Türkiye’de Turizm ve Gastronomi Alanında Menü ile İlgili Araştırmaların Bibliyometrik Analizi

Bu çalışmada Türkiye’de turizm ve gastronomi alanında menü konusu ile ilgili gerçekleştirilen araştırmaların bibliyometrik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Menü konusu ile ilgili yapılan araştırmaların bir araya getirilmesi, okuyucuda yeni fikirleri oluşturması, bakış açılarının geliştirmesi, eksiklikleri ortaya koyması ve okuyucuya ışık tutması açısından önem arz etmektedir. Bu doğrultuda çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın kapsamını menü ile ilgili yazılan makale, tez, bildiri ve kitap oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında menü konusu ile ilgili ilk yayının yapıldığı tarihten 2020 yılı sonuna kadar yapılan tüm araştırmalar incelenmiştir. İncelemeler Ekim 2020 ile Ocak 2021 tarihleri arasında YÖK Akademik veri tabanı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında ulaşılan çalışmalar araştırma türüne göre çeşitli parametreler açısından bibliyometrik analize tabi tutulmuştur. Elde edilen analiz sonuçlarına göre ilk çalışma otuz yıl önce gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 2015 yılına kadar yapılan çalışmaların çok yetersiz olduğu bu yıldan itibaren ise yapılan çalışmalarda önemli bir artışın olduğu görülmektedir. Diğer taraftan sonuçlar en fazla çalışma yapılan araştırma türünün bildiri ve makale olduğunu ve çalışmalarda konu olarak çoğunlukla menü planlama üzerine odaklanıldığını menü fiyatlama, menü analizi, menü tasarımı, menü maliyeti konularında ise çok sınırlı çalışmaların yapıldığını göstermektedir.

___

  • Altınel, H. (2009). Gastronomide Menü Yönetimi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Antun, J.M. ve Gustafson, C. M. (2005). ‘’Menu Analysis: Design, Merchandising and Pricing Strategies Used By Successful Restaurants and Private Club.‘’ Journal Of Nutrition in Recipe&Menu Development, 3(4), 81-102.
  • Atkinson, H. ve Jones, P. (1994). ‘’Menu Engineering: Managing the Food service MicroMarketing Mix.’’ Journal of Restaurant & Food Service Marketing, 1(1), 40-62
  • Bozok, D., Kılıç, S. N. Ve Özdemir, S. S. (2017). ‘’Turizm Literatüründe Kırsal Turizmin Bibliyometrik Analizi.’’ Journal of Human Sciences, 14(1), 187-202.
  • Cankül, D. (2019). ‘’Restoranlardaki Menü Tasarım Unsurlarının Müşterilerin Tekrar Ziyaret Etme Niyeti Üzerindeki Etkisi.’’ Turizm Akademik Dergisi, 6(1), 249-261.
  • Çuhadar, M. ve Morçin, İ. (2020). ‘’Türkiye’de Gastronomi Turizmi İle İlgili Çalişmalarin Bibliyometrik Analizi.’’ Journal of Recreation and Tourism Research, 7 (1), 92-106.