Karadağ’daki Okul Öncesi Öğretmenlerin Mesleki Yeterlikleri

İnsanların kendini geliştirmesi, erken çocukluk döneminde ve öğrenmenin doğasındaki fırsatlar, davranışçı yaklaşımdan yapılandırmacı yaklaşıma geçiş, modern okul öncesi eğitim modelinden beklentileri ve okul öncesi öğretmeninin değişen rolünü yansıtmaktadır. Çocuklarda özendirilecek ve geliştirilecek olan yetenekler ile geliştirmeleri gereken yeni beceriler konusunda okul öncesi öğretmenlik mesleği son yıllarda çok değişmiştir. Okul öncesi öğretmenleri, alan bilgisi ve modern öğretim yöntemleri bilgisine sahip olmaya ek olarak, okul öncesi öğretmeni öğretim programlarının etkililiğini değerlendirme, öğretim programını geliştirme ve uygulamadaki temel stratejileri de bilmek zorundadır. Eğitimdeki değişiklikler sonucunda okul öncesi öğretmenlerin görevleri ve sahip olmaları gereken yeterlikler daha karmaşık hale gelmiştir. Okul öncesi öğretmenlerin sahip olmaları gereken yeterlikler; mesleki yeterlikler, içeriğin eğitsel sürecini yönetme becerileri, iletişim yeterliği, danışma kapasitesi, değerlendirme yeterliği ve değişime hazırlık olarak belirtilebilir. Ülkemizde, eğitim sistemindeki tüm değişikliklerin yeni gereklilikleri doğrultusunda, eğitim sürecindeki kişilerin belirlenen ihtiyaçları ile uygulamadaki mevcut değişiklikler ışığında, hizmet öncesi öğretmenlerinin geliştirilmesine gereksinim duyulmuştur. Ülkemizde, ilköğretim gelişmektedir ancak uygulama boyutunun araştırma ve geliştirmeden yoksun olması nedeniyle uygulama boyutu hala teorik ve akademik yaklaşımın gölgesindedir. Karadağ Eğitim Hizmetleri Bürosu’nun sorumluluğunda olan mesleki gelişimin, Karadağ’ın kendine özgü eğitim sisteminde genel mesleki gelişim bağlamında daha önemli bir yer tuttuğu mesleki gelişim katalogunun analiziyle onaylanmıştır (okul öncesi öğretmenlerin mesleki gelişmelerini amaçlayan programlarda 4’ten 19’a bir artış olmuştur). Tüm etkinliklerin öğretici üslupta küçük okul türü planlamasındaki yavaş değişiklikler ve gelişmeye rağmen, Karadağ’daki mevcut okul öncesi ortam, çocukların gerçek deneyimleri ve ihtiyaçları, katılımcılar ve çevre ile tutarlı açık, esnek öğrenim ortamının önemli özelliklerini daha fazla göstermektedir. Okul öncesi öğretmenleri kendi uygulamalarının araştırmacıları ve kendine özgü eğitsel ortamın yaratıcıları olmaya teşvik edilmektedir

___

  • Fullan, M. (2000). Change Forces. London: The Falmer Press.
  • Griffin, G. (2007). Changes in Education of Teachers – A View in the Future, Pedagogic Bureau Bosnia and Herzegovina, Sarajevo.
  • Capaldo, N, Neri, S. & Rondanini, L. (1999). Il manuale della scuola elementare. Milano: Fabrri Editori.
  • Book of Changes (2001). Ministry of Education and Science of Montenegro.
  • Delor, Ž. (1996). Education the Hidden Treasure. Belgrade: UNESCO.
  • Miljak, A. (2007). Theoretical Framework of Co-construction of Curriculum of Early Education, Bureau for Pedagogy of Faculty of Philosophy in Zagreb, Zagreb.
  • Palekčić, M. (2007). From Curriculum to Educational Standards, Bureau for Pedagogy of Faculty of Philosophy in Zagreb, Zagreb.
  • Pašalić-Kreso, A. (2000). Early Learning and Learning in Function of Enlargement of Brain Capacity, Centre for Educational Initiatives, Step by Step, Bosnia and Herzegovina, Sarajevo.
  • Petrovič-Sočo, B. (2007). Context of Institution for Early Education and Education- Holistic Approach, A Little Professor, Zagreb.
  • Pešić, M. (2009). Open Curriculum in the Children Kindergarten Community of Learning, Faculty of Philosophy in Belgrade – Professional gathering of preschool pedagogues, kindergarten – community of learning.
  • Piršl, E., Hrvatić, N. (2007). Curriculum of Pedagogic Training of Teachers, Bureau for Pedagogy, Faculty of Philosophy in Zagreb, Zagreb,
  • Program for Areas of Activities in Preschool Education (2010). Ministry of Education and Science, Bureau for Education, Podgorica.
  • Strategy for Early and Preschool Education, 2010-2015. (2010). Ministry of Education and Science of Montenegro.
  • Vygotsky, L. (1977). Thought and Language, Belgrade: Nolit.
  • Vonta, T.(2009). Organizirana predšolska vzgoja v izzivih družbenih sprememb, Pedagoški inštitut, Digitalna knjižnica, Ljubljana.