İnternet ve Sosyal Medya Haberlerinde Ötekinin (Suriyeli Sığınmacılar) Konumlandırılışı: Konya Örneği

2011 yılında Suriye’de başlayan savaş tam olarak sona ermemiştir. Ülkedeki kaotik ortam pek çok Suriyelinin göç etmesine yol açmıştır. Türkiye ile uzun bir sınırın paylaşılması çok sayıda göçmenin ülkemize sığınmasını berberinde getirmiştir. Türkiye’ye yerleşen sığınmacıların sayısı milyonlarla ifade edilmektedir. Suriyeli sığınmacıların sınıra yakın veya diğer şehirlerde yoğun biçimde kümelenmeleri sosyolojik problemleri de beraberinde getirmiştir. Son zamanlarda toplumsal rahatsızlığın artmasıyla beraber sosyal medyada Suriyeli sığınmacılara yönelik eleştiri veya olumsuz paylaşımları artırmıştır. Sığınmacılarla ilgili az da olsa duygudaşlık içeren olumlu paylaşımlar yer almakla birlikte olumsuz paylaşımların oranı internet ortamında ciddi seviyelere ulaşmıştır. Suriyeli sığınmacılara yönelik sosyal medya ve internet paylaşımlarının irdelendiği bu çalışma Konya il merkezinde yaşayan internet ve sosyal medya kullanan kişiler üzerinden yürütülmüştür. Saha araştırması yönteminin kullandığı araştırmada veriler, 247 kişiyle yüz yüze ve telefonla görüşmeye dayalı anket tekniği ile elde edilmiştir. Araştırma sonuçları; katılımcılar yükseğe yakın düzeyde internet ve sosyal medyada Suriyeli sığınmacılara yönelik olumsuz içerik ve haberlere rastladıklarını belirtmişlerdir. Yine katılımcıların büyük bir kısmı Suriyeli sığınmacılara yönelik bu olumsuz içerikleri kendilerinin “paylaşmadıklarını” Suriyeli sığınmacılara yönelik olumsuz paylaşımları da doğru bulmadıklarını belirtmişlerdir.

___

  • Binark, M. (2010). Nefret Söyleminin Yeni Medya Ortamında Dolaşıma Girmesi ve Türetilmesi ( T, Çomu. Yayına Haz. Yeni Medyada Nefret Söylemi ). İstanbul: Kalkedon Yayınları, ss 11-53.
  • Çömez, P. ve Kaya, Eda. (2017). Bir Ötekileştirme Pratiği: Türkiye’de Yaşayan Suriyelilere Yönelik Tutumlar, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü e-Dergi, Sayı 1. SS: 38-48.
  • Demir, M. (2014) Yeni Medya Üzerine Vol.2. İstanbul: Literatürk Yayınları
  • Dirini İ. (2010). Okur Yorumlarıyla Yeniden Üretilen Nefret Söylemi ( T, Çomu. Yayına Haz. Yeni Medyada Nefret Söylemi ). İstanbul: Kalkedon Yayınları, ss 55-93.
  • Doğanay, Ü. ve Çoban Keneş, H. (2016). Yazılı Basında Suriyeli “Mülteciler”: Ayrımcı Söylemlerin Rasyonel ve Duygusal Gerekçelerinin İnşası. Mülkiye Dergisi, 40(1), 143-184.
  • Erasmus .(2009). Deliliğe Övgü. (Ç. Dürüşken Çev.). İstanbul: Kabalcı Yayınları.
  • Erdoğan, İ. ve Alemdar, K. (2010). Öteki Kuram. Ankara: Erk Yayınları.
  • Eser, A. (2010). Facebook’ta Nefret Söyleminin Üretilmesi ve Dolaşıma Sokulması, ( T, Çomu. Yayına Haz. Yeni Medyada Nefret Söylemi ). İstanbul: Kalkedon Yayınları, ss. 95-140.
  • Freud, S. (1975). Kitle Psikolojisi (Kamuran Şipal Çev.), İstanbul: Bozak Yayınları.