El Sanatları Ürünlerinin Kırsal Turizm Kapsamında Değerlendirilmesi: Espiye - Akkaya Köyü Örneği

Seyahatlerini kırsal alanlara gerçekleştiren turistler yörenin tarımsal üretim, doğal ve tarihsel özelliklerinin yanı sıra yerel kültürünü de tanımak istemektedir. Yerel kültürün en önemli kaynaklarından biri olan yöresel el sanatları aynı zamanda turistik bir ürün olmaları nedeniyle kırsal turizm açısından büyük potansiyel taşımaktadır. Bu manada çalışmada Giresun ilinin Espiye ilçesine bağlı Akkaya köyünde ısırgan ipinden yapılan el sanatları ürünlerinin yarattığı kırsal turizm potansiyeli ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamında ziyaret edilen Akkaya köyünde yerel halk ile görüşmeler yapılmış, köyün coğrafi yapısı incelenerek fotoğraf ve video kayıtları alınmış, bu bilgiler konu ile ilgili ulusal ve uluslararası yayınlar ve çevrimiçi internet sitelerinden elde edilen verilerle bir araya getirilerek çalışmaya aktarılmıştır. Köydeki el sanatları ürünlerinin örneğine çok fazla rastlanmayan bir şekilde ısırgan otundan elde edilen iple üretilen dokuma ürünleri olması ve bunların kültürel özellikleri yanında sağlık açısından faydaları nedeniyle sağlık turizmi adına da değer oluşturması, köyün geleneksel yapısı ve çevresinde yer alan doğal (mağara, şelale, anıt ağaçlar) turistik çekiciliklerin destekleyici etkisi de göz önüne alındığında yerleşmenin kırsal turizm etkinlikleri kapsamında yöreye gelen turistlerin beklentilerine cevap verebilecek potansiyele sahip olduğu görülmüştür.

___

  • Akgül, M. (2013). Suitability Of Stinging Nettle (Urtica Dioica L.) Stalks for Medium Density Fiberboards Production. Composites Part B: Engineering, 45(1), 925-929.
  • Akgül, M., Tutuş, A., Kırtay, F., Bayraktar, S., Ayata, Ü. (2011). Isırgan Otu (Urtica Dioica L.) Saplarının Kimyasal Analizi, Ulusal Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumu, 26-28.
  • Alexander, N., Mckenna, A. (1998). Rural Tourism in the Heart of England. International Journal Of Contemporary Hospitality Management. 10(5), 203–207.
  • Ayan, A. K., Çalışkan, Ö., Çırak, C. (2006). Isırganotu (Urtica Spp.)'nun Ekonomik Önemi ve Tarımı. Omü Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(3), 357-363.
  • Ayan, A.K., Aytaç, S. ve Paslı, R. (2020). Isırgan, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi, Samsun.
  • Baumgardner, D. J. (2016). Stinging Nettle: the Bad, the Good, the Unknown. Journal of Patient-Centered Research and Reviews, 3(1), 48-53.