Türk Vergi Mevzuatı Kapsamında Faaliyet Kiralaması Yapan İşletmelerde Muhasebe Uygulamalar

Günümüzde finansman kaynaklarında yaşanan kıtlık nedeniyle işletmeler faaliyetlerini sürdürürken satın alma işlemi yerine kiralama seçeneğini tercih etmektedirler. Bu bağlamda bazı iktisadi varlıkların satın alınması, bu varlıkların kiralanması işlemine göre daha maliyetli olduğundan işletmeler bir leasing işlem türü olarak faaliyet kiralaması yöntemiyle maliyetlerini daha aşağıya çekerek sahip oldukları sermayeyi esas faaliyetlerinde kullanma imkânı elde etmektedirler. Literatürde faaliyet kiralaması muhasebe kayıtlarına ilişkin bilgi sağlayan yeterli çalışma olmadığından, bu çalışmanın hem uygulama hem de teori/akademi tarafında yer alan kişi ve kurumlar için faydalı olacağı kanaati oluşmuştur. Çalışmada faaliyet kiralaması ile ilgili muhasebe kayıtları kapsamlı bir örnek uygulama ışığında ele alınarak özellik arz eden kısımlar ilgili mevzuat ve kanun maddelerine atıfta bulunularak konu açıklanmaya çalışılmıştır.

Accounting Practices of Operational Leasing Enterprises within the Scope of Turkish Tax Legislation

It has been a recent trend among corporations or businesses to practice leasing option as opposed to purchasing options in carrying out their operational activities due to the scarcity in financial resources. Purchasing some economic assets has become more expensive as reported by businesses exercizing leasing operation. In doing this, businesses are able to better use their capital as a corporate resource in other core business activities. The literature lacks research on operational lease accounting entries. This work aims at closing the gap and provides helpful information and guide to both academicians and practitioners. A comprehensive case is introduced in order to shed light on issues related to accounting records related to operational leasing, considering relevant legislation and tax law references.

___

  • Arıkel, Nazlı (1986). Finansal Kiralama Kanunu'nun Uygulaması ve Sorunları, İstanbul Ticaret Odası, Yayın No:1997-22.
  • Başar, Mehmet, Nuran Aydın, Metin Coşkun (2004). Finansal Yönetim, 2. Baskı, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Web-Ofset Tesisleri, 2004, s.233.
  • Büker, Semih, Hasan Rıza Aşıkoğlu, Güven Sevil (1997). Finansal Yönetim, 2.Baskı, Sözkesen Matbaacılık, Eskişehir.
  • Ceylan, Ali ve Turhan Korkmaz (2010), İşletmelerde Finansal Yönetim, Bursa: Ekin Basımevi.
  • Çelebi, Osman (1992). Finansal Kiralama (Leasing), Vergi Sorunları Dergisi.
  • Kocaağa, Köksal (1999). Finansal Kiralama (Leasing) Sözleşmesi, Yetkin Yayınları, Ankara.
  • Öğülmüş, Levent (1994). Leasing, T. İş Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü-İktisadi Araştırma Müdürlüğü.
  • Sevil, Güven (2001). Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Yayın No:1287, AÖF Yayın No:709.
  • Şengezer, İskender (1987). Dünyada ve Türkiye'de Finansal Kiralama, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Yayın No: 123, Ankara.
  • Toroslu, Vefa Mahmut (1998). Leasing İşlemleri ve Muhasebesi, Etibank Eğitim Müdürlüğü Yayınları, İstanbul, 1998, s.179.
  • Türko, Metin R. (1994). Finansal Yönetim, Atatürk Üniversitesi Yayınları No:765, Erzurum: İ.İ.B.F Yayınları No:100.