Tarımsal Faaliyetlerde Gerçeğe Uygun Değerin Tespiti ve Muhasebeleştirilmesi1

Tarımsal üretimin konusunu canlı varlık ve tarımsal ürünler oluşturmaktadır. Canlı varlık ve tarımsal ürünlerin büyüme, üreme, bozulma, çürüme gibi durumlarla biyolojik dönüşüme sahip olması tarımsal faaliyetlerde değerleme konusunu önemli hale getirmektedir. Tarımsal faaliyetleri düzenleyen TMS 41 Tarımsal Faaliyetler standardında, canlı varlık ve tarımsal ürünlerin değerlemesi ile ilgili olarak gerçeğe uygun değer yaklaşımı benimsenmiştir. Bu çalışmada; TMS 41 tarafından benimsenen gerçeğe uygun değerin, canlı varlık ve tarımsal ürünlerde belirlenmesi süreci açıklanmıştır. Daha sonra, TMS 41 çerçevesinde, değerleme sonucu oluşan artış ve azalışların, Tekdüzen Hesap Planı'na önerilen hesaplar doğrultusunda kayıtlara alınması gösterilmiştir

Determining and Accounting of Fair Value in Agricultural Activities

Biological assets and agricultural products bring about the subject of agricultural production. Having biological transformation of biological assets and agricultural products via the cases such as growth, reproduction, deterioration, decay; makes the valuation of agricultural activities important. The Fair Value Approach is adopted in TAS 41, the Agricultural Activities Standard regulating agricultural activities, about the valuation of biological assets and agricultural products. In the study; determining process of biological assets and agricultural products' fair value adopted by TAS 41 is explained. Afterwards; recording of increase and decrease, occured due to the valuation by the framework of TAS 41, through the accounts offered to the Uniform Chart of Accounts

___

  • Akdoğan, N. ve O. Sevilengül (2007a), Türkiye Muhasebe Standartları ile Uyumlu Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması, 12. Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Akdoğan, N. ve O. Sevilengül (2007b), "Türkiye Muhasebe Standartlarına Uyum İçin Tekdüzen Hesap Planında Yapılması Gereken Değişiklikler", Mali Çözüm Dergisi, Sayı:84, Kasım-Aralık 2007, ss. 29-70, İstanbul.
  • Demirkol, Ö. F. (2008), "Canlı Varlıkların Gerçeğe Uygun Değerini Belirleme Hiyerarşisi", Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, Eyül-2008, ss. 113-124.
  • Özulucan, A. ve A. Deran (2008), "41 No.lu Türkiye Muhasebe Standardı, Vergi Usul Kanunu ve Tekdüzen Hesap Planı Açısından Küçük ve Büyükbaş Canlı Varlıkların Muhasebeleştirilmesi ve Değerleme İşleminde Karşılaşılan Güçlükler ve Çözüm Önerileri", Erciyes Üniversitesi SBE Dergisi, Sayı:25, Yıl:2008/2, ss. 1-22.
  • Şahin, H. (1997), Türkiye Ekonomisi, 4. Baskı, Ezgi Kitabevi Yayınları, Bursa.
  • Şımga-Mugan, C. (2008), "Gerçeğe Uygun Değer Kavramı", XII. Türkiye Muhasebe Standartları Sempozyumu, 26-30 Kasım 2008, KKTC. http://dosya.izsmmmo.com/documan/tmss_xii_bildiriler/can_simga_mugan.doc, (Erişim Tarihi: 15.08.2011).
  • Tokay, S. H. ve A. Deran (2004), "Tarımsal Faaliyet Standardında Canlı Varlıklar İçin Önerilen Muhasebe Yaklaşımı-I", Yaklaşım Dergisi, Temmuz-2004, ss.17-21.
  • Türkiye Muhasebe Standartları