TÜRKİYE’DE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM VE ÖRGÜT GELİŞTİRME ALANINDAKİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ

Türkiye’de örgütsel değişim ve örgüt geliştirme alanında bilimsel çalışmalar 1990’lı yıllarda artmaya başlamıştır. Dünyada yaşanan değişimlerin çalışma hayatına ve örgütlere yansımasıyla birlikte örgütsel değişim ve örgüt geliştirme çalışmalarında da belli değişimler yaşanmıştır. Bu nedenle çalışmanın amacı Türkiye’de örgütsel değişim ve örgüt geliştirme alanındaki değişim ve gelişmeleri ortaya koymaktır. Bu kapsamda 1990’lı yıllardan itibaren örgütsel değişim ve örgüt geliştirme alanında yapılmış makale, tez ve kitap çalışmaları bibliyometrik olarak analiz edilmiştir. Çalışma ile birlikte Türkiye’de örgütsel değişim ve örgüt geliştirme çalışmalarında yaşanan değişim ve gelişmeler dönemsel olarak ele alınmaktadır. Bibliyometrik analiz sonucunda ilk yıllarda daha çok kavramsal incelemelerin olduğu, zaman içerisinde ampirik çalışmaların arttığı, uygulama alanı olarak kamu kurumlarının sıklıkla tercih edildiği ve çalışmaların işletme, kamu yönetimi ve eğitim alanında yoğunlaştığı görülmüştür. Bu bulgulardan hareketle alandaki gelişim ve değişmeler tartışılmaktadır. 

BIBLIOMETRIC ANALYSIS OF ORGANIZATIONAL CHANGE AND ORGANIZATIONAL DEVELOPMENT STUDIES IN TURKEY

Scientific studies in the field of organizational change and organization development in Turkey began to increase in the 1990s. With the reflection of the changes in the world on working life and organizations, certain changes have also been experienced in organizational change and organization development studies. For this reason, the aim of the study is to reveal the changes and developments in the field of organizational change and organizational development in Turkey. In this context, articles, theses and books in the field of organizational change and organizational development since the 1990s were analyzed bibliometrically. Along with the study, changes and developments in organizational change and organizational development studies in Turkey are discussed periodically. As a result of the bibliometric analysis, it was seen that there were more conceptual studies in the first years, empirical studies increased over time, public institutions were frequently preferred as application areas, and the studies focused on business, public administration and education. Based on these findings, the developments and changes in the field are discussed.

___

  • Aria, M. & Cuccurullo, C. (2017) Bibliometrix: An R-tool for comprehensive science mapping analysis, Journal of Informetrics, 11(4), 959-975.
  • Beckhard, R. (1969). Organization Development: Sreategies and Models. Reading, MA: Addison-Wesley.
Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-4289
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Kafkas Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi