Bağımlı Kadınların Ruhsal, Ailesel ve Çevresel Sorunlarının İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı, kadınlarda alkol ve madde kullanımının altında yatan çevresel, ailesel ve ruhsal etmenleri saptamakla birlikte alkol/madde bağımlılığı tedavisine başvuruda ve tedaviyi sürdürmede kişisel ve çevresel engellerle ilgili faktörleri belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, nitel veri toplama yöntemlerinden odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Bu araştırma Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’nde altı bağımlı kadının katılımı ile gerçekleşmiştir. Kadınların alkol/madde kullanımına başlama ve bağımlı olma nedenlerine bakıldığında; aile ve yakın çevre etkisi, travmatik yaşantılar ve eşlik eden ruhsal bozuklukların olması öne çıkmıştır. Bağımlı kadınların tedaviye başvurmayı geciktiren ya da engelleyen faktörlerine bakıldığında ise; Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezleri’nde (AMATEM) kadınlara ayrılmış yatak sayısının az olması, stigma, maddi sıkıntılar, olumsuz geçmiş tedavi deneyimleri, tedavi kurumlarına dair bilgilendirme eksikliği öne çıkmıştır. Tedaviye başvurma motivasyonları gözden geçirildiğinde, odak grup toplantısında öne çıkan sebepler; fiziksel yoksunluk bulgularının gelişmesi, aile içi ilişkilerde bozulma ve riskli davranışların olması öngörülen sonuçlarla paralel bulunmuştur.

Investigation of Psychological, Family and Environmental Problems Experienced by Addict Women

___

  • Ağaçhanlı, R. (2016). Opioid Tedavisindeki Kadın Hastalar ile Opioid Kullanım Bozukluğu Olmayan Kadınların Cinsel İşlev Bozukluğu ve Travmatik Yaşantılar Açısından Karşılaştırılması. (Yayımlanmamış Tıpta Uzmanlık Tezi). Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul.
  • Anker, J. J., Kummerfeld, E., Rix, A., Burwell, S.J. & Kushner, M. G. (2019). Causal network modeling of the determinants of drinking behavior in comorbid alcohol use and anxiety disorder. Alcoholism: clinical and experimental research, 43(1), 91-97.
  • Barrocas, J., Vieira-Santos, S. & Paixão, R. (2016). Parenting and drug addiction: A psychodynamic proposal based on a multifactorial perspective. Psychoana lytic psychology, 33(1), 161.