Müslüman Ülkelerde Ve Türkiye’de Yetiştirme Değerleri Üzerine Sosyolojik Bir Analiz

Öz Bir toplumda çocuğa verilen değer ve çocuğun nasıl yetiştirileceği meselesi, o toplumun yapısı ve kültüründen bağımsız olarak ele alınamaz. Her toplum kendi değerlerine göre ideal bir çocuk yetiştirmek ister. Bu makalede Dünya Değerleri Araştırması’na konu olan değerler temelinde şu soruya bir cevap aranmaktadır: Müslüman ülkelerde ve Türkiye’de ideal çocuk özellikleri konusunda nasıl bir tutum gözlemlenmektedir? Söz konusu ülkelerde yaş grupları veya kuşak farkı değer tercihlerini nasıl etkilemektedir? Bu sorulara bir cevap vermek üzere Dünya Değerler Araştırması’nda üç kademeli bir analiz yapılacaktır. İlk kademede dünyadaki genel eğilimler tespit edilecek, ikinci kademede Müslümanlar toplumların değer tercihleri belirlenecek, üçüncü kademede ise Türkiye’de durumun ne olduğu tespit edilecektir. Aralarında farklılıklar olup olmadığı karşılaştırma yapılarak belirlenecektir. Son olarak söz konusu ülke grupları içinde yaş ve kuşak etkeninin hangi oranda etkili olduğu saptanacaktır.

___

Canatan, K. (2010), “Sömürgecilik Karşısında Yerellik”, Sh. 158-168, Hece Dergisi, “Yerlilik Sayısı”, Haziran 2010 Ankara.

Canatan, K. & Yıldırım, E. (2011), Aile Sosyolojisi, Açılım: İstanbul.

Canatan, K. (2011), “Klasik Türk Düşüncesinde Ailevi Değerler”, Sh.263-290, İçinde: Canatan, K. & Yıldırım, E. (2011), Aile Sosyolojisi, Açılım: İstanbul.

Eppink, A. (Red.), (1986), Kind-zijn in twee culturen, Jonge Marokkaanse en Turkse Kinderen in Nederland, Van Loghum Slaterus: Hilversum.

Inglehart vd., (2004), Human Beliefs and Values, A cross-cultural sourcebook based on the 1999-2002 values surveys, Siglo XXI Editores: Mexico.

Kağıtçıbaşı, Ç. (1990), İnsan, Aile ve Kültür, Remzi Kitabevi: İstanbul.

Kınalızade Ali Efendi. (1974). Ahlak; Ahlak-ı Alai, Hazırlayan: Ahmet Kahraman, Tercüman 1001 Temel Eser: İstanbul.

Kınalızade Ali Efendi. (1974). Devlet ve Aile Ahlakı, Hazırlayan: Ahmet Kahraman, Tercüman 1001 Temel Eser: İstanbul.

Tusi, Nasreddin. (2005). Ahlak-ı Nâsırî, Türkçesi: A. Vahap Taştan & Habil Nazlıgül, Fecr Yayınları: Ankara.

Van der Loo, H. ve Van Reijen, W. (2003), Modernleşmenin Paradoksları, İnsan Yayıncılık, İstanbul.