YENİ GSYH SERİLERİNİN GETİRDİĞİ FARKLILIKLAR VE SORUNLAR

TÜİK’in yeni yayınladığı, SNA-2008 ve ESA-2010 ile uyumlu yeni GSYH serileri ile eski seriler arasında tanım, seviye ve oran farkları olduğu için neyin neden değiştiğini anlamak için detaylı bir analize ihtiyaç duyulmaktadır. Saptadığımız temel farklılıklar ve sorunlar şöyle özetlenebilir: i) Yeni milli gelir serilerindeki artışın kökeninde yatırım harcamalarının daha yüksek hesaplanması yatmaktadır; ii) İdari verilerin kullanımı ile katma değeri, eski serilere kıyasla, daha yüksek ölçülen faaliyet alanları en başta inşaat sektörü olmak üzere, imalat sanayi, ve kısmen bazı hizmet sektörleridir; iii) İdari kayıt kullanımı veri kalitesi ve devamlılığını artırmada ileriye yönelik büyük bir adım olmakla birlikte kayıt dışılığın yüksek olduğu ülkemizde kayıtların fiili durumu yansıtmayabileceği endişesi mevcuttur; iv) Zincirleme hacim endeksinde toplamsallık sorunu bulunduğu için genelde “büyümeye katkı” hesapları, özelde ise stok değişiminin katkısı mümkün olmakla birlikte bir miktar zorlaşmaktadır; v)Yeni serilerde yapılan revizyonlar, gerek aynı yöntemi uygulayan diğer AB ülkeleri gerekse de eski serilerde yapılan revizyonlara kıyasla, hem daha sık ve büyük çapta hem de zikzaklı bir görüntü çizmektedir. Bu revizyonların hepsinin bilgi güncellemesi olma ihtimali zayıftır.

___

  • Gürsel, S, O. Bakış ve U. Acar (2018). Büyümede Şaşırtıcı Revizyonlar. Betam Araştrma Notu, No. 18/221.
  • IMF (2017). Quarterly National Accounts Manual, http://www.imf.org/external/pubs/ft/qna/pdf/2017/ QNAManual2017.pdf (Erişim tarihi: 13.02. 2018).
  • Jones, C. (2002). Using Chain-Weighted NIPA Data, FRBSF Economic Letter, No. 2002-22.
  • TÜİK (2016). Dönemsel GSYH Haber Bülteni, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=21513 (Erişim tarihi: 25.12.2016).