçe Öğretim Programının esnekliğine, öğretmen ve öğrencinin hazır bulunuşluğuna, konuların uygunluğuna ve grupların kalabalık olup olmaması durumlarına bağlıdır. Eğitsel oyunlar hem öğretmen hem öğrenci hem de sınıf yönetimi açısından faydalı bulunmuştur. Türkçe öğretmenleri, eğitsel oyunlara ulaşmak için gerek eğitsel oyun kitaplarından gerekse İnstagram, Facebook, Youtube gibi sosyal ortamlardan yararlanmaktadır. Türkçe öğretmenleri hem eğitsel dijital oyunları kullanmada hem de oluşturmada yeterli donanıma sahip olduklarını bunun için eğitim aldıklarını, araştırma yaptıklarını, güncel bilgileri takip ettiklerini, eğitsel oyunlar ile ilgili akademik çalışmalar yaptıklarını, TUBİTAK projeleri hazırladıklarını belirtmişlerdir.

Turkish Teachers’ Views On Game-Based Teaching Method in Science and Art Center

This research, which evaluates the opinions of the Turkish teachers in Science and Art Centers on the game-based teaching method, was designed in a qualitative design. The aim of the study, in which the interview technique was used, is to determine the views of Turkish teachers working in Science and Art Centers on the educational games and to evaluate the usage of educational games in Turkish lessons and its contribution to the lesson based on their views. The participants included four female and four male teachers working in different provinces of Turkey. The data were analyzed by using content analysis. Turkish teachers stated that the game-based education method, which fosters a student-centered learning environment, is the most effective method for Turkish lessons. Turkish teachers stated that they use the educational games to reinforce the subject, to associate topics with students’ daily lives, to enhance the retention of learning, and to provide effective and entertaining Turkish instruction. Turkish teachers stated that they used the educational games such as word games, card and board games, verbal intelligence games, story cards, proverb and idiom cards, story cubes, taboo game and educational games, and pantomime. The educational games are considered as necessary to develop all four language skills. Turkish teachers stated that they are competent enough to both use and create the educational games since they receive needed training, conduct researches, follow the current information, and prepare TUBITAK projects.

___

  • Akın, Fatma Aslan ve Atıcı, Bünyamin (2015), “Oyun Tabanlı Öğrenme Ortamlarının Öğrenci Başarısına ve Görüşlerine Etkisi”, Turkish Journal of Educational Studies, 2 (2), ss. 75-102.
  • Altun, Meryem (2013), Düzenli Eğitsel Oyun Oynayan 11-12 Yaş Grubu Çocuklarda Problem Çözme Becerisinin İncelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Arkün Kocadere, Selay ve Samur, Yavuz (2016), Oyundan Oyunlaştırmaya, A. İşman, F. Odabaşı, ve B. Akkoyunlu (Editörler) Eğitim Teknolojileri Okumaları 2016, ss. 397-414, TOJET, Sakarya Üniversitesi.