Türk Bankacılık Sisteminin Tarihçesi ve 2001 Krizi Sonrası Gelişimi

Bu çalışmanın amacı Türk bankacılık sisteminin ortaya çıkışından günümüze kadar geçen süre içerisindeki tarihsel değişimini ortaya koymak ve 2001 yılında yaşanan finansal krizden sonra bankacılık sisteminde yaşanan gelişmeleri incelemektir. Cumhuriyet öncesi dönemde yaşanan mali zorluklar ile birlikte kredi bulabilmek için bankacılık sistemine ihtiyaç duyulmuştur. Cumhuriyet sonrası dönemde bankacılık sisteminde önemli gelişmeler yaşanmıştır. Türk bankacılık sisteminin gelişim sürecinde birçok finansal kriz yaşanmıştır. Türk ekonomisinde 2001 yılında yaşanan ve “Bankacılık Krizi” olarak da adlandırılan finansal krizin ardından Türk bankacılık sisteminde yapısal reformlar ile birlikte çok önemli kararlar alınmıştır. Günümüzde Türk bankacılık sistemi sağlam temelleri olan güvenli bir yapıya kavuşmuştur.

History Of The Turkish Banking System And It’s Development After The 2001 Crisis

The aim of this study is to reveal the historical change of the Turkish banking system from its emergence to the present day and to examine the developments in the banking system after the financial crisis in 2001. With the financial difficulties experienced in the pre-Republican period, the banking system was needed to find credit. In the post-Republican period, significant developments took place in the banking system. There have been many financial crises in the development process of the Turkish banking system. Following the financial crisis in the Turkish economy in 2001 and also known as the "Banking Crisis" very important decisions were taken with structural reforms in the Turkish banking system. Today, the Turkish banking system has gained a secure structure with solid foundations.

___

  • Cangöz, M. Coşkun ve Erdener, D. Gonca (1993). Türk Bankacılık Sektörü Üzerine Bir İnceleme. Hazine ve Dış Ticaret Dergisi, Sayı:16.
  • Sümer, Gökhan (2016). Türk Bankacılık Sektörü ’nün Tarihsel Gelişimi ve AB Bankacılık Sektörü İle Karşılaştırılması. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18/2, 485-508.
  • Yıldırım, Oğuz (2020). Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler ve Türkiye’de Bankacılık Sistemi. International Journal Of Financial Economics And Banking Practices. Vol.:1 Issue:2.