ÖZBEKİSTAN, KIRGIZİSTAN VE TACİKİSTAN CUMHURİYETLERİ ARASINDA FERGANA SERBEST TİCARET BÖLGESİ PROJESİ

Öz Çogunlugunu Türk kökenli halklarin olusturdugu Özbekistan, Kirgizistan ve Tacikistan, ekonomik oldugu gibi stratejik bakimdan önemli bir bölge olan Fergana’yi paylasmaktadirlar. Burada kurulacak olan güvenlik ve isbirligi ile ekonomik entegrasyon, komsu ve yakin ülkelerin de çikarina olup, bölgedeki terör ve istikrarsizligin da diger ülkeler için olumsuz etkileri kaçinilmazdir. Bu gerçek dikkate alinarak esitlik esasina dayanan karsilikli isbirliginin kalici güvenlik ve refahin temelini olusturmasi saglanmalidir. Bölgenin cografi ve jeopolitik yapisi da böyle bir isbirligini zorunlu kilmaktadir. Makale azgelismislik özelligi tasiyan bu ülkeler arasindaki isbirligini, çevre kosullari yaninda teorik yaklasimlar açisindan tartisarak, böyle bir entegrasyonun basarili olacagi sonucuna varir.

___

AKGÜN, Mensur, “Uluslararasi Rejimler”, Faruk Sönmezoglu (Der.), , Istanbul, DER Yayinlari, 1998;

Uluslararasi Politikada Yeni Alanlar, Yeni Bakislar ss.19-34. AKMAN, M. Sait, Muzaffer Dartan, “The Regionalism in the World Economy: Novel Expectations from an Old Habit”, Marmara Üniversitesi, C.6, Sayi 1, 1998; ss.1 ,

Marmara Journal of European Studies AYOUB, Mohammed, “Subaltern Realism: International Relations Theory Meets the Third World”, S. Neuman (Der.), Third-World , New York, St. Martin’s, 1998; ss.31-54;.

BAGCI, Hüseyin, Idris Bal, “Turkish Foreign Policy in Post Col War Era: New Problems and Opportunities”, I.Bal (Der.), Era , Boca Raton, Florida, Brown Walker Press, 2004; ss.97-118.

BAL, Idris, “Rise of Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Eurasia: Is it an Effective Toll in a New Big Game”, Ertan Efegil, (Der.), Asia in the Post Cold War Era: A Systematic Analyses, Center for Azerbaijan and Turkestan, SOTA, the Netherlands, 2002. • • ; ss.558-565. Harlem: The Research , Istanbul, Cumhuriyet Kitaplari,

Barthold, Wilhelm, “Fergana“, Islam Ansiklopedisi, C.4, Istanbul, M.E.B., “Basic Multilateral Agreement on International Transport for Development of the Europe-the Caucasus-Asia Corridor”, Article 8: Inter-Governmental Comission. http://igc.traceca-org.org/english/whatis.html “Bütünlesme Hareketleri”, Faruk Sönmezoglu (Der.), Uluslararasi Iliskiler , II. Baski, Istanbul, DER Yayinlari, 1996; ss.118-120. Sözlügü •

Politika Açilimlari: Özbekistan ve Türkmensitan ile Iliskiler”, Faruk Sönmezoglu (Der.), Türk Dis Politikasinin Analizi , Istanbul, DER Yayinlari, 2004; ss.781-804.

CANBOLAT, Ibrahim, Azgelismis Ülke Sorunlari ve Dis Politika , Istanbul, Alfa, 1998.. •

Isbirlikleri Neler Ima Ediyor?“, III. Uluslararasi Türk Dünyasi Sosyal Bilimler Kongresi, Celalabat, Kirgizistan, 5-9 Haziran 2005: Kuram, Yöntem ve Uygulama, C.1; ss.293-302.

CRAWFORD, Robert and Darryl S.L. Jarvis (eds.), International Relations-Still State University of New York Press, 2001.

International Relations Theory and the Turkish Foreign Policy in Post Cold War