SON DÖNEM OSMANLI DÜŞÜNCESİNDE HÜRRİYET KAVRAMININ ÇÖZÜMLEMESİ

Hürriyet kavramının anlamı geçmişi ve ilgili kavramlar eşliğinde irdelenmektedir. Müsavat ve uhuvvet kavramlarının tarihi bağlamda hürriyet ile birlikte gündeme geldiği görülmektedir. Dönem öncesinden süregelen adalet talebi daha uzun soluklu bir kavramın güncellenmiş halini teşkil etmektedir. Hürriyet ve adalet kavramlarının nihai hedeflerinden olan meşrutiyet de dönemin anlayışına anlam katmaktadır. Vatan kavramı tüm bu kavramların altında olduğu bir çatı olarak karşımıza çıkmakta ve hürriyetle ilgili kavramları bir çerçeveye sığdırmaya yardımcı olmaktadır

Analysis of the Hurriyat Concept at the Late Ottoman Thought

Meaning of the hurriyat (freedom) concept examined together with relevant concepts. It is seen that müsavat (equality) and uhuvvet (brotherhood) concepts come up with hurriyat in the historical context. Ongoing justice demand before the era forms a long lasting updated status. Mashrutiyat (constitutionalism) as one of the ultimate goals of hurriyat and adalet (justice) concepts, give meaning to understanding of the era. Concept of vatan (homeland) confronts as a roof that all of these concepts underlie and gather round the concepts related to hurriyat, helping to take them into a frame

___

Akarsu, B. (2015). Felsefe terimleri sözlüğü, İstanbul: İnkılap.

Akşin, S. (1994). Fransız ihtilalinin II. meşrutiyet öncesi Osmanlı Devleti üzerindeki etkileri üzerine bazı görüşler, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, C. 49, S. 3.

Aslan, T. (2009). Meşrutiyet aleyhtarlığına dair bazı düşünceler, Tarih İncelemeleri Dergisi, C. XXIV, S. 2, ss. 1-29.

Bolay, S. H. (2013). Felsefe doktrinleri ve terimleri sözlüğü, Ankara: Nobel.

Buttanrı, M. (2006). „Hürriyet‟ ve „hürriyet kurbanları‟ eserleriyle İhsan Adlî Bey, İlmî araştırmalar, Dil ve Edebiyat İncelemeleri, S. 21, Gökkubbe, Bilge Matbaacılık, İstanbul, ss. 59-86.

Büyükarman, D. A. (2008). Vatan kavramının türk tiyatro edebiyatındaki seyri üzerine bir inceleme, A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, S. 37.

Cevizci, A. (2014). Felsefe sözlüğü, İstanbul: Say.

Çağrıcı, M. (1998). Hürriyet, İslam Ansiklopedisi, yıl: 1998, cilt: 18, ss. 502- 505.

Çankı, M. N. (1954). Büyük felsefe lügatı, Cumhuriyet Matbaası, C.2.

Çetinkaya, Y. D. (2008). Yavuz Selim Karakışla ile röportaj, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, S. 38.

Duralı, T. (2013). Kutadgubilig, Türkçenin felsefe-bilim sözlüğü, İstanbul: Dergah Ertuğrul, İ. F. (2015) . Lugatçe-i felsefe, İstanbul: Çizgi.

Gencer, B. (2007). Osmanlı kozmopolitanizmi için tabiî hukuk teorisi: Sava paşa, Bilimname: Düşünce Platformu, cilt: V, sayı: 13.

Güçlü, A. & Uzun E. (2008): Felsefe sözlüğü, İstanbul: Bilim ve Sanat.

Hazik, Z. M. (1906) . Hürriyet, İstanbul: Fünûn-u Tıbbiye-i Askeriye Matbaası.

Kızıltan, Y. (2006) I. Meşrutiyetin ilânı ve ilk Osmanlı Meclis-İ Mebusan‟ı, GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 26, Sayı 1 ss. 251-272.

Kiriş, F. M. (2009). Bulgurluzade Rıza‟nın müntahabat-ı bedâyi-i edebiye isimli antolojisinin çeviriyazı ve incelemesi, Yüksek Lisans tezi, Afyon.

Mardin, Ş. (2011). Fransız devriminin Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki etkisi. İdare Hukuku ve İlimleri Dergisi, Çev. Kemal Berkarda, S. l, n. 1-3, ss. 58-76.

Meydan, H. (2014). Zeynizade Mehmet Hazık‟ın Terbiye isimli eserinin “ahlak terbiyesi” bölümünün günümüz türkçesine aktarım ve tetkiki, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: XVI, Sayı: 30.

Sami, Ş. (1900). Kamus-ı Türki, Dersaadet: İkdam Matbaası. Seyitdanlıoğlu, M. (1996). Türkiye'de liberalizmin doğuşu ve gelişmesi, Liberal Düşünce, sayı 2.

Tunaya, T. Z. (1988). Türkiye‟de siyasi partiler, C. 1, Hürriyet Vakfı. TDK. (1998). Türkçe sözlük, Ankara.

Zelyut, S. (2010). Özgürlük neyin adıdır?, Özgürlük, Eşitlik Ve Kardeşlik- Birinci Uluslararası Felsefe Kongresi Bildirileri İçinde, Bursa: Asa.