Trabzonspor Futbol Takımının Medyada Konumlandırılışı: Trabzon Örneği

Trabzonspor kulübü 1967 yılında kurulmuş olup başta futbol olmak üzere pek çok farklı spor dalında faaliyet göstermektedir. Trabzon futbol takımı 1975 ile 1985 yılları arasında toplam altı şampiyonluk yaşamıştır. Bu sebeple Türk futbolunun dört büyük takımından biri olarak gösterilen Trabzonspor, maç günlerinde büyük bir taraftar desteğini de arkasına almaktadır. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde taraftarı olan Trabzonspor’un maçları yerel ve ulusal medyada geniş yer bulmaktadır. Özellikle takımın maçı olduğu günlerde çeşitli sosyal medya platformlarında çok sayıda paylaşım yapılmakta, bu paylaşımlar taraftarlarca takip edilerek etkileşim ortamı oluşturulmaktadır. Çalışma Trabzonspor futbol takımının medyada konumlandırılışını ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Saha çalışması yönteminin kullanıldığı araştırmaya 500 Trabzonspor taraftarı katılmıştır. Araştırmanın sonuçları; katılımcılar (Trabzonspor taraftarları) spor medyasına genel olarak güven duymamaktadır. Araştırmaya katılanların yarıya yakını ise ulusal medyanın takımlarına karşı önyargılı olduğunu düşünmektedir. Yine araştırmaya katılanlar Trabzonspor’un galip geldiği maçlardan sonra daha fazla sosyal medya kullandıklarını belirtmişlerdir. Katılımcılar, Trabzonspor ile ilgili haberlere en çok sosyal medyada rastladıklarını belirtmişlerdir.

___

  • Aristoteles (2015). Retorik. (Çev. Mehmet H. Doğan), Ankara: Yapı Kredi Yayınları.
  • Balcı, Ş. ve Bor, T. (2015). Siyasal Bilgilenmede Televizyonun Önem Düzeyi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir İnceleme. Global Media Journal TR Edition, 5 (10) Çevikel, T. (2012). Türkiye Spor Medyasında İçerik Çeşitliliği: Günlük Gazeteler ve Futbol Blogları Arası Bir Karşılaştırma. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, s 18, ss:110-122.
  • Erdoğan, İ. (2008). Futbol ve Futbolu İnceleme Üzerine. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. Sayı: 26, S.1-58.
  • Erdoğan, İ.(2014). Medya Teorisi ve Araştırmaları Biliş ve Davranış Yönetimi Amaçlı Endüstri, Devlet ve Üniversite İşbirliğinde, Medyanın Egemen ve Alternatif Açıklamaları. Ankara: Erk Yayınları.
  • Esslin, M. (2001). Televizyon Çağı T.V. Beyaz Camın Arkası. İstanbul: Pınar Yayınları.
  • Freud, S.(1975). Kitle Psikolojisi. (Çev. Kamuran Şipal), İstanbul: Bozak Yayınları
  • Geray, H. (2003). İletişim ve Teknoloji Uluslararası Birikim Düzeninde Yeni Medya Politikaları. Ankara: Ütopya Yayınları. Giddens, A.(2008). Sosyoloji. İstanbul: Kırmızı Yayınları.
  • İnce, M. (2017). Türk Spor Basınında Asparagas Haber ve Spor Ekonomisine Etkileri, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 7, Sayı 2.
  • İnce M. and Koçak, M. C. "The Place of Football in Sports Perception in Turkey," In Football in Turkey with All Aspects Vol 2, Müge Demir (ED.) GlobeEdit, 2018, pp.60-85. Koçak, M. C. (2014). Siyasal Bilgilenme Sürecinde Televizyonun Rolü ve Etkileri (Konya Örneği). (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Anabilim Dalı.
  • Küçük, O. ve Koçak, M. C. (2019). İleri Yaş Grubu Kişilerin İnternet Kullanım Alışkanlıkları: Trabzon Örneği, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. Cilt:12, s. 65. Ss.1162-1168.
  • Mutlu, E. (Mutlu). Televizyonu Anlamak. İstanbul: Ayraç Yayınları
  • Oskay, Ü. (2001). İletişimin ABC’si. İstanbul: Der Yayınları.
  • Özsoy, S.(2008). Türk Spor Medyasında Kadın, Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. of Sport Sciences, 19 (4), ss.201-219.
  • Şanlı, S. ve Mil, H. İ.(2015). Sporda Şiddet ve Medya Etkisi: Bir Maçın Analizi, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt: 14, s:55 ss.231-247.
  • Yolcu, Ö. (2016). Sosyal Medya Ve Sinema: Türk Filmlerinin Sosyal Medya Kullanımı. İstanbul