Cezayir’in İşgali Öncesinde Fransa’nın Mehmet Ali Paşa’yı Kullanma Planı

Makalede Cezayir’in işgali öncesinde Fransa’nın Mehmet Ali Paşa’yı kullanma planına yönelik diplomatik girişimler ve gerçekleşen olaylar incelenmiştir. Çalışmada ilk olarak Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın Cezayir Meselesi’nde kullanılması planı ortaya konmuş, ardından Mehmet Ali Paşa Planından hangi nedenlerle vazgeçildiği konusu ele alınmıştır. Araştırmada özellikle, belli bir coğrafya üzerinde etkili olmak isteyen sömürgeci devletlerin, bu coğrafyayı işgal etmek yerine, öncelikle bölgede nüfuzu olan şahsiyetleri kendi çıkarları doğrultusunda nasıl kullanmayı planladıkları üzerinde durulmuştur.

___

  • Geo. Fred. de Martens-Frederich Murhard, Nouveau Recueil De Traités De L’europe (Avrupa Antlaşmaları Yeni Derlemesi)-1830-1834, C. XI, Dieterich Kitabevi, Gottingen 1837, Dış Hatlar Ofisi’nden naklen.
  • “Aberdeen Kontu’nun Paris’teki Lord Stuart de Rothesay’a Yolladığı 5 Mart 1830 ve 23 Mart 1830 Tarihli Mektup”, “Lord Stuart de Rothesay’ın Aberdeen Kontu’na, Mehmet Ali Paşa’nın Olaya Dahil Edilmesine Karşı Çıktığını Bildirdiği ve Paris’ten Yolladığı 24 Nisan 1830 Tarihli Mektup”, “Aberdeen Kontu’nun Lord Stuart de Rothesay’a Yolladığı 21 Nisan 1830 Tarihli Mektup”, “Bay Rhind’ın General Jackson’a İstanbul’dan Yolladığı 10 Mayıs 1830 Tarihli Mektup”, “Aberdeen Kontu’nun Lord Stuart de Rothesay’a Yolladığı 23 Mart 1830 Tarihli Mektup”.