KANONİK KORELASYON ANALİZİ METODU İLE BİRBİRİNİN DEVAMI OLAN DERSLER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: İŞLETME BÖLÜMÜ ÖRNEĞİ

Her biri çok sayıda değişkenden oluşan iki değişken seti arasındaki ilişki, ancak çok değişkenli yöntemlerden olan kanonik korelasyon analizi yöntemi ile incelenebilir.Bu çalışmada Erzincan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan ve birbirinin devamı olan dersler arasındaki ilişki, kanonik korelasyon yöntemi ile incelenmiştir. Bunun için, birbirinin devamı olan dersleri alan 290 öğrencinin bu derslerden aldıkları puanları dikkate alınarak kanonik korelasyon analizi yapılmıştır. Kanonik korelasyon analizi uygulanmadan önce gerekli varsayımların sağlanıp sağlanmadığı test edilmiştir.Çalışma sonucunda tüm varsayımlar sağlanmış ve tüm kanonik fonksiyonlar anlamlı bulunmuştur. İşletme bölümü öğrencilerinin güz döneminde aldıkları derslerin (alınan puanlar bakımından) bahar döneminde aldıkları derslerdeki değişimin %27'sini açıkladığı belirlenmiştir.

The Anaylsis of the Relationship between Successive Courses Via Canonical Correlation Analysis Method: A Sample from Department of Business Administration

The relationship between the two sets of variables each of which is consisting of lots of variables is absolutely analysed via one of the methods with multivariate: Canonical Correlation Method.The Relationship Between Successive Courses which are taught in the department of Business Administration of Erzincan University was analysed via canonical correlation method. To this end, this analysis was carried out by regarding the grades of 290 students from these courses. Before the application of canonical correlation analysis, it was tested whether the required assumptions were verified or not. At the end of this study, all the assumptions were verified and all the canonical functions were found significant. It was found out that the courses (grades) that the students took in fall term in the department of Business Administration explained the 27 % of exchange of courses that they took in spring term.

___

ALBAYRAK, S. 2006: "Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri", Asil Yayın Dağıtım, Ankara.

BAŞARAN, E. 1998: "Kanonik Korelasyon Analizi ve Bir Uygulama", Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Bursa.

BORGA, M. 2001: "Canonical Correlation a Tutorial", https:// www.cs. cmu.edu/~tom/10701_sp11/slides/CCA_tutorial.pdf, Erişim: 29.02.2016

ÇEMREK, F. 2012: "Türkiye'deki İllerin Gelir ve Refah Düzeyi Değişkenleri Arasındaki İlişkinin Kanonik Korelasyon Analizi ile İncelenmesi", Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(2), s.197-215, Eskişehir.

ÇİLAN, Ç. - CAN, M. 2013: "Banka Şubelerinin Performanslarını Etkileyen Faktörlerin Kanonik Korelasyon Analizi İle İncelenmesi", Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi EYİ Özel Sayısı, s.285-296.

DILLON, W. R.-GOLDSTEIN, M. 1984: "Multivariate Analysis Methods and Applications", John Wiley and Sons Inc., New York.

FİLİZ, Z. - KOLUKISAOĞLU, S. 2012: "Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi ve Bir Uygulama", Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, Cilt:8, Sayı:16, s.59-75.

GİRGİNER, N.- KAYGISIZ, Z. - YALAMA, A. 2007: "Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi ile İstatistiğe Yönelik Tutumlarda Üniversite Öğrencileri Arasındaki Bireysel Farklılıkların İncelenmesi", İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri ve İstatistik Dergisi, Sayı:6, s.29-40.

HAIR, J. F.-ANDERSON, R.E.-TATHAM, R. L.-BLACK, W. C. 1998: "Multivariate Data Analysis", Prentice Hall, New Jersey.

KALAYCI, Ş. 2006: "SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri", Asil Yayın Dağıtım, Ankara.

KARAGÖZ, Y. 2014: "SPSS Uygulamalı Biyoistatistik-Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri İçin", Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

KESKİN, S.-ÖZSOY, A. N. 2004: "Kanonik Korelasyon Analizi ve Bir Uygulama", Tarım Bilimleri Dergisi, 10(1), s.67-71, Ankara.

OKTAY, E.- KAYNAK, S. 2007: "Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinin Bilgi Ekonomisi Girdi ve Çıktı Değişkenleri Arasındaki Kanonik İlişkinin Araştırılması", Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(10), s.419-440, Erzurum.

ÖZÇOMAK, M. S.-DEMİRCİ, A. 2010: "Afrika Birliği Ülkelerinin Sosyal ve Ekonomik Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Kanonik Korelasyon Analizi ile İncelenmesi", Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14 (1), s.261-274, Erzurum.

ÖZÇOMAK, M. S.-GÜNDÜZ, M.-DEMİRCİ, A.-YAKUT, E. 2012: "Çeşitli İklim Ve Ürün Verileri Arasındaki İlişkinin Kanonik Korelasyon Analizi Ve Veri Zarflama Analizi Yöntemleri İle İncelenmesi", Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26 (1), s.111-131, Erzurum.

ÖZÇOMAK, M. S.-GÜNDÜZ, M. 2012: "Borsa Performans Oranları ve Diğer Finansal Oranlar Arasındaki İlişkinin Kanonik Korelasyon Analizi ile İncelenmesi", Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(1), s.453-466, Erzurum.

SAYIN, A.-KOĞAR, H.-ÇAKAN, M. 2012: "Aşamalı Dersler Arasındaki İlişkilerin Kanonik Korelasyon Tekniğiyle İncelenmesi: Sınıf Öğretmenliği Örneği", Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, 3(1), s.210-220, Ankara.

SHARMA, S. 1996: "Applied Multivariate Techniques", John Wiley and Sons Inc., New York.

SHIN, K. 1996: "SPSS Guide for DOS Version 5 and Windows 6.1.2", 2th Edit, Irwin, Chicago.

SÜMBÜLOĞLU, K.-AKDAĞ, B. 2009: "İleri Biyoistatistiksel Yöntemler", Hatipoğlu Yayınları, Ankara.

TATLIDİL, H. 1996: "Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler", Cem Web Ofset, Ankara.