Postmodern Sanatta Nesnenin Görevi

Tarih boyunca ortaya konulan sanat faaliyetlerinde birçok nedene bağlı yenilikler meydana gelmiştir. Bu yeniliklerden biri sanatta “nesne” faktörüdür. Nesne; zanaat, süs ve işlevsel bir konumdan Minimalizm ile birlikte sanatsal bir konumda da kendine yer edinmiştir. Sanatta nesne kullanımının önemi vurgulanırken, nesnenin de sanatsız, yani öznesiz bir anlam ifade etmediği düşünülmektedir. Duchamp ile birlikte sanatta hazır yapıt olgusuyla gündeme gelen nesne, kavramsal sanat ile kendi varlığının ötesine geçmiş ve illüzyon, metafor, simülasyon olgusu çerçevesinde sürekliliğini korumuştur. Bir dönem durağanlığa uğrayan “sanat nesnesi” birçok sanatçı tarafından yeniden yapılandırılması gereken bir durum olarak görülmüştür. Postmodern dönem için Baudrillard nesneye imgesel (düşsel) bir anlam yüklemiştir. Bu makale de sanatta nesnenin ironi, illüzyon, düşsel anlamı doğrultusunda postmodern dönem ve günümüz sanatındaki kullanımı üzerinde durulmuş ve nesnenin görevinin ne olduğu ve ne üstlendiği konusu tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Postmodern, , Nesne, , Tüketim, , Hazır Nesne

___

  • Artan Oskay, B. (2018). 1960 Sonrası Kavramsal Sanatın Günümüz Resim Sanatına Etkileri. İdil Dergisi, 7 (47), 803-809.
  • Baudrillard, J. (2010a). Nesneler Sistemi. Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, 1. Baskı.
  • Baudrillard, J. (2010b). Sanat Komplosu- Yeni Sanat Düzeni ve Çağdaş Estetik 1. İletişim Yayınları, İstanbul
  • Baudrillard, J. (2014). Çağdaş Sanat: Kendi Kendisiyle Çağdaş Sanat. Skop Dergi, 10 Ağustos 2020 tarihinde https://www.e-skop.com/skopbulten/cagdas-estetik-cagdas-sanat-kendi-kendisiyle-cagdas-sanat/1862 adresinden erişildi.
  • Bayraktar, K. O. (2017). Sistem Teorisi Bağlamında Sanat Nesnesi Ve Eşleme. (Sanatta Yeterlik Tezi) Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü.
  • Çam, N. (2019). Jean Baudrillard’ın Felsefesinde Gerçeklik Problemi. (Yüksek Lisans Tezi) Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Demi ral, M. (2007). Türkiye Ekonomisi İçin Tüketim Fonksiyonu Tahmini (1980 - 2005). Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2007 (2) , 347-366. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/kmusekad/issue/10223/125691
  • Demirel S. ve Yeğen, C. (2015). Tüketim, Postmodernizm ve Kapitalizm Örgüsü. Ankara Üniversitesi İlef Dergisi, 2 (1) , 115-138