VARLIĞA DAYALI FİNANSMAN İŞLEMLERİNDE BLOKZİNCİR ETKİSİ’NİN ANALİZİ: GAYRİMENKUL SERTİFİKALARI VE BLOKZİNCİR ENTEGRASYONU

Blokzincir, sahip olduğu özellikler ve nitelikler bağlamında özellikle de internetin keşfinden sonraki en önemli anahtar teknolojilerden biri olarak görülmektedir. Blokzincir ve uzantısı olan araçlar, pek çok sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de kendisine uygulama alanları bulmaktadır. Gayrimenkul finansmanında kullanılan gayrimenkul sertifikalarının Blokzincir yapısı dâhilinde kullanımının araştırılması bu makalenin temel amacını oluşturmaktadır. Blokzincir, sahip olduğu özellikler ve nitelikler bağlamında özellikle de internetin keşfinden sonraki en önemli anahtar teknolojilerden biri olarak görülmektedir. Blokzincir ve uzantısı olan araçlar, pek çok sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de kendisine uygulama alanları bulmaktadır. Gayrimenkul finansmanında kullanılan gayrimenkul sertifikalarının Blokzincir yapısı dâhilinde kullanımının araştırılması bu makalenin temel amacını oluşturmaktadır.

ANALYSING BLOKCHAIN EFFECT ON ASSET BASED FINANCE: THE INTEGRATION OF REAL ESTATE FUNDING CERTIFICATES WİTH BLOCKCHAIN

Blockchain is one of the most important and key technologies after the discovery of the internet. The implementation of Blokchain and its attributes do find inroad to many applications within the real estate industry aswell. In this respect, the main purpose of this research paper is to reveal the usage opportunities of Blockchain on the basis of real estate investment trust certificates within the context of real estate finance. Blockchain is one of the most important and key technologies after the discovery of the internet. The implementation of Blokchain and its attributes do find inroad to many applications within the real estate industry aswell. In this respect, the main purpose of this research paper is to reveal the usage opportunities of Blockchain on the basis of real estate investment trust certificates within the context of real estate finance.

___

  • Auer, R., (2019), BIS Working Papers No 811, Embedded Supervision: How to Build Regulation into Blockchain Finance by Raphael Auer Monetary and Economic Department, Basel.
  • Aypek, N., (2012), “Konut Finansman ve Yatırım Aracı Olarak Konut Kooperatifleri”, Karınca Dergisi, 77(903), 3-8.
  • Benli, V.F., Vatan, T., (2018), “Finansal Sistemin Tarihsel Yapısı İçinde Blockchain Uygulamalarının Kökenleri ve Kripto Paraların Geleceği Üzerine Düşünceler” İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, 1(1), 53-64.
  • Bulut, M.G., (2018), Akıllı Sözleşmelerin Teknik ve Hukuki Açıdan Değerlendirilmesi. Erişim Tarihi:01.01.2020, http://www.akarpinar.av.tr/akilli-sozlesmeler.html. Gartner, L., (2018a), Blockchain Primer for 2018, Stamford, Gartner.
  • Gartner, L., (2018b), Blockchain Status 2018: Market Adoption Reality, Stamford, Gartner.
  • Iansiti, M., Lakhani, K., (2017), “The Truth About Blockchain”, Harvard Business Rewiev, 95(1), 118-127.
  • Nakamoto, S., (2008), Bitcoin: A peer-to-peer electronic cash system. Erişim Tarihi: 01.01.2020, https://downloads.coindesk.com/research/whitepapers/bitcoin.pdf
  • Pilkington, M., (2016), Blockchain Technology: Principles and Applications. University of Burgundy, France.
  • Tapscott, A.,Tapscott, D., (2016), Blockchain Revolution, How the Technology Behind Bitcoin is Changing Money, Business, and the World, Portfolio/Penguin.
  • Toprak, M., (2019), Blockchain and Comparison of the Situation in Turkey and in the World, Bahçeşehir University, The Graduate School of Social Sciences, Master Thesis, 69, İstanbul.
  • Turan, M., Bayram, M., (2010), “Toprağın Menkulleştirilmesi”, Memleket Siyaset ve Yönetim Dergisi, 5(12), 90-102.
  • Yermack, D., (2017), “Corporate Governance and Blockchains”, Review of Finance, 21(1), 7-31.
  • Yılmaz, D., (2006), Gayrimenkul Geliştirme Projelerinde Fizibilite Analizi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 125, İstanbul.
  • Yli-Huumo, J., Ko, D., Choi, S., Park, S., Smolander, K., (2016), “Where is Current Research on Blockchain Technology?”, A Systematic Review. PloS One, 11(10), 1-27.