Hollanda’nın tarımdaki yapısal dönüşümü ve bu dönüşümün uluslararası ticaretine yansımaları

Türkiye tarımı ile karşılaştırılan ülkelerin başında tarımsal üretimi ve dış ticaretindeki başarısı ile dünyanın en büyük ikinci tarımsal ihracatçısı konumunda bulunan Hollanda gelmektedir. Konya ovasından daha küçük bir ekilebilir tarımsal araziye sahip olan Hollanda’nın bu başarısı sürekli olarak basında, akademik çevrelerde ve siyasi söylemlerde ön plana çıkmaktadır. Ancak bu soruya cevap verebilmek için yapılan literatür araştırmalarında Hollanda’nın tarımdaki yapısal dönüşümünü ve buna paralel olarak tarımsal dış ticaretindeki başarısını inceleyen ulusal sınırlarda akademik bir çalışma bulunmamaktadır. Çalışma bu yönüyle Türkiye’deki literatüre giren ilk çalışma olma özelliğine de sahiptir. Türkiye’nin tarımdaki yapısal dönüşümü üzerine daha önce birçok kitap, makale ve araştırmalar yapılmış olduğundan bu çalışmada Hollanda’nın tarımsal alandaki yapısal dönüşümü ve dış ticaretine yansımaları üzerinde durulacaktır. Bu kapsamda Hollanda’nın tarımdaki bu başarısının altında yatan tarihsel gelişimi kısa bir şekilde irdelenecek, devamında günümüzdeki tarımsal üretimine, uluslararası ticaretine yansıyan sonuçları ve bu başarıda kilit rol oynayan Ar-Ge yatırımları, inovasyondaki lokomotif kurumları, toplam faktör verimlilikleri ve uluslararası ticaret etkinlikleri ampirik veriler ile ortaya konacaktır..

NETHERLANDS’S STRUCTURAL TRANSFORMATION IN AGRICULTURE AND ITS REFLECTIONS ON INTERNATIONAL TRADE

The Netherlands, who is the second biggest agricultural exporter country in the World in last years, whose agricultural sector has been compared with Turkey’s agricultural sector by politicians, acedemicians, presses and many other parties. How a country can have this kind of success with a less arable area than Konya Plain? However, in order to answer this question the national literature has been searched and no academic paper has been found about the structural transformation of agricalture and its reflections to foreign trade in the Netherlands. In this terms this paper will be the first article on this subject in national level. There are many books, articles and research papers have been published on the Turkey’s agricultural sector, that is why this article will focus on the the Netherlands’ agricultural transformation and its reflections on her foreign trade. In this context, the historical development of this transformation will be briefly examined and the reflected results to current agricultural production, R&D investments, locomotive instutions of inovations, total factor efficiences and international trade will be laid out with using of ampirical data.

___

  • BIELEMAN. J. (2010). Temple, W. Bieleman içinde, Temple, W. Temple, W. ‘. 1. (1667 (reprint by Bieleman, 2010)).
  • BIELEMAN, J. (2010). Five centuries of farming; A short history of Dutch agriculture 1500-2000. J. Bieleman içinde, Five centuries of farming; A short history of Dutch agriculture 1500-2000 (s. 49). Wageningen: Wageningen Academic Publishers.
  • ÖZER, G. (2019). Türkiye'nin Tarımdaki Yapısal Dönüşümü: Brezilya ve Hollanda Örnekleri ile Karşılaştırma. Tez (PhD) İstanbul Gedik Üniversitesi.
  • SCHULTZ, T. W. (1964). Transforming Traditional Agriculture. T. W. Schultz içinde, Transforming Traditional Agriculture. Chicago: Chicago Universitesi Yayınları.
  • URL-1. (2018). https://www.cbs.nl/en-gb/news/2019/03/agricultural-export-value-over-90-bn-euros-in-2018 [Erişim Tarihi: 20/11/2020].
  • URL-2. (2018). http://www.fao.org: http://www.fao.org/in-action/agronoticias/detail/en/c/1098433/ [Erişim Tarihi: 20/11/2020].
  • URL-3. (2019). http://stat.wto.org: http://stat.wto.org/CountryProfile/WSDBCountryPFView.aspx? Country=NL&Language= [Erişim Tarihi: 20/11/2020].
  • URL-4. (2019). OECD. https://data.oecd.org/rd/gross-domestic-spending-on-r-d.htm> [Erişim Tarihi: 23/05/2019].
  • URL-5. (2019). https://www.oecd.org/newsroom/the-netherlands-should-invest-in-the-long-term-sustainability-of-the-food-and-agricultural-system.htm [Erişim Tarihi: 23/05/2019].
  • URL-6. (2015). Wageningen Üniversitesi 2015 yılı Yıllık Raporu. Wageningen: WageningenUR.
  • URL-7. (2019). https://data.oecd.org/trade/trade-in-goods-and-services.htm#indicator-chart [Erişim Tarihi: 20/11/2020].
  • URL-8. (2018). https://www.cbs.nl/en-gb/news/2019/03/agricultural-export-value-over-90-bn-euros-in-2018 [Erişim Tarihi: 20/11/2020].
  • WEIMIN, L. (2009). Dutch Agriculture Through the Eyes of a Chinese Economist. L. Weimin içinde, Dutch Agriculture Through the Eyes of a Chinese Economist. Wageningen: LEI Wageningen UR