Sektörel Ağ Analizi: Huğlu-Üzümlü Av Tüfeği Sanayisi Üzerine Bir Saha Araştırması

Amaç – Av tüfeği üretiminden, savunma sanayisi üretimine geçişte; Huğlu-Üzümlü bölgesinde yer alan av tüfeği sektöründeki işletmelerin durumunu değerlendirmek, Sosyal Ağ Analizi (SAA) yardımıyla ilişki ağını görselleştirip, sektörün önemli aktörlerini ortaya çıkarmaktır. Yöntem – Araştırmada ilişkisel tarama modelinden yararlanılmıştır. Beyşehir Ticaret Odasına kayıtlı 190 işletmeden 100 tanesi kartopu örneklemesi ile belirlenmiş; veriler, anket ve yarı yapılandırılmış görüşme yardımıyla elde edilmiştir. Bulguların elde edilmesinde SPSS paket programında Mann Whitney U ve Ki-kare bağımsızlık testleri kullanılmıştır. SAA için ise Pajek programı kullanılmıştır. Bulgular – Araştırma sonuçlarına göre, işletmelerin yüzde 40’ı bölgedeki iş birliği düzeyini iyi ya da çok iyi düzeyde görürken, iş birliğini yetersiz olarak değerlendiren sadece yüzde 12 düzeyinde işletme bulunmaktadır. Kurumlar arası iş birliğinin önündeki en önemli engeller ise birbirlerine çok yakın oranlarla finansal kaynakların kısıtlılığı, kişisel çıkarların kurumsal vizyonun önüne geçmesi ve temel düşünce ayrılıkları olarak sıralanabilir. Sosyal ağ merkezilik ölçülerine göre ise; Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi hem derece hem de yakınlık merkeziliği en yüksek işletme olarak ağda en güçlü aktör konumundadır. Sosyal ağdaki en güçlü aracı aktör ise Yüztek Yüzey Teknolojileri olarak görülmektedir. Tartışma – İş birliği önündeki engellerin giderilmesinde özellikle bir ihtisas organize sanayinin kurulması, böylece kurumlar arası fiziksel ve iletişim kaynaklı sorunların çözülerek, daha güçlü bir ağın elde edilmesi önerilmektedir. Araştırmada klasik sektör değerlendirmelerine ek olarak, iş birliği ağlarının incelenmesinin avantajları gösterilmiştir.

Sectorial Network Analysis: A Field Study on Huğlu-Üzümlü Shotgun Industry

Purpose: The purpose of this article is therefore to assess the status of shotgun enterprises in the Huğlu-Üzümlü Region during transition from shotgun production to defense industry and with the help of SNA, to visualize the relationship network and manifest the major actors in the sector. Design/Methodology/Approach – The study utilized relational screening model. For this purpose, 100 amongst 190 companies that are registered in the Beyşehir Chamber of Commerce were identified by snowball sampling, and data was obtained through polls and semi-structured interviews. The research hypotheses have been tested with Mann Whitney U and chi-square independence methods. The Pajek program was used for SAA. Findings: The research results show that 40 percent of companies consider the level of cooperation in the region good or very good. The most important hindrances facing cooperation between enterprises include scarce financial resources, the ratios of which are close to each other, prevalence of personal interests over corporate vision and fundamental differences of opinion. According to standards of social network centricity, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi represents the strongest actor in the network as a company with the highest degree of proximal centricity. The strongest intermediary actor in the social network appears to be Yüztek Yüzey Teknolojileri. Discussion: For removing obstacles facing cooperation, it is especially recommended to establish an expert organized industry and therefore, to resolve physical and communication-related problems between institutions and to obtain a stronger network. In addition to traditional sector assessments, the research has also shown the advantages of examining cooperation networks.

___

  • Bakan, İ. ve Doğan, İ. (2012). Competitiveness of the Industries Based on the Porte's Diamond Model: an Emprical Study, International Journal of Research and Reviews in Applied Science, 11(3), 441-455.
  • Basole, R.C. (2016). Topological analysis and visualization of interfirm collaboration networks in the electronics industry, Decision Support Systems, 83 (1), 22-31.
  • Cansız, M. (2010). Türkiye’de Organize Sanayi Bölgeleri Politikaları ve Uygulamaları, Ankara: DPT Yayınları. Erişim adresi https://sbb.gov.tr/wpcontent/uploads/2018/11/Turkiye_Organize_Sanayi_B%C3%B6lgeleri_ Politikalar%C4%B1_Uygulamalari.pdf
  • Çalışkan, V. ve Manav, K. (2014). Sanayi Coğrafyası Perspektifinden Huğlu (Beyşehir-Konya)’da Av Tüfeği Sanayii, International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 9(11),149–69.
  • Çetin, M. ve Kara, M. (2008). Bir Kalkınma Aracı Olarak 'Organize Sanayi Bölgeleri' Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi Üzerine Bir Araştırma, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 31(1), 49-68.
  • Çilingirtürk, A. M. (2020). “İlçe Sanayi ve Ticaret Ağı ve Sektörel Analiz”, Gülpınar Demirci V. ve Çilingirtürk A. M. (editörler) Sosyal Ağ Analizi Yöntem ve İşletme Uygulamaları içinde. Bursa: Ekin Yayıncılık, 93-145.
  • Delil, S. (2013). “TRC2 (Diyarbakır-Şanlıurfa) Bölgesi Kurumlar Arası İşbirliği Ağ Analizi.” Diyarbakır: Karacadağ Kalkınma Ajansı sayı: 2, s. 1–41.
  • Gülpınar, V. (2013). Yapay Sinir Ağları ve Sosyal Ağ Analizi Yardımı ile Türk Telekomünikasyon Piyasasında Müşteri Kaybı Analizi, Marmara Üniversitesi İİB dergisi, 34 (1), 331-350.
  • Gülpınar Demirci, V. (2020). “Ağ Bilimi”, Gülpınar Demirci V. ve Çilingirtürk A. M. (editörler) Sosyal Ağ Analizi Yöntem ve İşletme Uygulamaları içinde. Bursa: Ekin Yayıncılık, 7-89.
  • Gürsakal, N. (2009), Sosyal Ağ Analizi, Bursa: Dora Yayınları.
  • ITC, (2019). Trade Map - List of Importing Markets for the Product Exported by Turkey in 2019, Erişim adresi https://www.trademap.org/Country_SelProductCountry.aspx
  • Koçak, A. & Edwards, V. (2005). Independence and Co-Operation Among Small Businesses: the Case of the Turkish Shotgun Industry in a Period of Recession, International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research, 11(3), 186-200.
  • Konya Sanayi Odası (2016). “Darbe Engellendi Şimdi Sıra Daha Güçlü Ekonomide.” Lonca Dergisi, sayı:52, s.24-38.
  • MEB (15.5.2020). Konya Beyşehir Huğlu Makine Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Erişim adresi https://www.meb.gov.tr/konya-beysehir-huglu-makine-teknolojisi-mesleki-ve-teknik-anadolulisesi/duyuru/16629
  • MEVKA (Mevlana Kalkınma Ajansı), (2012). Huğlu Av Tüfekleri Üretim ve Pazarlama Kapasitesinin Araştırılması, Mevlana Danışmanlık, Konya.
  • Müderrisoğlu, B. ve Gezici Korten, F. (2015). Mevcut Yığılmaların Kümelenmeye Dönüşümünde İlişkilerin Mekansal Dağılımı ve Yakınlık Olgusu, Planning, 25(2), 107-121.
  • On Birinci Kalkınma Planı 2019-2023, (2019). Strateji ve Bütçe Başkanlığı. Erişim adresi https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2019/07/OnbirinciKalkinmaPlani.pdf
  • Rasskazov, S., Rubtcova, V., Derugin, P., Pruel, N., Malychev. V. (2016). Social Network Analysis as an Organizational Diagnostic Tool: The Case of Small Business in Russia, International Review of Management and Marketing, 6(1), 170-176.
  • Rojas, M.G.A., Solis, E.R.R. and Zhu, J.J. (2018). Innovation and network multiplexity: R&D and the concurrent effects of two collaboration networks in an emerging economy, Research Policy, 47(6), 1111-1124.
  • STM ve KOP (2019). Huğlu ve Üzümlü Silah Sanayinde Katma Değerin Arttırılmasına Yönelik Eğitim ve Danışmanlık Projesi Nihai Rapor, Thinktech STM Teknoloji Düşünce Merkezi, Konya.
  • Yalçın, F. (2016). Huğlu Av Tüfekleri Üretimi Saha Araştırması Raporu, Konya: Mevlana Kalkınma Ajansı. Erişim adresi https://www.kalkinmakutuphanesi.gov.tr/assets/upload/dosyalar/dsy2fnr8a719201744632pm. pdf
  • Yaşar, A. (2019). “Huğlu Av Tüfeği Guinness Rekorlar Kitabı’nda”, Erişim adresi https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/huglu-av-tufegi-guinness-rekorlar-kitabinda/1662471
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu