Öğrencilerin Uzaktan Eğitim Sistemine Bakış Açısı ve Uzaktan Eğitim İngilizce Dersinin Verimliliğinin Değerlendirilmesi: Banaz Meslek Yüksekokulu

Günümüzde iletişim ve teknoloji alanındaki hızlı gelişmeler yaşantımızın her alanında olduğu gibi eğitim, öğretim alanında da etkisini göstermektedir. Uzaktan Eğitim Sistemi, iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelerden yararlanarak internet aracılığıyla mekândan ve zamandan bağımsız olarak derslerin öğrencilere sunulduğu bir eğitim sistemidir. Türkiye’ de ön lisans ve lisans eğitimi veren pek çok üniversite artık temel eğitim derslerini Uzaktan Eğitim Sistemiyle öğrencilere sunmaktadır. Türkiye’ de Ege Bölgesinde bulunan Uşak Üniversitesi Banaz Meslek Yüksekokulundaki öğrencilere bazı temel dersler Uzaktan Eğitim Sistemiyle verilmektedir. Yapılan bu çalışmada öğrencilerin Uzaktan Eğitim Sistemine bakış açılarının ve bu temel derslerden biri olan İngilizce dersinde öğrencilerin takip, memnuniyet ve başarı seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla dersi alan 216 öğrenci ile yüz yüze anket çalışması yapılmış ve elde edilen veriler SPSS Statistics 20.0 programında Korelasyon analizi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgular ankete katılan öğrencilerin % 67’ sinin uzaktan eğitim derslerini yüz yüze eğitim kadar verimli bulmadıklarını göstermiştir. Anketörlerin % 65' i İngilizce dersini uzaktan eğitim sistemiyle almak istemediklerini belirtmişlerdir. Ankete katılan 216 öğrenciden sadece %27.3’ünün uzaktan eğitim İngilizce dersini kaldığı ev veya yurttan izleme imkanına sahip olduğu belirlenmiştir. İngilizce dersini haftalık ders programına göre düzenli bir şekilde takip eden öğrenci oranı ise sadece %9,3 olmuştur. Uzaktan eğitim sisteminde dersin düzenli takip edilmesi ile işleniş şeklinin ilgi çekici ve zevkli bulunması arasında önemli pozitif yönde yüksek korelasyon olduğu (r=0,614) belirlenmiştir. Aynı zamanda dersin düzenli takip edilmesi ile bu öğrencilerin dersteki başarı durumları arasında da önemli pozitif yüksek korelasyon (r=0,710) olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak öğrencilere kaldıkları yurt veya evde internet ortamının sağlanması ve derslerin öğrenci tarafından düzenli olarak takip edilmesi halinde uzaktan eğitim sistemi ile eğitim verilmesinin verimli bir uygulama olacağı belirlenmiştir.

___

  • Anonim, (2002a). http:/www.libsci.sc.edu/DE.html ''Distance education on campus and distance students''. School of Library Information Science. University of South Caroline.
  • Anonim, (2002b). http://www.tele.pitt.edu ''Telecomminication program'' School of Information Science. University of Pittsburgh.
  • Akman, E. ve Güler, E.İ. (2008). Biyomedikal Mühendisliğinde Uzaktan Eğitim Çalışmaları. Gazi Üniversitesi, Türkiye Bilişim Teknolojileri Dergisi, Cilt: 1/2, Ankara.
  • Ekici, G. (2008). Uzaktan Eğitim Ortamlarının Seçiminde Öğrencilerin Öğrenme Stillerinin Önemi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24: 48-55.
  • Gökçe, T.A. (2008). Küreselleşme Sürecinde Uzaktan Eğitim, Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11; 1-12.
  • İşman, A. (2011). Uzaktan Eğitim. Pegem Akademi, 4. Baskı, ISBN 978-975-8792-82-2 Ankara.
  • King, W. J. (2002). Seven Principles of Good Teaching Practice.http://www.agron.iastate.edu/nciss/kingsat2.html.
  • Odabaş, H. (2003). İnternet Tabanlı Uzaktan Eğitim ve Bilgi ve Belge Yönetim Bölümleri. Türk Kütüphaneciliği, (17), 22-36.
  • Özer, B. (1990). Uzaktan Eğitim Sisteminin Evrensel Yapısı, Doğu Akdeniz Üniversitesi Kurgu Dergisi, 8: 569-594. Sherry, l. (1995). ''Issues in Distance Learning'' International JI. Of educational Telecommunications (1995) 1(4), 337-365
  • Türkoğlu, T. (2015). Meslek Yüksekokulunda Örgün Öğretim Programındaki Öğrencilerin Uzaktan Öğretim Dersine Karşı Yaklaşımları. 4th International Vocational Schools Symposium, Yalova, 55-64.
  • Toptaş, E. (2001). ''Uzaktan Eğitim ve Kütüphanecilik Bölümlerinde Uygulanması'' Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü için Bir Model (Yayınlanmamış Yüksek lisans Tezi) Ankara
  • Yılmaz, K. ve Horzum, B.M. (2005). Küreselleşme, Bilgi Teknolojileri Ve Üniversite. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6 (10): 103- 121.