Sosyotropik-Otonomik Kişilik Özelliklerinin Çalışanların Motivasyonuna Etkisi:Ankara'da Bulunan Konaklama İşletmelerinde Yapılan Bir Araştırma

Çalışanların kişilik özelliklerinin motivasyonları üzerinde etkili olduğu değerlendirildiğinden, Ankara il merkezinde yer alan dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışanların öncelikle sosyotropik otonomik kişilik özellikleri belirlenmiştir. Müteakiben çalışanların motivasyonları içsel ve dışsal motivasyon araçları kapsamında ölçülerek çalışanların sosyotropik otonomik kişilik özelliklerinin içsel ve dışsal motivasyonlarına bir etkisinin bulunup bulunmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bulgular, otonomik kişilik özelliğinin alt boyutu olan kişisel başarının hem içsel hem de dışsal motivasyonu, sosyotropik kişilik özelliği olan onaylanma kaygısının ise dışsal motivasyonu doğrudan ve pozitif yönde etkilediğini göstermiştir.

The Effects of Sociotropic- Autonomic Personality Characteristics on the Motivation of the Workers: A Study Conducted In Accommodation Facilities in Ankara

Because of the consideration that staff personality characteristics effect their motivation, staff of four and five star hotels, located within the city borders of Ankara, have been given priority while determining their sociotropic-autonomic personality traits. Subsequently, motivations of the said staff have been measured in accordance with both inner and external motivation tools in order to determine whether there is an effect of sociotropical-autonomic personality traits on inner and external motivation, or not. Findings demonstrate that personal success, which can be identified as the subordinate dimension of the autonomic personality traits, effects both inner and external motivation directly and in the positive direction.

___

  • Barutçu, E. ve Öktem, Ş., (2003). "İş İşgören Uyumu Açısından Kişilik Özelliklerinin Değerlendirilmesi: Bir Uygulama" Ulusal Ergonomi Kongresi, 16-18 Ekim 2003, (41-49) Denizli, Türkiye.
  • Michael, B.R., Gilchrist, E.J., Rector, N.A., Dickens, S.E., Joffe, R.T., Levitt, A., Levitan, R.D. ve Kennedy, S.H., (2001). "The Stability and Validity of the Sociotropy and Autonomy Personality Dimensions as Measured by the Revised Personal Style Inventory", Cognitive Therapy and Research, Vol.25, No.6, 765- 779.
  • Beck, A.T., Epstein, N., Harrison, R.P. ve Emery, G. (1983). Development of the Sociotropy-Autonomy Scale: A Measure of Personality Factors in Psychopathology, University of Pennsylvania, Philedelphia
  • Brislin, R.W., Macnab, B., Worthley, R., Kabigting, F. ve Zukis, B., (2005). "Evolving Perceptions of Japanese Workplace Motivation", International Journal of Cross Cultural Management, Vol:5, No:1, 87-104.
  • Can, H., Tuncer, D. ve Ayhan, D.Y., (2004). Genel İşletmecilik Bilgileri, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • Dilekmen, M. ve Ada, Ş., (2005). "Öğrenmede Güdülenme", Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:11, 113-123.
  • Dündar, S., Özutku, H. ve Taşpınar F., (2007). "İçsel ve Dışsal Motivasyon Araçlarının İşgörenlerin Motivasyonu Üzerindeki Etkisi: Ampirik Bir İnceleme", Ticaret ve Turizm Egitim Fakültesi Dergisi, Sayı:2., 1-18.
  • Engin, E. ve Çam, O., (2009). "Effect of Self-awareness Education on the Self-efficacy and Sociotropy-Autonomy Characteristics of Nurses in a Psychiatry Clinic", Archives of Psychiatric Nursing, Vol:23, No:2, 148-156.
  • Erözkan, A. (2004). "Lise Öğrencilerinin Sosyal Karşılaştırma ve Depresyon Düzeylerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi", Muğla Üniversitesi SBE Dergisi, Sayı:13, 1-18.
  • Hilton, C. ve Esme, M.C., (2004). "Examining the Personality Dimensions of Socıotropy and Autonomy in Older People with Dementia: Their Relevance to Person Centred Care", Behavioural and Cognitive Psychotherapy,Vol:32, 457- 465.
  • Mahaney C.R. ve Lederer A.L. (2006). "The Effect of Intrinsic and Extrinsic Rewards for Developers on Information Systems Project Success", Project Management Journal, Vol:7, No:4, 42-54.
  • Mottaz J. C. (1985). "The Relative Importance of Intrinsic and Extrinsic Rewards as Determinants of Wok Satisfaction", The Sociological Quarterly, Vol:26, No:3, 365-385.
  • Kwon, P.D., Campbell, G. ve Williams, M.G., (2001). "Sociotropy and Autonomy: Preliminary Evidence for Construct Validity Using TAT Narratives", Journal Of Personality Assessment, Vol:77, No:1, 128-138.
  • Meydan, C.H. ve Şeşen, H., (2011). Yapısal Eşitlik Modellemesi ve AMOS Uygulamaları, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Oraman, Y., Unakıtan, G. ve Selen, U., (2011). "Measuring Employee Expectations in a Strategic Human Resource Management Research: Job Satisfaction", Procedia Social and Behavioral Sciences Vol:24, 413-420.
  • Ölçer, F., (2005). "Departmanlı Mağazalarda Motivasyon Üzerine Bir Araştırma", Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 25, 1-26.
  • Özdel, L., Bostancı, M., Özdel, O. ve Oğuzhanoğlu, N.K., (2002). "Üniversite Öğrencilerinde Depresif Belirtiler ve Sosyodemografik Özelliklerle İlişkisi", Anadolu Psikiyatri Dergisi, Sayı:3, 155-161.
  • Sato, T. ve Gonzales, A.M, (2009). "Interpersonal Patterns in Close Relationships: The Role of Sociotropy-Autonomy", British Journal of Psychology, Vol:100, 327- 345.
  • Savaşır, I. ve Şahin, N.H., (1997). Bilişsel Davranışçı Terapiler: En Sık Kullanılan Ölçekler, Türk Psikologlar Derneği Yayınları, Ankara.
  • Serinkan, C. ve Barutçu E., (2006). "Pamukkale Üniversitesi İİBF Öğrencilerinin Kariyer Planları ve Sosyotropi-Otonomi Kişilik Özelliklerine İlişkin Bir Araştırma", Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt:8, Sayı:2, 317-339.
  • Şahin, N., Ulusoy, N. ve Şahin,N.(1993). "Exploring the Sociotropy-Autonomy Dimensions in a Sample of Turkish Psychiatric Inpatients", Journal of Clinical Psychology, Vol:49, 751-763.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Duygu Tipolojilerinin Tüketici Davranışları Üzerindeki Etkisi ve Pazarlamadaki Önemi

EBRU TÜMER KABADAYI, Alev KOÇAK ALAN

Kurum Kültürü Algısı Zaman İçinde Değişir mi? Amprik Bir Araştırma

NAHİT ERDEM KÖKER, MİNE YENİÇERİ ALEMDAR

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Sistematik Risk: Geleneksel Beta Katsayısına Karşı Aşağı Yönlü Beta Katsayısı

GÜLFEN TUNA, Vedat Ender TUNA

Türkiye'deki Tüketici Güven Endeksi ile Döviz Kuru Arasındaki İlişkinin Ampirik Analizi

Mustafa İBİCİOĞLU, AYHAN KAPUSUZOĞLU, MEHMET BAHA KARAN

Çalışma Yaşam Kalitesinin Otel İşletmesi Çalışanları Üzerindeki Etkileri

MEHMET TUNCER, MEHMET YEŞİLTAŞ

Finansal Özgürlükler, Finansal Derinlik ve Yatırım Fonları Arasındaki İlişki: Panel Sınır Testi Yaklaşımı

GÖNÜL YÜCE AKINCI

Sosyotropik-Otonomik Kişilik Özelliklerinin Çalışanların Motivasyonuna Etkisi:Ankara'da Bulunan Konaklama İşletmelerinde Yapılan Bir Araştırma

ŞÜKRAN ÖKTEM, HAKAN TURGUT, İSMAİL TOKMAK

Ulaştırma Projeleri Finansmanı İçin Bir Model Önerisi: Kamu-Özel Sektör Ortaklığı İle Yap-İşlet-Devret

Suat TEKER, Dilek TEKER, Murat ÇİMEN

Hisse Senedi Piyasasında Muhasebe Bilgilerinin Rolü: İMKB-Mali Sektör Üzerine Bir Uygulama

Koray KAYALIDERE

Örgütsel Stresin Örgütsel Sessizlik Üzerine Etkisi: Beş Yıldızlı Termal Otel İşletmelerinde Bir Uygulama

Gonca KILIÇ, Tülin TUNÇ, SİNAN SARAÇLI, İBRAHİM KILIÇ