Var Olan Düzenin Değişimi: Coronavirüs Sonrası Dünyayı Neler Bekliyor?

Dünya tarihinde yaşanan kırılmalar sonucunda gerek sosyal gerekse ekonomik alan çeşitli değişikler geçirmiştir. Bu alanlarda yaşanan dönüşümler özellikle idari yapıları, durumun ihtiyaç ve isteğine göre yeniden tanımlanmaya itmiştir. Geleneksel devlet anlayışından modern devlet anlayışına veya geleneksel yönetim anlayışından yeni yönetim anlayışına geçiş gibi dönemler, bu tür kırılmalar sonucunda gerçekleşmiştir. Devlet çatısı altında yer alan bütün yapı ve kurumların da birbirine bağlı olması, herhangi birinde tezahür edecek değişikliğin bütün bir yapıyı etkilemesine sebep olmuştur. Günümüzde yaşanana küresel pandemi, kırılma olarak nitelendirilen dönemler arasında yer almaya başlamıştır. COVID-19 olarak adlandırılan virüs, tüm devletleri derinden sarsmış, ulusal ve uluslararası hareketlilik durma noktasına gelmiştir. Tüm dünya ülkeleri karşılaşılan bu güç durumdan en kısa sürede çıkabilmenin yollarını ararken bir yandan da kamudan özele tüm yönetim birimleri için farklı işleyiş modellerini hayata geçirmiştir. Teknolojik ürünler ve dijital platformlar, zamanın en önemli unsurları haline gelmiştir. Şimdiden pandemi sonrasında ne tür çıktıların olacağı ve salgının ne tür değişikliğe yol açacağı tartışılmaktadır. Bu sebeple ilk olarak; 1929 Buhranı ve İkinci Dünya Savaşı sonrası dönem, idari yapının dönüşümü açısından irdelenmiştir. Ardından bu bilgiler ışığında, pandemi sonrası kamu idarelerinin yapı ve işleyişinde görülebilecek farklılıklar değerlendirilmiştir. Bunun yanında ekonomik ve toplumsal düzeylerde oluşabilecek muhtemel gelişmeler ve yansımalar üzerine de çeşitli fikirler öne sürülmüştür.

___

  • Acar, E. (2016). Dünyada ve Türkiye’de İdareyi Değişime İten Nedenler, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 147-158.
  • Alp, S. (2009). Refah Devleti Düşüncesinin Gelişimi ve Bir Liberal Alternatif Olarak Üçüncü Yol, Maliye Dergisi, Sayı 156; 265-279.
  • Anadolu Ajansı, (2020 Mart 24), ‘Hükümetler kesenin ağzını açtı’. Erişim Adresi: https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/kuresel-pandemi-hukumetlere-kesenin-agzini-actirdi/1777053.
  • Anadolu Ajansı, (2020 Mart 16), ‘İtalya’da koronavirüs travması’. Erişim Adresi: https://www.aa.com.tr/tr/analiz/italya-da-koronavirus-travmasi/1767496.
  • BBC, (2020 Mart 24), ‘Dünya’dan Haberler’. Erişim Adresi: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-52200598.
  • BBC, (2020 Nisan 7), ‘ABD’de salgın krizi nasıl büyüdü’. Erişim Adresi: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-52028047 24 Mart 2020.
  • BBC, (2020 Mayıs 1), ‘Koronavirüs haritası’. Erişim Adresi: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-51719684.