Tüketicilerin Yeme İçme Alışkanlıkları ve Yiyecek-İçecek İşletmesi Tercihlerinde Sosyal Medya Kullanımının Rolü: Muğla Örneği

Amaç – Tüketicilerin satın alma öncesinde ürün ya da hizmeti deneme imkânı olmadığından, internet üzerinden yapılan paylaşımlar önem kazanmaktadır. Potansiyel tüketiciler birçok ihtiyaçta olduğu gibi yeme içme ihtiyacını karşılamak için de sosyal medyadan faydalanarak yiyecek içecek işletmesi tercihlerini yapabilmektedirler. Bu çalışmada, sosyal medya ve yeme-içme eylemleri arasındaki ilişki değerlendirilerek sosyal medya kullanımının tüketicilerin yiyecek içecek işletmesi tercihleri ve yeme-içme alışkanlıkları üzerinde nasıl bir rol oynadığı ve sosyal medya kullanan tüketicilerin yiyecek içecek işletmesi tercihlerinin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Yöntem – Çalışmada 2020 yılı Ocak ve Şubat aylarında kolayda örneklem yöntemiyle Muğla ilinde farklı demografik özelliklere sahip olan ve sosyal medya araçlarının bir veya daha fazlasını kullanan 403 tüketici ile anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bulgular – Araştırma sonucunda; erkek tüketicilerin kadınlara kıyasla sosyal medyada yer alan fırsatlardan ve yiyecek içecek işletmelerinin yapmış oldukları paylaşımlardan daha çok etkilendiği, sosyal medya kullanımın daha çok genç yaşlardaki tüketicilerin yiyecek içecek işletmesi tercihlerini etkilediği ve bireylerin eğitim düzeyi yükseldikçe yiyecek içecek işletmesi tercihlerinde sosyal medyanın daha fazla etkin olduğu ortaya çıkarılmıştır. Tartışma – Tüketiciler her türlü sosyal medya aracını takip edip kullanarak kendileri için en doğru yiyecek içecek işletmesine karar vermekte ve işletmelerde yeni ürünlerini tanıtıp, ürünler hakkında etkileyici paylaşımlarını yapabilmektedir. Tüm bu paylaşımlar ve yorumlar, sosyal medya araçları vasıtası ile işletme ve tüketiciler arasında birbirlerini tamamlayıcı ve geliştirici bir bağ olduğunu göstermektedir. Yiyecek-içecek işletmeleri bu bağdan faydalanarak yiyecek-içecek paylaşımlarını artırmaktadır. Tüketicilerinin yapmış oldukları bu paylaşımlar, yiyecek-içecek işletmesi tanıtımı, yemek tanıtımları ve tüm bu bilgi aktarımının sürdürülebilmesi için önemli hale gelmiştir.

The Role of Social Media Use in Consumer Food Habits and Food and Beverage Preferences of Businesses: Muğla Sample

Purpose – Since the consumers do not have the opportunity to try the product or service before purchasing, the sharing over the Internet gains importance. Potential consumers can make their food and beverage business preferences by using the social media in order to meet their eating and drinking needs, as in many needs. This study evaluates the relationship between social media and eating and drinking actions and attempts to reveal how social media use plays a role on consumers' food and beverage business preferences and eating and drinking habits, and whether consumers who use social media differ according to demographic variables. Design/methodology/approach – In the study, a survey was carried out with 403 consumers who had different demographic features and used one or more social media tools in Muğla province with convenience sampling method in January and February 2020. Findings – As a result of the research, it has been determined that male consumers are more affected by the opportunities in social media and the sharing of food and beverage businesses compared to women. It was determined that the use of social media in the food and beverage business preference mostly affects the consumers in the young age range. In addition, as the education level of the individuals increased, it was revealed that social media was more effective in food and beverage business preferences. Discussion – Consumers decide on the right food and beverage business by following and using all kinds of social media tools, may introduce their new products and share their impressive products. All these shares and comments show that there is a complementary and developing connection between business and consumers through social media tools. Food and beverage establishments benefit from this connection and increase their shares on food and beverage. These shares made by consumers have become important for the promotion of food and beverage business, food promotions and for maintaining all this information transfer.

___

  • Altunışık, R., Çoşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Sakarya, Sakarya Yayıncılık.
  • Arlı, E. (2012). Müşterilerin kulaktan kulağa iletişime bağlı satın alma kararları üzerinde referans gruplarının etkisi: Deniz turizm işletmeciliği üzerine bir araştırma, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 8(17), 155-170.
  • Baruah, T.D. (2012). Effectiveness of Social Media as a tool of communication and its potential for technology enabled connections: A micro-level study, International Journal of Scientific and Research Publications, 2(5), 1-10.
  • Battallar, Z. ve Cömert, M. (2015). Tüketicilerin tercihlerinde sosyal medyadaki reklamların etkisi, Turizm Akademik Dergisi, 2(1), 39-48.
  • Bekar, A. ve Özçetin, Ç. (2015). Yiyecek içecek işletmelerinde mobil uygulamaların kullanımı: Foursquare örneği, Gaziantep University Journal of Social Sciences, 14(2), 413-430.
  • Bilgihan, A., Peng, C. ve Kandampully, J. (2014). Generation Y's dining in formation seek in gand sharing behavior on social net working sites: An exploratory study, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 26(3), 349-366.
  • Bizirgianni, I. ve Dionysopoulou, P. (2013). The influence of tourist trends of youth tourism through social media (sm) and information and communication technologies, Procedia Socialand Behavioral Sciences, 73, 652-660.
  • Blank, G. (2017). The digital divide among Twitter users and its implications for social research, Social Science Computer Review, 35(6), 679-697.
  • Budden, C. B., Anthony, J. F., Budden, M. C. ve Jones, M. A. (2007). Managing the evolution of a revolution: Marketing implications of ınternet media usage among college students, College Teaching Methods and Styles Journal, 3(3), 1-10.
  • Bulunmaz, B. (2011). Otomotiv sektöründe sosyal medyanın kullanımı ve Fiat örneği, Global Media Journal Turkish Edition, 2(3), 19-50.
  • Cankül, D., Metin, M. ve Özvatan, D. (2018). Yiyecek içecek işletmeleri ve sosyal medya kullanımı, Journal of Gastronomy Hospitality and Travel, 1(1), 29-37.
  • Caruana, S. ve Farrugia, G. (2018). The impact of social media on the lodging performance of five star hotels in Malta. In Innovative Approaches to Tourism and Leisure (223-243). Springer, Cham.
  • Cheung, C. M., Chiu, P. Y. ve Lee, M. K. (2011). Online social networks: Why do students use Facebook? Computers in Human Behavior, 27(4), 1337-1343.
  • Comm, J. ve Burge, K. (2009). Twitter power. Hoboken, NJ: John Wiley and Sons.
  • Constantinides, E. ve Zinck Stagno, M. C. (2011). Potential of the social media as instruments of higher education marketing: A segmentation study, Journal of Marketing for Higher Education, 21(1), 7-24.
  • Cummins, S., Peltier, J. W., Schibrowsky, J. A. ve Nill, A. (2014). Consumer behavior in the online context, Journal of Research in Interactive Marketing, 8(3), 169-202.
  • Çaycı, A. E. (2019). Sosyal medya’da dijital yemek kültürü, Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD), 5(1), 120-136.
  • Çelik, A. (2020). Tüketim toplumunda dijitalleşen gösteri ve gösterişçilik alanı olarak Instagram. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.
  • Çuhadar, M., Şaşmaz, A. ve Küçükyaman, M. A. (2008). Turizm eğitimi alan üniversite öğrencilerinin yiyecek içecek işletmesi tercihinde sosyal medyanın etkisi: Süleyman Demirel Üniversitesi Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, (3), 460-472.
  • Dejmanee, T. (2015). “Food porn” as postfeminist play: Digital femininity and the female body on food blogs, Television and New Media, 17(5), 429-448.
  • Di Pietro, L., Di Virgilio, F. ve Pantano, E. (2012). Social network for the choice of tourist destination: attitude and behavioural intention, Journal of Hospitality and Tourism Technology, 3(1), 60-76.
  • Doğan, M., Pekiner, B. A. ve Karaca, E. (2018). Sosyal medyanın turizm ve turist tercihlerine etkisi: Kars-Doğu Ekspresi örneği, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(3), 669-683.
  • Duman, M. Ş., Akmeşe, K. A. ve Sormaz, Ü. (2019). Üniversite öğrencilerinin yöresel mutfak tercihlerinde sosyal medyanın etkisi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 3174-3188.
  • Ellison, N. B., Steinfield, C. ve Lampe, C. (2007). The benefits of Facebook “friends”: Social capital and college students’ use of online social network sites, Journal of Computer-Mediated Communication, (12)4, 1143– 1168.
  • Eryılmaz, B. ve Şengül, S. (2016). Sosyal medyada paylaşılan yöresel yemek fotoğraflarının turistlerin seyahat tercihleri üzerindeki etkisi, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 32-42.
  • Eryılmaz, B. ve Zengin, B. (2014). Sosyal medyada konaklama işletmelerine yönelik tüketici yaklaşımları üzerine bir araştırma, İşletme Bilimi Dergisi, 2(1), 147-67.
  • Escobar-Rodríguez, T., Grávalos-Gastaminza, M. A. ve Pérez-Calañas, C. (2017). Facebook and the intention of purchasing tourism products: moderating effects of gender, age and marital status, Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 17(2), 129-144.
  • Eşitti, Ş. ve Işık, M. (2015). Sosyal medyanın yabancı turistlerin Türkiye’yi tatil destinasyonu olarak tercih etmelerine etkisi, Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergisi, 27, 11-30.
  • Goyal, M. (2016). A study of impact of social media on consumer behavior in restaurant industry of Jaipur city, International Journal of Advance Research and Innovative Ideas in Education, 2(3), 2435-2441.
  • Güngör, Y. M. (2018). Kuşakların sosyal medya kullanımının yiyecek içecek işletmesi tercihleri üzerine etkisi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Aydın.
  • Hargittai, E. (2015). Is bigger always better? Potential biases of big data derived from social network sites, The Annals of the American Academy of Political and Social Science, 659(1), 63-76.
  • Hökelekli, N. A. (2019). Sosyal medyanın günümüz tüketim toplumlarında insanların yeme içme alışkanlıklarını ve kültürlerini biçimlendirme yöntemleri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Gaziantep.
  • Hu, Y., Manikonda, L. ve Kambhampati, S. (2014). What we Instagram: A first analysis of Instagram photo content and user types, In Eighth International AAAI Conference on Weblogs and Social Media, 595- 598.
  • Huang, C. D., Goo, J., Nam, K. ve Yoo, C. W. (2017). Smart tourism technologies in travel planning: The role of exploration and exploitation, Information and Management, 54(6), 757-770.
  • İbiş, S. ve Engin, Y. (2016). Öğrencilerin yiyecek ve içecek işletmesi seçiminde sosyal medyanın rolünün belirlenmesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(17), 322-336.
  • Kahraman, M. (2013). Sosyal Medya 101 2.0, Pazarlamacılar İçin Sosyal Medyaya Giriş (2. Baskı), İstanbul, Media Cat Yayınları.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Ankara, Asil Yayın.
  • Kang, M. ve Schuett, M. (2013). Determinants of sharing travel experiences in social media, Journal of Travel and Tourism Marketing, 30(12), 93-107.
  • Kaplan, A. M. ve Haenlein, M. (2010). Users of the world, unite! The challenges and opportunities of social media, Business Horizons, 53(1), 59-68.
  • Khan, S. (2017). Performing “The Tourist” on social networking media: An analysis of tourists' travel posts on Facebook, İn Opportunities and Challenges for Tourism and Hospitality in the BRIC Nations, ABD, IGI Global.
  • Kırık, A. M. (2013). Gelişen Web Teknolojileri ve Sosyal Medya Bağımlılığı, Sosyal Medya Araştırmaları 1, Konya, Çizgi Kitabevi.
  • Kodjamanis, A. ve Angelopoulos S. (2013). Consumer perception and attitude towards advertising on social networking sites: The case of Facebook, II. International Conference on Communication, Media, Technology and Design, Famagusta – North Cyprus, 53-58.
  • Köksal, Y. ve Özdemir, Ş. (2013). Bir iletişim aracı olarak sosyal medya’nın tutundurma karması içerisindeki yeri üzerine bir inceleme, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 323-37.
  • Kütük, A. (2016). Social media marketing in tourism in dustry and role of the social media on consumer preferences: A survey on the effects of social media sites on the buying decision makıng process. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İzmir.
  • Mangold, W. G. ve Faulds, D. J. (2009). Social media: The new hybrid element of the promotion mix, Business Horizons, 52(4), 357-365.
  • Mohsin, M. (2019). 10 Instagram stats every marketer should know in 2019, https://www.oberlo.com/blog/instagram-stats-every-marketer-should-know. Erişim Tarihi: 27.04.2020.
  • Muthiah, S. ve Kannan, K. V. (2015). Impact of social media on consumer behaviour, Asian Journal of Science and Technology, 6(12), 2151-56.
  • Okur, H. D. ve Özkul M. (2015). Modern iletişimin arayüzü : Sanal iletişim sosyal paylaşım sitelerinin toplumsal ilişki kurma biçimlerine etkisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Esitütüsü Dergisi, (21), 213-46.
  • Olgun, B. (2015). Sosyal medyanın tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkisi, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, (12), 484-508.
  • Otamış, A. P. (2015). Fethiye’de TripAdvisor’a kayıtlı yiyecek içecek işletmeleri için kritik başarı faktörleri ve sosyal ağ analizi ile performans değerlendirmesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(2), 31- 39.
  • Özcan, B. ve Akıncı, Z. (2017). Sosyal medyanın üniversite öğrencilerinin tüketici davranışları üzerinde etkisi: Turizm fakültesi örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 8(18), 141-154.
  • Özdemir, S. (2019). Sosyal medyada yemek kültürüne bakış: Instagram örneği, Anadolu Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 21-32.
  • Özdemir, S. S., Özdemir, M., Polat, E. ve Aksoy, R. (2014). Sosyal medya kavramı ve sosyal ağ sitelerinde yer alan online reklam uygulamalarının incelenmesi, Electronic Journal of Vocational Colleges, 4(4), 58-64.
  • Özdemir, Z. (2015). Sosyal medyada kimlik inşasında yeni akım: Özçekim kullanımı, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2(1), 112-131.
  • Özer, U. S., Albayrak, A. ve Güdük, T. (2016). Edirne iline özgü gastronomi kültürünün pazarlanmasında sosyal medyanın rolü, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 6(2), 71-80.
  • Padival, A., Michael, L. K. ve Hebbar, S. (2019). Consumer perception towards social media advertisements: A study done in a semi-urban city of South India, Indian Journal of Marketing, 49(2), 38-51.
  • Pate, S. S. ve Adams, M. (2013). The influence of social networking sites on buying behaviors of millennials, Atlantic Marketing Journal, 2(1), 92-109.
  • Penni, J. (2017). The future of online social networks (OSN): A measurement analysis using social media tools and application, Telematics and Informatics, 34(5), 498-517.
  • Rahayu, R. ve Yahya, D.R. (2019). Service Quality, Consumer Perception, Brand Awareness, and Consumer Satisfaction on Instagram, Journal of Economic and Business Research (EKSIS), 14(1), 1-12.
  • Richards, T.J. ve Tiwari, A. (2014). Social networks and restaurant choice, 2014 AAEA/EAAE/CAES Joint Symposium: Social Networks, Social Media and the Economics of Food, May 29-30, 2014, Montreal, Canada.
  • Ritchie, J.R.B., Tung, V.W.S. ve Ritchie, R.J.B. (2011). Tourism experience management research: Emergence, evolution and future directions, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 23(4), 419- 438.
  • Sajadmanesh, S., Jafarzadeh, S., Osia, A. S., Rabiee, H. R., Haddadiy, H., Mejovaz, Y., Musolesi, M., Cristofaro, E. D. ve Stringhini, G. (2017). Kissing cuisines: Exploring World wide Culinary Habits On The Web, In the Web Science Track of 26th International World Wide Web Conference (WWW 2017), İsviçre.
  • Sashi, C. M. (2012). Customer Engagement, buyer-seller relationships and social media, Management Decision, 50(2), 253-72.
  • Seçer, A. ve Boğa, M. (2017). Sosyal medyanın tüketicilerin gıda ürünleri satın alma davranışına etkisi, Tarım ve Doğa Dergisi, 20(4), 312-319.
  • Sheldon, P. ve Bryant, K. (2016). Instagram: Motives for its use and relationship to narcissism and contextual age, Computers in Human Behavior, (58), 89-97.
  • Sigala, M. ve Gretzel, U. (Eds.). (2017). Advances in Social Media for Travel, Tourism and Hospitality: New perspectives, practice and cases, London, Routledge.
  • Slater, D. (1995). Domestic Photography and Digital Culture, The Photoraphic Image in Digital Culture, Martin Lister (Ed.), Londra, Routledge, 129-146.
  • Tabachnick, B. G. ve Fidell, L. S. (2013). Using Multivariate Statistics, Boston, M.A., Pearson.
  • Tunalı, V. (2016). Sosyal Ağ Analizine Giriş, Ankara, Nobel Yayıncılık.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) (2019). http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist, Erişim Tarihi: 12.03.2020.
  • Ural, A. ve Kılıç, İ. (2013). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi, Ankara, Detay Yayıncılık.
  • Üçer, N. (2016). Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında gençlerin sosyal media kullanımına yönelik niteliksel bir araştırma, Global Media Journal: Turkish Edition, 6(12), 1-26.
  • Vural, Z. ve Bat, M. (2010). Yeni bir iletişim ortamı olarak sosyal medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne yönelik bir araştırma, Journal of Yasar University, 20(5), 3348-3382.
  • Weber, L. (2009). Marketing to the social web: How digital customer communities build your business, New York, John Wiley ve Sons.
  • Weller, K., Bruns, A., Burgess, J., Mahrt, M. ve Puschmann, C. (Eds.). (2014). Twitter and Society (Digital Formations, 89), New York, Peter Lang.
  • Yeniçıktı, T. N. (2016). Sosyal medya kullanım motivasyonları: Facebook ve Twitter kullanıcıları üzerine kullanımlar ve doyumlar araştırması. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü. Konya.
  • Zeng, B. ve Gerritsen, R. (2014). What do we know about social media in tourism? A review, Tourism management perspectives, 10, 27-36.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu